Laatste nieuws
13.10Valentijn Driessen walgt van optreden in Veronica Offside: 'Als je een grote jongen bent...'
13.10Van 't Schip volgend seizoen definitief geen coach van Ajax, Henderson mist Klassieker
13.10John van ’t Schip stopt als hoofdtrainer bij Ajax: ‘We praten wel over een andere rol voor meerdere jaren’
13.03'Van Nistelrooij vist mogelijk achter net: droomkandidaat stap dichter bij Brugge'
13.00Fabrizio Romano zorgt voor meer rumoer: vier trainers op shortlist Ajax
12.57FC Volendam neemt afscheid van directeur
12.55Strijd om extra Champions League-tickets barst los, 'pech' voor Nederland
12.54Ajax heeft weinig goed blessurenieuws: Henderson mist Klassieker
12.45John van 't Schip bezig aan laatste maanden als hoofdtrainer van Ajax
12.45Volgende domper voor Ajax: Henderson moet waarschijnlijk Klassieker missen
12.45'Huijsen kan kiezen: Liverpool bereidt megabod voor, duo met Van Dijk mogelijk'
12.40Van 't Schip duidelijk over Ajax-toekomst: 'Zal geen hoofdtrainer meer zijn'
12.40Mertens twijfelt over pensioen: 'Maar het zou dom zijn om nu te stoppen'
12.35'Barça identificeert twee vervangers Xavi: opvallende kandidaat op lijst'
12.35Babel geeft oude club Liverpool advies: 'Zou hem niet nemen als trainer'
12.29Van 't Schip ziet opnieuw basisspeler bij Ajax wegvallen: 'Hij mist 3 duels'
12.27Van 't Schip definitief niet door als hoofdtrainer van Ajax
12.27Van 't Schip volgend seizoen niet door als hoofdtrainer van Ajax
12.26Kamp-Davies laakt handelswijze Bayern: 'Dit is niet eerlijk'
12.23Van 't Schip stopt na dit seizoen als hoofdtrainer van Ajax
12.18PSV hervat eredivisie tegen NEC, dit is het programma van het paasweekeinde
12.01Emegha sprak afgelopen zomer met Nederlandse topclub
12.00Haaland, Pogba, Alaba en nog 12 sterren die het EK in Duitsland missen
12.00Nu live: de nieuwe, verbeterde commentsectie van VoetbalPrimeur
11.35‘Liverpool wil Huijsen naast Van Dijk posteren en hoort torenhoge vraagprijs’
11.31Prachtig initiatief El Yaakoubi: 'Hier raak ik emotioneel van'
11.23Amerikaanse aandeelhouders FC Den Bosch uitgekocht na onenigheid
11.22Ex-Ajacied geschorst door Spaanse bond: ‘Hij dwong Hermoso te liegen’
11.08VP-voetbalkantine: 'Zirkzee is klaar voor een stap naar AC Milan'
11.07Ballon d'Or-winnaar komt met bizar aanbod: 'Ik zou Napoli gratis gecoacht hebben'
11.00FC Utrecht hengelt Excelsior-verdediger Siebe Horemans transfervrij binnen
10.59Babel raadt Liverpool af Alonso aan te stellen als opvolger Klopp
10.53'Binnen Barça heersen twijfels over De Jong: grootverdiener laat te weinig zien'
10.51Oud-PSV’er Dries Mertens (36) stelt pensioen toch uit: ‘Ik denk dat ik nog een jaartje doorga’
10.50Jaartje erbij voor Kökcü in Eindhoven
Resultaten x
Avonturiers

Vito Wormgoor over zijn vrijgezellenfeest, het noorderlicht, fjorden en Bendtner

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 14 van Voetbalavonturiers: Vito Wormgoor (28), verdediger van SK Brann in Noorwegen.
02-11-2017 11:00 door

Het seizoen 2017 in de Noorse Eliteserien nadert zijn einde. Nog drie speelrondes te gaan. Rosenborg BK maakt zich op voor de 25ste landstitel. Voor Vito Wormgoor neemt de spanning toe, zegt hij vanuit zijn appartement net buiten Bergen, in het westen van Noorwegen. Hij hoopt met SK Brann een ticket voor de Europa League te pakken, maar na de competitiewedstrijd van zondag tegen SK Lilleström gaat het vizier voor ruim een week op zijn bruiloft. 11 november is de grote dag. De verloofde van Wormgoor en hun drie kinderen waren het afgelopen half jaar bij hem in Noorwegen, maar keerden onlangs terug naar hun woning in Houten, vertelt de ex-speler van Ajax, FC Utrecht, De Graafschap en ADO Den Haag, die in de zomer van 2016 ADO verliet voor Aalesunds FK en sinds januari 2017 voor SK Brann speelt.

OP DE BAR
Al een beetje zenuwachtig voor de grote dag?
“Het begint nu een beetje te komen. Ik voel wel meer zenuwen dan voor een voetbalwedstrijd in een uitverkocht stadion, haha. We zijn al een tijdje druk bezig met de voorbereidingen. En dan vooral mijn vrouw. Ik heb veel respect voor hoe ze het doet, met ook ondertussen nog drie kinderen om haar heen. We bellen vaak en dan is zo’n telefoontje soms ook een uitlaatklep voor haar. Dan krijg ik het wel even te verduren, haha. Ach ja, het is ook een stukje gezonde spanning die eruit komt. Maar alles is geregeld: de locatie, het eten, de gasten, met mijn broers heb ik mijn pak uitgezocht, de jurk is binnen. Alleen nog de puntjes op de i zetten. We trouwen op een mooi landgoed in Bunnik, die locatie staat ook in de top tien van mooiste trouwlocaties in Nederland. Het is een mooie, groene omgeving, aan de Kromme Rijn.”

Vrijgezellenfeest al gehad?
“Ja, dat was mooi. Als voetballer moet je natuurlijk rekening houden met de agenda qua trainingen en wedstrijden. Ik had dus bij mijn broers en vrienden aangegeven: ‘Mochten jullie een vrijgezellenfeest willen plannen: dan en dan ben ik in Nederland’. Tijdens de interlandperiode in oktober ging ik op een zaterdagochtend met mijn dochter Vienna naar een proefvoetbaltraining, dat was trouwens niets voor haar, ze houdt meer van ballet en dansen, en daarna liet ik de hond uit. Toen ik daarna bij mijn moeders huis kwam reed er opeens een busje voor. Daar sprongen mijn broers en nog een aantal vrienden uit, onder wie Michiel Kramer en Aaron Meijers, die ik ken van ADO. Ik werd ontvoerd naar Arnhem. We hebben eerst ergens potjes airsoft gedaan, daarna een hapje gegeten en ’s avonds De Korenmarkt op. Ja, ik kan me nog wel iets van die nacht herinneren. Gelukkig zijn de filmpjes dat ik met een ontbloot bovenlijf op een bar moest staan gewist. De laatste uurtjes ging ik maar aan het water, haha. Op de bruiloft maken we er weer een mooi feestje van. Ik heb twee dagen extra vrij.”

BERGEN
En niet lang daarna heb je vakantie. Het voetbalseizoen in Noorwegen is eind november afgelopen.
“Ja, zo ben ik mooi voor de feestdagen weer terug in Nederland. Dan is het hier ook veel te koud, haha. Nu is het zo’n zeven à acht graden. Maar die thermometer loopt hier snel naar beneden in de winter.”

Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen

Hoe is het leven in Bergen en Noorwegen?

“Heel fijn, relaxed. Bergen is zo’n mooie stad. Misschien dat mensen in Nederland, die er niet geweest zijn, zich de beelden herinneren van tijdens het WK wielrennen, toen Tom Dumoulin hier wereldkampioen werd. Tijdens dat WK was de stad helemaal afgezet, het was enorm druk. Ik heb Dumoulin alleen op tv gezien, heb niet langs het parcours gestaan. Wij speelden in die periode tijdens dat WK namelijk twee uitwedstrijden. Zo kon alles en iedereen in de stad zich focussen op het wielrennen. Wielrennen bleek een mooie sport om de stad te promoten met die helikopterbeelden. Je ziet de mooie ligging van de stad aan het water en omringd door zeven bergen. Bergen is een historische stad. Veel mensen kennen die oude gekleurde houten handelshuisjes in de haven vast wel. Bergen is ook een studentenstad. Je kunt ’s middags een lekker bakkie halen, maar ook ’s avonds is er genoeg leven in de brouwerij. Ik word inmiddels regelmatig herkend op straat. De Noren zijn best voetbalminded. Maar nu het wintersportseizoen begint zie je ook meer andere sporten op tv. Het voetbal ligt dan stil. Ze gaan dan met z'n allen skiën en langlaufen."

Zelf al een keer op de Noorse pistes gestaan?
“Nee, nog niet. Vroeger heb ik het weleens gedaan: skiën en snowboarden. Maar als profvoetballer heb je vaak afspraken met clubs om niet op wintersport te gaan, vanwege de risico’s op blessures. Misschien dat ik het na mijn carrière weer een keer ga doen. Die Noren hier doen het wel in hun vakanties. Zij kunnen het ook zo goed. Het is hen met de paplepel ingegoten. Dan lijken Nederlanders wel Bambi’s op ski's."

SURVIVALLEN
Heb je buiten de uitwedstrijden eigenlijk al meer van Noorwegen kunnen zien?
“Ja, met mijn broers heb ik een vette autotrip gemaakt. We zijn toen naar de Geirangerfjord geweest. Echt heel mooi om te zien. We zijn toen ook met een ferry door het fjord gevaren. Het is dan net alsof je op de filmset van The Lord of the Rings bent. In een soort sprookjeslandschap. Ik kan wel genieten van mooie natuur. Ik ben opgegroeid met gescheiden ouders. Mijn moeder was in de vakanties van het kamperen, mijn vader van huisjes. Ik vond beide leuk, maar vooral het survivallen en buitenleven, zeker met mijn broers. Ik wil dat later ook met mijn kinderen doen: kamperen, hutten bouwen, klauteren. Niet alleen naar luxe hotels. Er is zo veel moois te zien en te doen in de natuur. Je word er ook zelfredzaam van. Je ziet de jeugd van nu steeds meer in schermpjes gedoken. Zonde. Ik was vroeger altijd buiten te vinden. Ik ben geen Freek Vonk hoor, maar wel een natuurliefhebber, haha. Nog meer door Noorwegen. Ik heb nog een to-do-list hier.”

Wat staat daar op?
“Je hebt hier heel veel mooie watervallen, die wil ik nog bezoeken. En ik wil de Trolltunga-hike lopen. Dat is een wandeltocht van een uur of acht naar een heel mooi uitzichtpunt. Een soort zwevende rots boven een afgrond. Nu is dat uitzichtpunt afgesloten omdat het te koud is en er te veel wind staat. Die hike kun je beter in de zomerperiode doen. Er is nog veel moois te zien hier. Het noorderlicht heb ik al afgevinkt. Ik had in Alesund een mooi appartementje in de bergen. Ik kon daar vanaf het balkon het noorderlicht zien. Indrukwekkend. Bij mij in de buurt liepen ook elanden, vosjes en herten.”

De Geirangerfjord, sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

VERTROUWEN
Ooit gedacht op je 28ste zo enthousiast over Noorwegen te spreken?
“Ik moet eerlijk zeggen, toen Aalesunds aanklopte liep ik niet direct warm voor Noorwegen. Ik had ook andere aanbiedingen. Er lagen bij drie clubs contracten klaar. Chicago Fire wilde mij hebben en ook clubs uit Turkije en zelfs uit Zuid-Korea. Na overleg met mijn familie en verloofde besloot ik toch niet zo ver van huis te gaan. Ook met het oog op mijn gezin. Zij zijn voor mij het belangrijkste. Ik was alleen wel toe aan iets nieuws, iets buiten Nederland. Ik kende de stadions daar van binnen en buiten. Ik wilde ergens met een schone lei beginnen. De mensen bij Aalesunds wilden mij heel graag halen. Ze toonden veel vertrouwen in mij. En vertrouwen is toch wel het magische woord in de voetballerij. Je moet mensen om me je heen hebben die het echt in je zien zitten. Ik heb in Alesund vijf hele mooie maanden gehad.”

En toen klopte SK Brann in januari van dit jaar aan, en werd je direct aanvoerder.
“De directie en de staf gaven al snel aan in mij een leider te zien. Ze zagen hoe ik bij Aalesunds speelde en mezelf daar opstelde, ook in de coaching. We werden vorig jaar negende met Aalesunds, boven verwachting. Nu staat het team in de degradatiezone. Brann werd vorig seizoen tweede achter Rosenborg. Dit seizoen hoopten we Rosenborg uit te dagen, maar daarvoor kwamen we tekort. We hadden hier en daar ook pech. Zeker in the dying seconds. Als het vaker gebeurt, kun je zeggen dat het geen pech meer is, maar soms zat het echt niet mee met klutsgoals en scheidsrechters. Vorige maand verloren we thuis met 0-3 van Rosenborg. Dat was echt geflatteerd. Drie goals van ons werden afgekeurd. Een daarvan zou buitenspel geweest zijn. Toen de herhaling op de schermen verscheen zag iedereen, inclusief de scheids, dat het niet zo was. Toch werd het niet teruggedraaid. Nu krijgt de club mogelijk een boete omdat die beelden in het stadion werden getoond. Toch kun je wel stellen dat Rosenborg er dit seizoen weer bovenuit steekt. Zij spelen het meest volwassen van alle Noorse teams.”

KASTEN
En ze hebben Nicklas Bendtner, de topscorer van de Eliteserien. Hij scoorde ook twee keer bij die 0-3. Was Bendtner jouw zwaarste tegenstander dit jaar?
“Nee, eigenlijk niet. Ik had hem eigenlijk wel in the pocket. Dat klinkt een beetje vreemd, als hij twee keer scoort. Maar van de zes persoonlijke duels heb ik er vijf, misschien wel zes gewonnen. Die goals die hij maakte waren een beetje gelukkig. Een bal krijgt hij na een afgeketste bal voor zijn voeten. Hij is wel slim en handig. Hij blijft ook vaak juist uit de duels. Dat is in andere wedstrijden anders. Als verdediger kun je hier in Noorwegen aan de bak. Ik ben al vrij breed en lang, maar je komt echt Scandinavische reuzen tegen. Echte kasten. Of je treft een snelle, atletische Afrikaan. Noorse clubs hoeven als non-EU-land die hoge salarissen niet te betalen aan Afrikanen, dus er lopen hier aardig wat Afrikaanse jongens rond. Maar met die fysieke duels tegen grote jongens is het Noorse voetbal mij op het lijf geschreven.”

Nicklas Bendtner, spits van Rosenborg BK en topscorer in de Noorse Eliteserien


Hoe schat je het niveau in van de Noorse competitie?
“Het Noorse voetbal is heel opportunistisch. Maar het niveau wordt wel een beetje onderschat in andere landen, denk ik. Het is een mix van de Eredivisie en het Championship. In Noorwegen neemt niemand genoegen met een gelijkspel. Dan sturen ze tien minuten voor tijd de laatste man mee naar voren. Altijd vol voor de winst. Ik heb zelf ook al twee goals meegepikt. Als het moet help ik mee oorlog maken in de zestien. We hebben een sterke groep bij Brann, met de nodige ervaring. Azar Karadas en Daniel Braaten zijn bekende namen in Noorwegen. Zij hebben bij Rosenborg gespeeld en in de Engelse Premier League. Mensen in Nederland kennen misschien nog onze spits Torgeir Börven, die bij FC Twente heeft gespeeld. Ludcinio Marengo speelt hier nu ook. Hij komt ook van ADO. Op de club kaarten we met elkaar of spelen FIFA. Of we gaan even samen de stad in. Maar ik ben ook graag op mezelf. Lekker een middagje Netflixen als het regent.”

GELUKKIG
Dat zal vrij vaak zijn… Qua zonzekerheid had je een betere stad kunnen bedenken om te gaan wonen.
“Haha, ja dat klopt. Bergen is de Europese stad met jaarlijks de meeste neerslag. Voor het voetballen is het heerlijk. Dan mag het van mij met bakken uit de lucht komen. Wij spelen thuis op natuurgras, dan kun je lekker tekeergaan. Wat dat betreft zou Tommie Beugelsdijk hier ook goed terecht kunnen, haha. Sommige clubs hebben kunstgrasvelden. Niet ideaal, maar ik snap het wel. Ze hebben niet de financiële middelen om fulltime met twintig man het natuurgras te beschermen tegen kou en sneeuw.”

Nu de winter eraan komt ga jij terug naar Nederland. Keer je volgend seizoen nog wel terug in Bergen?
“We zullen het zien. Ik heb nog een contract tot 2019. Er is hier en daar interesse van clubs. Ook weer vanuit de MLS. Misschien komt er een moment dat we toch een keer die kant opgaan. De kinderen worden ook steeds ouder. Een nieuwe stap moet iets zijn wat bij mij en mijn gezin past. Wanneer ik hier blijf komt mijn gezin ook weer voor een half jaar deze kant op. Nu gaan de kinderen voorlopig weer in Houten naar de crèche en naar school. Ze hebben daar ook hun vriendjes en vriendinnetjes. Familie en vrienden zijn in de buurt. En als er iets is stap ik zo op het vliegtuig. Er gaan elke dag vluchten tussen Bergen en Amsterdam. Het reizen is goed te doen. In januari moet ik me weer melden in Bergen. De voorbereiding op het nieuwe seizoen duurt zo'n drie maanden. We gaan twee keer twee weken naar Spanje. Lekker naar de zon. Ik heb het hier goed, ben aanvoerder, voel me gewaardeerd, de omgeving is mooi, de mensen zijn vriendelijk. Ik zit in een lekkere flow. Als ik wegga moet het sportief en financieel kloppen. Ik heb genoeg jongens gezien en gesproken die een supercontract hadden in een ver land, maar ongelukkig waren. Het financiële plaatje moet je niet verblinden. Er zijn meer factoren dan geld die bepalen of je gelukkig bent. En ik ben dat nu. Zeker wanneer de bruiloft volgens plan verloopt en we lekker met z’n allen een drankje en dansje doen.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <