Laatste nieuws

20.58Elfvoudig international gaat leiding geven aan jeugdopleiding Go Ahead
20.54Salah treft Roma in halve finale: "Niet makkelijk voor me"
20.33"Dat moeten we onszelf bij allemaal Ajax opleggen: kampioen worden"
20.30In beeld: welke clubs krijgen de meeste penalty's in de Champions League?
20.30In beeld: welke clubs kregen de meeste penalty's in de Champions League?
20.28FC Groningen legt smaakmaker Doan vast
20.26Bijzonder: international Hector blijft 1. FC Köln trouw
20.23Di Francesco gaat uit van eigen kracht
20.22Dani Alves: ‘Ik zou morgen nog terugkeren bij Barcelona als ze zouden bellen’
20.16Onderzoek toont enorm inkomensverschil tussen Messi en Ronaldo aan
20.16'Messi gaat ruim over honderd miljoen heen en is dikst betaalde speler'
20.08DOS-kampioen Temming op 94-jarige leeftijd overleden
20.06Hector blijft Köln ook na degradatie trouw
20.05FA drijft de spot met Harry Kane op Twitter en maakt excuses
20.00Hector blijft 1. FC Köln trouw
19.58UEFA Youth League is ditmaal een prooi voor FC Barcelona
19.54'FC Utrecht wil linksbackprobleem oplossen met oude FC Groningen-bekende'
19.52‘Real Madrid, PSG en het nationale elftal waren bezig met Wenger’
19.52‘Wenger heeft nog steeds hetzelfde gewicht als toen ik hem ontmoette’
19.52‘Wenger heeft nog hetzelfde gewicht als het moment waarop ik hem ontmoette’
19.47Video: hoe is de YouTube-kennis van De Jong en De Ligt?
19.3837-voudig Duits international blijft club trouw, ondanks bijna zekere degradatie
19.38Bundesliga-hekkensluiter bindt international Hector, ondanks dreigende degradatie
19.35Danny Blind: ‘Ik vind er wel iets van, maar dit is niet het moment’
19.21Kameroen al vijf maanden zonder bondscoach: één Nederlander op lijst van 70
19.21Kameroen op zoek naar bondscoach: één Nederlander op lijst met 70 (!) kandidaten
19.18Cambuur vindt bij Twente versterking voor nieuwe seizoen
19.18Cambuur haalt Sambissa op bij Twente: ‘Een zeer welkome aanvulling’
19.05‘Van Bronckhorst moet bij Feyenoord blijven; hij is onze Wenger’
18.55FC Groningen neemt Doan definitief over

Resultaten

x

Avonturiers

Hoe Gregory Nelson zich op billboards in India wil schieten

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 13 van Voetbalavonturiers: Gregory Nelson (29), aanvaller van Chennaiyin FC in India.
19-10-2017 18:30 door Guus Hetterscheid

Het is nog een maand tot de start van het nieuwe seizoen in de Indian Super League. Voor Gregory Nelson wordt het zijn eerste seizoen in India. In september tekende hij bij Chennaiyin FC uit Madras. Wat hem te wachten staat in het land met 1,3 miljard inwoners weet Nelson nog niet. Hij laat het op zich afkomen, vertelt de Amsterdammer.

GOEDE VERHALEN

Kijkt India al massaal uit naar de start van het nieuwe seizoen de Indian Super League?
“Nou, vast niet alle 1,3 miljard mensen, haha. Maar ik zag op YouTube dat de stadions goed vol zitten bij wedstrijden in de Super League. Het is voor mij nog lastig in te schatten hoe het voetbal leeft hier. We zitten nu in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik weet wel dat voetbal niet de grootste sport is in India. Dat is cricket. Voetbal komt op drie of vier. Er wordt wel veel geïnvesteerd in voetbal sinds de start van de league in 2013. Elk jaar komen bekende namen deze kant op om de sport te promoten. Roberto Carlos, David Trezeguet, Robert Pires en Alessandro Del Piero hebben hier al eens gespeeld. Deze zomer was er ook een populaire futsalcompetitie met Paul Scholes, Hernan Crespo, Ronaldinho en Ryan Giggs. Die wedstrijden trokken veel aandacht, heb ik begrepen. Nu is het WK Onder 17 in India bezig. Voetbal wordt hier populairder. Dit jaar spelen Robbie Keane, Wes Brown (ex-Manchester United) en Dimitar Berbatov in de league.”

En jij bent ook een nieuw gezicht in India. Hoe ben jij bij Chennaiyin terechtgekomen?
“Ik was deze zomer transfervrij. Mijn contract in Bahrein bij Al-Muharraq liep af. In zo’n periode komen opeens allerlei mensen op je af die zich voordoen als makelaars. Ik kende ze lang niet allemaal. De ene stuurt een bericht via Facebook, de andere via LinkedIn, weer anderen hadden mijn telefoonnummer al. Uiteindelijk moet je dan maar gaan bepalen op wie je reageert. Negentig procent van al die berichtjes is onzin, afkomstig van mensen die je willen gebruiken. Uiteindelijk reageerde ik op een bericht van een makelaar die mij in contact wilde brengen met Chennaiyin. Het onbekende van India trok mij wel. Ik zou er zelf nooit op vakantie naartoe zijn gegaan, maar ik heb goede verhalen over India gehoord.”

Van wie?

“Ik heb Hans Mulder en Serginho Greene gesproken voordat ik hier naartoe besloot te gaan. Zij hebben ook in India gespeeld en waren erg enthousiast. Toen de Engelse manager van Chennaiyin, John Gregory, mij persoonlijk belde, dat hij mij graag wilde hebben, was mijn keuze vrij snel gemaakt. Ook omdat ik al het financiële plaatje voorgeschoteld had gekregen. Je kunt hier goed geld verdienen hoor, meer dan bij de meeste clubs in Nederland. Belastingtechnisch is India een stuk voordeliger. Ik heb niets te klagen. Ik heb nu een contract tot eind mei, wanneer de competitie afloopt. Daarna kijken we of we doorgaan.”


VOORBEREIDING

Hoe waren jouw eerste dagen toen je in India aankwam?
“Ik werd opgehaald van het vliegveld in Madras en naar een vijfsterrenhotel gereden, in het centrum van de stad, waar zo’n vijf miljoen mensen wonen. Madras is echt enorm. En het is er bloedheet. Boven de dertig graden. Gelukkig werkt de airco in het hotel goed. Daar wordt alles voor ons geregeld. Alle buitenlandse jongens wonen in dit hotel. We zitten hier met Spanjaarden, Brazilianen, een Serviër, een Portugees en een Nigeriaan. We hebben al een groepsapp en zoeken elkaar ook vaak op voor een potje FIFA of gaan ergens samen eten. Je trekt naar elkaar toe omdat iedereen in dezelfde situatie zit: je komt alleen aan, ver van huis in een nieuwe omgeving. Ik ben hier zonder mijn vriendin en dochtertje.”

Was dat niet lastig, om hen achter te laten in Nederland?
“Ja, dat wel, maar het was niet de eerste keer. Mijn vriendin en ik weten dat ik als voetballer zo’n vijftien jaar heb om geld te verdienen en een financieel mooie toekomst veilig te stellen. Ik zie mijn dochter daardoor voorlopig alleen even via Facetime. Omdat ik hier vooralsnog voor een seizoen ben vonden mijn vriendin en ik het nog niet nodig om hier naartoe te verhuizen. Mijn vriendin werkt in Nederland en onze dochter gaat naar de crèche. We hebben afgesproken dat ze een paar keer langskomen in de komende maanden, als ik hier ben gesetteld.”

Heb je al tijd gehad om Madras te verkennen?

“Nee, nog niet. Ik had even een paar dagen nodig om na aankomst te acclimatiseren. Ik heb veel geslapen en ben vooral van het hotel naar het trainingsveld gegaan. Ik ben wel naar een shopping mall geweest. Die zag er mooi uit. Als ik de tijd heb ga ik de stad zeker verkennen met wat jongens. We zijn nu op trainingskamp in Thailand, op een paar uur rijden van Bangkok. We zitten hier zo’n drie weken. Tijdens de trainingen merk je wel het verschil tussen de jongens uit India en de buitenlanders. Je hebt sommige Indiërs die aardig kunnen voetballen, maar ook een aantal… Die net wat minder zijn, haha. De competitie is van het niveau Jupiler League, schat ik zo in. Wij moeten bovenin mee gaan draaien.”

Wat is Chennaiyin voor club?
“Een van de topclubs in India. De Indian Super League bestaat vier jaar en in het tweede jaar werd mijn club kampioen. Chennaiyin is ook een van de clubs met meeste financiële mogelijkheden. De eigenaar is een Bollywood-ster. Hij speelt ook in allerlei films. Ik heb hem ook al ontmoet. Nee, je hoeft hier niet naar zijn films te kijken voordat je hier een contract tekent, haha. Gelukkig niet, is niet echt mijn genre.”

HUISGENOOT LENS
India is nu jouw vijfde buitenlandse avontuur, in welke landen heb je hiervoor gespeeld?

“Ik heb dus vorig seizoen in Bahrein gespeeld. Een mooi land, tussen Saudi-Arabië en Qatar. Maar het voetbal was niet best. Je stond de ene training met zestien man op het veld, de andere met zes man. Dan hadden tien geen zin om te komen. Die sliepen dan uit of gingen gewoon iets anders doen. Het was net alsof je in de zesde klasse van de amateurs bezig was. We hebben nog wel de bekerfinale gehaald en in de Asia Cup gespeeld. Dat waren mooie ervaringen. Voor mijn periode in Bahrein heb ik kort in Kazachstan gezeten. Dat liep niet zoals gepland. Mijn club kwam een aantal afspraken niet na.”


Je hebt daarvoor ook zo’n drie jaar in Oekraïne gespeeld, hoe was dat?
“Ik heb daar een bijzondere tijd beleefd. Ik maakte in 2012 de overstap van Bulgarije naar Oekraïne. Bulgarije was mijn eerste buitenlandse ervaring. Ik was transfervrij na het faillissement van RBC Roosendaal en besloot Nederland te verlaten. Het werd dus Bulgarije. Ik wilde al na een kwartier naar huis, had heimwee. Maar ik heb uiteindelijk mijn draai gevonden en ook vrienden gemaakt. Na een anderhalf jaar bij CSKA Sofia nam Metalurg Donetsk mij over. Het was in de jaren dat MH-17 werd neergehaald en gevechten aan de grens met Rusland en in Donetsk begonnen. Wij moesten met z’n allen naar Kiev verhuizen omdat het te gevaarlijk werd. De club huurde een volledig hotel voor ons af, voor een jaar. Ik trok toen bij Jeremain Lens in, hij had een woning in Kiev. Jeremain is al sinds jongs af aan een hele goede vriend van mij. Jeremain speelde op dat moment bij Dinamo Kiev. We hebben het er nog samen over gehad: hoe bizar, samen van Amsterdam-West opeens huisgenoten in Kiev. Mijn club dacht na een jaar wel weer terug te kunnen keren naar Donetsk, maar inmiddels is Donetsk een soort spookstad geworden, heb ik gehoord. Metalurg kon die verhuizing uiteindelijk financieel niet meer opbrengen en is failliet gegaan. Ik ging toen weer terug naar Bulgarije.”

INDIASE BILLBOARDS
En nu speel je in India. Had je ooit gedacht op je 29ste in dat land te voetballen?

“Nou, wie mij zo’n carrière als nu tien jaar geleden had voorspeld had ik voor gek verklaard. Mijn loopbaan is wel iets anders verlopen dan bijvoorbeeld die van Jeremain. Ik was vorig seizoen bij hem op bezoek bij Fenerbahçe tegen Galatasaray. Natuurlijk had ik ook zoiets willen meemaken, maar ik heb op mijn avonturen veel bijzondere mensen ontmoeten en mooie ervaringen opgedaan. Dat is mij ook veel waard. En ik kan goed leven van het geld dat ik verdien, en dat met mijn grootste hobby: voetbal. Ik was tussen mijn avonturen door geregeld in Nederland. Als ik thuis ben heb ik echt quality time met mijn gezin, familie en vrienden.”

Wanneer is jouw avontuur in India geslaagd?

“We gaan voor het kampioenschap. Ik hoop daarin een belangrijke rol te spelen. Ik ben niet de bekendste van alle buitenlandse spelers in India, wie weet verandert dat als ik er een paar in schiet. Ik heb al meerdere voetballers op billboards langs de snelweg gezien. Het zou leuk zijn als ik er ook op een kom. Net als alle andere spelers heb ik onlangs een dag in een studio gezeten voor foto’s. We kregen make-up op en ons haar netjes geföhnd. Wie weet hangt een van de foto's van mij met een laagje make-up binnenkort ergens in Madras, haha."
 Laatste artikelen

Avonturiers

Zo verliep het korte seizoen voor Ajax-nieuwkomer Hassane Bandé

Avonturiers

Dit zijn de langstzittende, actieve trainers in Europa na het vertrek van Wenger

Avonturiers

Anthony Lurling over zijn NAC: “Soms moet die bal gewoon de tribune in”

Avonturiers

Ciro Immobile, aanvoerder van de scoringsdrift van SS Lazio

Avonturiers

Ridgeciano Haps en de perfecte revanche op een rampjaar met AZ

Avonturiers

Het ballenmeisje: Rafaella Szabo

Avonturiers

Welke centrale verdedigers in topcompetities scoorden het meest?

Avonturiers

De tien individuele prijzen die Salah pakte sinds zijn komst naar Liverpool

Avonturiers

Hoe Leroy Sané de beste jonge speler van de Engelse velden werd

Aanmelden
Advertorial
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Rafaella Szabo
transfergeruchten Laatste: 'Sporting CP neemt afscheid van oud-Eredivisionist Ruiz'
quiz Laatste: De Kaka Quiz!
boulevard Laatste: Voormalig Bayern-verdediger pronkt met heerlijke wederhelft
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mario Jardel?
cultheld Laatste: Ain't nobody, like Joe Ledley
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
X <