Laatste nieuws
07.50Schorsing van tien maanden nog niet lang genoeg: FA dient nieuwe aanklacht in tegen topmiddenvelder
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.35Blijft Van 't Schip bij Ajax? Trainer kan contract tekenen tot medio 2027
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.30Column: Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida
07.25De Telegraaf: Lijnders een optie bij zoekend Ajax, maar niet als hoofdcoach
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.15'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
Resultaten x
Avonturiers

Hoe Gregory Nelson zich op billboards in India wil schieten

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 13 van Voetbalavonturiers: Gregory Nelson (29), aanvaller van Chennaiyin FC in India.
19-10-2017 18:30 door

Het is nog een maand tot de start van het nieuwe seizoen in de Indian Super League. Voor Gregory Nelson wordt het zijn eerste seizoen in India. In september tekende hij bij Chennaiyin FC uit Madras. Wat hem te wachten staat in het land met 1,3 miljard inwoners weet Nelson nog niet. Hij laat het op zich afkomen, vertelt de Amsterdammer.

GOEDE VERHALEN

Kijkt India al massaal uit naar de start van het nieuwe seizoen de Indian Super League?
“Nou, vast niet alle 1,3 miljard mensen, haha. Maar ik zag op YouTube dat de stadions goed vol zitten bij wedstrijden in de Super League. Het is voor mij nog lastig in te schatten hoe het voetbal leeft hier. We zitten nu in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik weet wel dat voetbal niet de grootste sport is in India. Dat is cricket. Voetbal komt op drie of vier. Er wordt wel veel geïnvesteerd in voetbal sinds de start van de league in 2013. Elk jaar komen bekende namen deze kant op om de sport te promoten. Roberto Carlos, David Trezeguet, Robert Pires en Alessandro Del Piero hebben hier al eens gespeeld. Deze zomer was er ook een populaire futsalcompetitie met Paul Scholes, Hernan Crespo, Ronaldinho en Ryan Giggs. Die wedstrijden trokken veel aandacht, heb ik begrepen. Nu is het WK Onder 17 in India bezig. Voetbal wordt hier populairder. Dit jaar spelen Robbie Keane, Wes Brown (ex-Manchester United) en Dimitar Berbatov in de league.”

En jij bent ook een nieuw gezicht in India. Hoe ben jij bij Chennaiyin terechtgekomen?
“Ik was deze zomer transfervrij. Mijn contract in Bahrein bij Al-Muharraq liep af. In zo’n periode komen opeens allerlei mensen op je af die zich voordoen als makelaars. Ik kende ze lang niet allemaal. De ene stuurt een bericht via Facebook, de andere via LinkedIn, weer anderen hadden mijn telefoonnummer al. Uiteindelijk moet je dan maar gaan bepalen op wie je reageert. Negentig procent van al die berichtjes is onzin, afkomstig van mensen die je willen gebruiken. Uiteindelijk reageerde ik op een bericht van een makelaar die mij in contact wilde brengen met Chennaiyin. Het onbekende van India trok mij wel. Ik zou er zelf nooit op vakantie naartoe zijn gegaan, maar ik heb goede verhalen over India gehoord.”

Van wie?

“Ik heb Hans Mulder en Serginho Greene gesproken voordat ik hier naartoe besloot te gaan. Zij hebben ook in India gespeeld en waren erg enthousiast. Toen de Engelse manager van Chennaiyin, John Gregory, mij persoonlijk belde, dat hij mij graag wilde hebben, was mijn keuze vrij snel gemaakt. Ook omdat ik al het financiële plaatje voorgeschoteld had gekregen. Je kunt hier goed geld verdienen hoor, meer dan bij de meeste clubs in Nederland. Belastingtechnisch is India een stuk voordeliger. Ik heb niets te klagen. Ik heb nu een contract tot eind mei, wanneer de competitie afloopt. Daarna kijken we of we doorgaan.”


VOORBEREIDING

Hoe waren jouw eerste dagen toen je in India aankwam?
“Ik werd opgehaald van het vliegveld in Madras en naar een vijfsterrenhotel gereden, in het centrum van de stad, waar zo’n vijf miljoen mensen wonen. Madras is echt enorm. En het is er bloedheet. Boven de dertig graden. Gelukkig werkt de airco in het hotel goed. Daar wordt alles voor ons geregeld. Alle buitenlandse jongens wonen in dit hotel. We zitten hier met Spanjaarden, Brazilianen, een Serviër, een Portugees en een Nigeriaan. We hebben al een groepsapp en zoeken elkaar ook vaak op voor een potje FIFA of gaan ergens samen eten. Je trekt naar elkaar toe omdat iedereen in dezelfde situatie zit: je komt alleen aan, ver van huis in een nieuwe omgeving. Ik ben hier zonder mijn vriendin en dochtertje.”

Was dat niet lastig, om hen achter te laten in Nederland?
“Ja, dat wel, maar het was niet de eerste keer. Mijn vriendin en ik weten dat ik als voetballer zo’n vijftien jaar heb om geld te verdienen en een financieel mooie toekomst veilig te stellen. Ik zie mijn dochter daardoor voorlopig alleen even via Facetime. Omdat ik hier vooralsnog voor een seizoen ben vonden mijn vriendin en ik het nog niet nodig om hier naartoe te verhuizen. Mijn vriendin werkt in Nederland en onze dochter gaat naar de crèche. We hebben afgesproken dat ze een paar keer langskomen in de komende maanden, als ik hier ben gesetteld.”

Heb je al tijd gehad om Madras te verkennen?

“Nee, nog niet. Ik had even een paar dagen nodig om na aankomst te acclimatiseren. Ik heb veel geslapen en ben vooral van het hotel naar het trainingsveld gegaan. Ik ben wel naar een shopping mall geweest. Die zag er mooi uit. Als ik de tijd heb ga ik de stad zeker verkennen met wat jongens. We zijn nu op trainingskamp in Thailand, op een paar uur rijden van Bangkok. We zitten hier zo’n drie weken. Tijdens de trainingen merk je wel het verschil tussen de jongens uit India en de buitenlanders. Je hebt sommige Indiërs die aardig kunnen voetballen, maar ook een aantal… Die net wat minder zijn, haha. De competitie is van het niveau Jupiler League, schat ik zo in. Wij moeten bovenin mee gaan draaien.”

Wat is Chennaiyin voor club?
“Een van de topclubs in India. De Indian Super League bestaat vier jaar en in het tweede jaar werd mijn club kampioen. Chennaiyin is ook een van de clubs met meeste financiële mogelijkheden. De eigenaar is een Bollywood-ster. Hij speelt ook in allerlei films. Ik heb hem ook al ontmoet. Nee, je hoeft hier niet naar zijn films te kijken voordat je hier een contract tekent, haha. Gelukkig niet, is niet echt mijn genre.”

HUISGENOOT LENS
India is nu jouw vijfde buitenlandse avontuur, in welke landen heb je hiervoor gespeeld?

“Ik heb dus vorig seizoen in Bahrein gespeeld. Een mooi land, tussen Saudi-Arabië en Qatar. Maar het voetbal was niet best. Je stond de ene training met zestien man op het veld, de andere met zes man. Dan hadden tien geen zin om te komen. Die sliepen dan uit of gingen gewoon iets anders doen. Het was net alsof je in de zesde klasse van de amateurs bezig was. We hebben nog wel de bekerfinale gehaald en in de Asia Cup gespeeld. Dat waren mooie ervaringen. Voor mijn periode in Bahrein heb ik kort in Kazachstan gezeten. Dat liep niet zoals gepland. Mijn club kwam een aantal afspraken niet na.”


Je hebt daarvoor ook zo’n drie jaar in Oekraïne gespeeld, hoe was dat?
“Ik heb daar een bijzondere tijd beleefd. Ik maakte in 2012 de overstap van Bulgarije naar Oekraïne. Bulgarije was mijn eerste buitenlandse ervaring. Ik was transfervrij na het faillissement van RBC Roosendaal en besloot Nederland te verlaten. Het werd dus Bulgarije. Ik wilde al na een kwartier naar huis, had heimwee. Maar ik heb uiteindelijk mijn draai gevonden en ook vrienden gemaakt. Na een anderhalf jaar bij CSKA Sofia nam Metalurg Donetsk mij over. Het was in de jaren dat MH-17 werd neergehaald en gevechten aan de grens met Rusland en in Donetsk begonnen. Wij moesten met z’n allen naar Kiev verhuizen omdat het te gevaarlijk werd. De club huurde een volledig hotel voor ons af, voor een jaar. Ik trok toen bij Jeremain Lens in, hij had een woning in Kiev. Jeremain is al sinds jongs af aan een hele goede vriend van mij. Jeremain speelde op dat moment bij Dinamo Kiev. We hebben het er nog samen over gehad: hoe bizar, samen van Amsterdam-West opeens huisgenoten in Kiev. Mijn club dacht na een jaar wel weer terug te kunnen keren naar Donetsk, maar inmiddels is Donetsk een soort spookstad geworden, heb ik gehoord. Metalurg kon die verhuizing uiteindelijk financieel niet meer opbrengen en is failliet gegaan. Ik ging toen weer terug naar Bulgarije.”

INDIASE BILLBOARDS
En nu speel je in India. Had je ooit gedacht op je 29ste in dat land te voetballen?

“Nou, wie mij zo’n carrière als nu tien jaar geleden had voorspeld had ik voor gek verklaard. Mijn loopbaan is wel iets anders verlopen dan bijvoorbeeld die van Jeremain. Ik was vorig seizoen bij hem op bezoek bij Fenerbahçe tegen Galatasaray. Natuurlijk had ik ook zoiets willen meemaken, maar ik heb op mijn avonturen veel bijzondere mensen ontmoeten en mooie ervaringen opgedaan. Dat is mij ook veel waard. En ik kan goed leven van het geld dat ik verdien, en dat met mijn grootste hobby: voetbal. Ik was tussen mijn avonturen door geregeld in Nederland. Als ik thuis ben heb ik echt quality time met mijn gezin, familie en vrienden.”

Wanneer is jouw avontuur in India geslaagd?

“We gaan voor het kampioenschap. Ik hoop daarin een belangrijke rol te spelen. Ik ben niet de bekendste van alle buitenlandse spelers in India, wie weet verandert dat als ik er een paar in schiet. Ik heb al meerdere voetballers op billboards langs de snelweg gezien. Het zou leuk zijn als ik er ook op een kom. Net als alle andere spelers heb ik onlangs een dag in een studio gezeten voor foto’s. We kregen make-up op en ons haar netjes geföhnd. Wie weet hangt een van de foto's van mij met een laagje make-up binnenkort ergens in Madras, haha."
 




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <