Laatste nieuws
10.05FC Groningen mag hopen: international droomt van terugkeer
10.05Wilfred Genee vreest voor vertrek van Johan Derksen: 'Ik denk dat ze hem eruit flikkeren'
09.58Hartverwarmende video van Ajax-spits gaat viraal: ‘Brobbey is cultureel erfgoed’
09.50'Manchester City troeft concurrentie af en strikt Amerikaans wonderkind (14)'
09.50FC Utrecht hengelt Excelsior-verdediger Siebe Horemans transfervrij binnen
09.48FC Utrecht slaat toe en legt Excelsior-smaakmaker voor drie jaar vast
09.47Amerikaanse aandeelhouders trekken zich terug uit FC Den Bosch
09.40RKC en hoofd scouting lijnrecht tegenover elkaar: transfer resoluut geweigerd
09.30FC Utrecht kaapt transfervrije Horemans weg bij Excelsior
09.25Cannavaro zag Napoli-droom uiteenspatten: 'Had het gratis gedaan'
09.13Volksfeest barst los in Georgië na historische prestatie: ‘Deze spelers zijn helden, ze hebben het volk verenigd’
09.05Deelname EK allerminst zeker na duel met Schotland: ‘Licht staat op oranje’
09.02DFB deelt Union Berlin vier boetes tegelijk uit voor tennisballenacties
08.59'Ten Hag vindt gedroomde verdediger: United bereid afkoopsom te betalen'
08.50Mertens (36) komt terug op eerdere uitspraken: 'Zou dom zijn om te stoppen'
08.45Spaanse bond schorst voormalig Ajax-speler die Jennifer Hermoso zou hebben gedwongen om te liegen
08.31Spaanse bond schorst ex-Ajacied die Hermoso zou hebben gedwongen te liegen
08.30'Manchester United wil clausule Juve-verdediger benutten'
08.29Hoe PSV'er Mauro Júnior uitgroeide tot publieksspeler: ‘Je kunt een slechte dag hebben, maar vechten kan altijd’
08.14Is Pepijn Lijnders echt een optie voor hoofdtrainerschap bij Ajax? ‘Calma peeps’
08.05Vink waarschuwt Koeman: 'Niet de spelers zoals Feyenoord of Duitsland'
08.00Het AZ-talent dat de Eredivisie terroriseerde en nu zijn geld verdient in Qatar
07.55Veerman trots op eerste Oranje-goal Veerman: 'Daar hoeft hij geen tips voor'
07.50Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, om vijf plekken blijft nog felle strijd
07.34Zorgen voor Guardiola in aanloop naar topper: City kampt met blessuregolf
07.33Ook Musiala hekelt grasmat: 'Blij dat ik het heb overleefd'
07.25'Supertrotse' Grant scoort voor Ajax tegen Chelsea: 'Precies wat we bespraken'
07.25Daley Blind maakt liefst 3,5 miljoen winst met verkoop van luxe penthouse
07.20Southgate legt bal bij White: 'Ik wilde hem graag meenemen'
07.13Oud-Ajacied uit functie gezet bij Spanje na betrokkenheid in Rubiales-soap
07.10Spaans OM eist 2,5 jaar gevangenisstraf tegen Rubiales, bond schorst twee directeuren
07.00Vink kritisch op ervaren Oranje-duo: 'Wordt gewoon niet goed gecommuniceerd'
03.50Oranje-international Van de Donk met Lyon naar halve finale Champions League
03.00Voetbalpodcast | ‘Een buitenlandse technisch directeur ligt gevoelig bij Ajax, maar daar neigen ze wel naar’
00.23Met opgeheven hoofd stapt Ajax van CL-podium: 'Dit moet niet eenmalig zijn'
Resultaten x
Avonturiers

Waarom Dave Bulthuis spijt heeft van zijn keuze voor Azerbeidzjan

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 12 van Voetbalavonturiers: Dave Bulthuis (27), verdediger bij Qäbälä FC in Azerbeidzjan.
12-10-2017 08:00 door

Bellend vanuit zijn appartement in Baku, op zo’n vierduizend kilometer van zijn geboorteplaats Purmerend, kijkt hij uit over de Kaspische Zee. Het is ruim twintig graden. Dion Malone zit naast hem op de bank, zegt Dave Bulthuis. Sinds afgelopen zomer wonen ze in de hoofdstad van Azerbeidzjan, het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus, op de grens van Oost-Europa en West-Azië.

OLIEGELD

Bulthuis was transfervrij, nadat zijn contract bij 1. FC Nürnberg, uitkomend in de 2. Bundesliga niet werd verlengd. Malone was transfervrij nadat zijn contract bij ADO Den Haag was afgelopen. Nu spelen ze samen bij Qäbälä FC. Die club komt uit het stadje Qäbälä, op drieënhalf uur rijden ten westen van Baku, in het grensgebied met Rusland.

Bulthuis noemt die omgeving het platteland van Azerbeidzjan, hoewel het niet vlak is, maar bergachtig. Qäbälä ligt niet ver van de grens tussen Georgië en Rusland, waarvoor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies ‘Niet reizen’ afgeeft. Zoals ook voor het grensgebied met Armenië. Voor Qäbälä geeft BuZa het reisadvies ‘Let op, veiligheidsrisico’s’, net als voor de rest van Azerbeidzjan.

Tot nu toe heeft Bulthuis nog geen gevaarlijke situaties meegemaakt. Samen met teamgenoten reist hij drie tot twee dagen voor thuiswedstrijden vanuit Baku naar Qäbälä. “Alle spelers wonen in Baku, de bewoonde wereld. In Qäbälä is echt niets te beleven. De koeien lopen over straat, haha. Er woont paar duizend man. Die zitten lang niet allemaal in ons stadion. Een echte voetbalcultuur hebben ze niet in Azerbeidzjan. Ze doen wel veel moeite om het hier te creëren, maar als voetballiefhebber wordt je niet verwend. Het niveau is vergelijkbaar met de onderkant van de Jupiler League”, vertelt Bulthuis. “We spelen met acht clubs in een soort van Schotse competitie, waarin we per seizoen meerdere keren tegen elkaar spelen. De meeste clubs spelen hun thuiswedstrijden in Baku, zoals ook Qarabag. In Azerbeidzjan draait het leven om Baku, het hart van het land. Daar zit het grote geld, van al die olie.”

OPBIEDEN

Qäbälä FC is opgericht in 2005. Vorig seizoen werd de huidige club van Bulthuis tweede in de Premyer Liqas?, op tien punten van de kampioen Qarabag, dat dit seizoen debuteert in de groepsfase van de Champions League. Qäbälä plaatste zich voor de voorronde van de Europa League. Daarin won Qäbälä met Bulthuis van het Poolse Jagiellonia Bialystok, maar Panathinaikos bleek daarna twee keer te sterk.

Het begon met een appje van de president van Qäbälä FC, in de zomer, aldus Bulthuis. “Wanneer je transfervrij bent krijg je van allerlei kanten berichtjes en appjes. Soms word je daar wel gek van in een transferperiode. Er zit ook troep tussen. Ik verliet FC Nürnberg na drie jaar. Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar de club voerde een bezuinigingsronde door. Ik was ook wel toe aan een nieuw avontuur. Ik was eerst huiverig voor Azerbeidzjan en hield het in eerste instantie af. Totdat hij bleef opbieden.”

Was het uiteindelijk zo’n financieel aantrekkelijke aanbieding?

“Ja, dat kun je wel stellen. Een dik contract. Ik heb ook gesprekken gehad met Mario Been om naar APOEL te gaan. En ik ben nog bij FC Zürich geweest. Die clubs trokken mij ook wel aan, maar toen ik zag wat ik bij Qäbälä kon gaan verdienen… Niet normaal. Zo’n kans om je financieel onafhankelijk te spelen kon ik niet laten schieten. Maar nu besef ik dat veel geld verdienen niet direct gelukkig maakt.”

Waardoor is dat besef gekomen?

“Nou, we speelden onlangs de topper tegen de kampioen Qarabag, dan zit er hooguit tweeduizend man in het stadion. En dat is nog uitzonderlijk veel. Bij sommige wedstrijden speel je voor een paar honderd man, hooguit. De accommodaties vallen soms van treurigheid uit elkaar. Dan moet je de koeien die in Qäbälä door het dorp lopen nog van het veld schreeuwen voordat een wedstrijd begint. Ik ben een speler die het publiek nodig heeft om plezier te maken, zoals bij FC Utrecht en FC Nürnberg. Ik had daar ook een goede band met de fans. Ik was bij Nürnberg volgens mij de derde speler in honderd jaar van wie een eigen shawl werd gemaakt. Ze waardeerden mijn inzet en toewijding. Ik ben iemand die altijd duizend procent geeft, ook omdat ik weet dat ik niet de beste voetballer ben.”

RIJKER

Heb je nog plezier in het voetbal, als je in zo’n omgeving speelt?

“Het is wel lastig om je te motiveren voor wedstrijden waar bijna niemand op af komt. Ook al kosten kaartjes voor sommige wedstrijden omgerekend maar vijftig cent. Het niveau en de aandacht voor voetbal in Azerbeidzjan heb ik misschien wel een beetje onderschat, ja. Ik had er ook eigenlijk geen goed beeld van. Ik wist wel dat Collins John en Lorenzo Ebecilio bij Qäbälä hebben gespeeld, maar heb ze niet gebeld. Omdat we ook Europees speelden had ik zoiets van ‘laten we maar kijken hoe het gaat’. Ik heb uiteindelijk een gok genomen door hier naartoe te gaan. Achteraf had ik iets geduldiger moeten zijn en moeten wachten op een mooie uitdaging, ook in sportief opzicht. Dion heeft hetzelfde gevoel. Gelukkig hebben we elkaar hier nog. We trekken veel met elkaar op: gaan even de stad in, gamen of eten samen wat. En weet je, het leven in Baku is top. Je hebt hier ook alles wat je in andere grote Europese steden hebt. Alle bekende winkels, goede restaurants en een gezellig uitgaansleven. Het gaat hier 24/7 door. Alles is internationaal. Ze willen hier een soort Dubai opbouwen, ook met zo’n Formule 1-circuit. De grandprix was net geweest toen ik hier naartoe verhuisde. Er is hier zoveel rijkdom. Maar het contrast ook heel groot. Of je bent heel rijk, of je bent heel arm. Buiten Baku, net buiten het centrum met wolkenkrabbers, staan huizen van honderd jaar die bijna uit elkaar vallen. De mensen hier zijn heel vriendelijk, maar proberen ook overal aan je te verdienen, zeker als ze zien dat je een buitenlander bent. In taxi’s betaal je voor dezelfde rit verschillende prijzen. Je moet goed opletten.”

Familie en vrienden al gewaarschuwd voor wanneer ze langskomen?

“Ja, die heb ik de geldtrucjes nu wel verteld. Toevallig is er net een vriend van mij op bezoek. Het is vanuit Nederland een hele onderneming om hier te komen. Er gaat geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Baku. Je moet dan via Kiev of Istanbul vliegen. Uiteindelijk ben je zo’n twintig uur onderweg. Ik mis mijn familie en vrienden wel. En mijn zoon. Hij is nu een jaar oud. Ik ben niet meer samen met zijn moeder, maar we hebben nog wel goed contact. Ik zie hem nog wekelijks via Facetime en Skype. In Nürnberg zag ik hem elke maand. Voor hem wil ik op termijn weer terug naar Nederland.”

TELEFOON

Op welke termijn?

“Ik heb een contract voor drie jaar, maar heb een optie om na een jaar weer transfervrij te vertrekken. Wie weet wat er op mijn pad komt. Voorlopig wil ik wel in het buitenland blijven. De MLS trekt mij ook. Die gaat begin 2018 weer van start. Daar zitten de tribunes tenminste wel vol. Ik mis een sportcultuur. Ik heb afgelopen zomer aanbiedingen gehad uit Nederland. Maar ik vond het te vroeg om terug te keren. Of en wanneer ik terugkeer weet ik niet. FC Utrecht zou wel mijn eerste keuze zijn. FC Utrecht blijft mijn club. Ik heb er mooie jaren beleefd. Met Jan Wuytens heb ik nog veel contact. We gaan elke zomer naar Ibiza. Mark van der Maarel spreek ik ook geregeld. We hadden een ploeg met topspelers: Kevin Strootman, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel. Mooi om te zien dat zij het nu goed doen. Ik heb niet het talent van jongens als Strootman, Mertens en Van Wolfswinkel, mede daarom koos ik ook voor deze financieel aantrekkelijke uitdaging. Azerbeidzjan is een bijzonder avontuur. Ik ben een ervaring rijker, en wat centen ja, haha. Ik had hier alleen later in mijn carrière moeten tekenen, niet al op mijn 27ste. Hopelijk is er een mooie club de komende transferperiode of anders na dit seizoen een Nederlandse verdediger kan gebruiken. Ik houd mijn telefoon in de gaten voor appjes en telefoontjes.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <