Laatste nieuws
13.36Speciaal bezoek voor Man City: De Bruyne junior (8) geeft tips op de training
13.35Dilemma voor Arne Slot: Santiago Giménez wel of niet in de bekerfinale?
13.35Schittert Mbappé komende zomer op twee toernooien? Macron houdt hoop
13.24Leverkusen-CEO duidelijk: 'Er is interesse van meerdere clubs, maar hij blijft'
13.14Van foto met Drogba tot eerste Chelsea-goal: 'Het was de kers op de taart'
13.14Barcelona-trainer Xavi voorziet 'grote voetbaloorlog' tegen PSG
13.10Nieuwe kritiek op Gravenberch na Ajax-exit: 'De grootste waanzin die er is'
13.00LIVE Champions League | Kan Borussia Dortmund achterstand omdraaien tegen Atlético Madrid?
13.00LIVE Champions League | FC Barcelona verdedigt goede uitgangspositie tegen PSG
12.56Ajax verliest arbitragezaak en moet zaakwaarnemer Nicolás Tagliafico 100.000 euro extra betalen
12.50VZ Kort: Martin Ødegaard fit genoeg voor Bayern München - Arsenal
12.45Oud-wereldkampioen Bernd Hölzenbein, ‘uitvinder van de schwalbe’, overleden
12.43Leverkusen-baas: 'Geen twijfel dat Alonso ooit naar Real Madrid gaat'
12.43Duitse voetballegende en Oranje-beul Hölzenbein op 78-jarige leeftijd overleden
12.30Sylvana Simons hard tegen Feyenoord-icoon: 'Altijd slaapverwekkend voorspelbaar'
12.22'Bayern gaat voor Nagelsmann, Arsenal scout Zirkzee'
12.20Patrick Pothuizen, NEC-icoon én Feyenoord-fan: ‘Er staat een plaatje van mijn kinderen over mijn Feyenoord-tattoo’
12.20Kijk hier woensdag LIVE en exclusief naar de beslissende strijd van de zaalvoetballers om WK-ticket
12.10Duitser Hölzenbein, die in 1974 strafschop versierde tegen Oranje, overleden
12.03Man United schrikt van torenhoge vraagprijs voor voormalig PSV'er Branthwaite
12.00Weergaloos optreden Chelsea-talent overschaduwd door penaltyrel met ploegmaats: ‘Een schande’
11.50De EK-selectie van Oranje-opponent Polen: dit zijn de kanshebbers
11.50Beslissingen in de Champions League: wie plaatsen zich voor halve finales?
11.47'Elke dag om 11.00 uur krijg ik een reminder op mijn telefoon: WK 2026'
11.45Woerts niet eens met Derksen: ‘Kolere, hij was zó slecht. Levensgevaarlijk’
11.45Voorspel de winnaar bij Manchester City-Real Madrid en pak 50x je inzet!
11.40Is dit de beroerdste strafschop aller tijden? Spits van Osasuna gaat viraal
11.35Bizarre penalty bij Osasuna gaat wereld over en wordt 'slechtste strafschop ooit'
11.30FC Transfervrij: deze sterren kunnen komende zomer gratis opgepikt worden
11.25PSV laat ambities van club onderzoeken: 'We zijn zielsgelukkig met de uitkomst'
11.20Ndicka loopt klaplong op, Van Boekel VAR in Conference League
11.13Alli mikt op grandioze comeback: 'Elke dag een herinnering die 'WK 2026' zegt'
11.05Everton likt wonden na afgang op Stamford Bridge: 'Nog nooit zo geschaamd'
11.01Van der Gijp ziet pijnpunt Twente-talent: 'Die zou twee kopjes groter moeten zijn'
11.00PSV krijgt positief advies om stadion met 10.000 plaatsen uit te breiden
Resultaten x
Binnenland

Ajax in de Europa Cup: Totale overheersing

Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste keer, ging het mis. ELF Voetbal duikt in de historie van de Ajax-finales. In deel 3 van deze serie: 1972.

19-05-2017 17:00 door Redactie ELF Voetbal

Na afloop van de 1971-finale tegen Panathinaikos durfde de Engelse krant The Daily Mirror nog te schrijven "We could have licked this lot" (we hadden dit stelletje kunnen inmaken). Beetje overdreven natuurlijk, maar inderdaad: Ajax was die 90 minuten op Wembley weliswaar superieur geweest, maar voornamelijk omdat de Grieken zo slecht speelden.

Twaalf maanden later echter was heel Europa stil van eerbied bij het horen van de naam Ajax, dat sinds de zomer van 1971 niet langer onder leiding stond van de strenge Rinus Michels, die naar zes Amsterdamse jaren naar Barcelona was vertrokken. De veel aimabeler Roemeense oefenmeester ?tefan Kovács, in zijn land zeer succesvol geweest bij Steaua Bucure?ti, nam het roer over en slaagde er in het door Michels geïntroduceerde totaal voetbal een ontspannen tintje te geven. Cruijff, Keizer en de andere Ajax-sterren uit die tijd kregen zowel binnen als ook buiten de lijnen wat meer vrijheid en dat vertaalde zich in een ploeg, die daardoor nationaal en internationaal onoverwinnelijk was geworden. In 1972 werd Ajax niet alleen kampioen, het won ook de KNVB beker en de Europa Cup. En wat het allemaal nog specialer maakte: Ajax glorieerde vooral in De Kuip waar eerst Feyenoord (1-5 !!), daarna in de bekerfinale FC Den Haag (3-2) en tenslotte ook Internazionale (2-0) werd geklopt.

Behalve Michels moest Ajax het dat seizoen doen zonder de gestopte Velibor Vasovi?. Het gaf niets, want de spelers die hij met z'n professionaliteit en hardheid had besprenkeld, konden het nu zelf. Van de negen Europa Cup-wedstrijden van dat seizoen won Ajax er zeven en speelde twee keer gelijk.

Eén van die puntendelingen was de return tegen Dynamo Dresden, de kampioen van de toenmalige DDR. In het Olympisch Stadion had Ajax al na 19 minuten twee keer gescoord (Swart en Keizer), maar kwam ondanks heel wat prachtige acties van Cruijff niet verder dan een 2-0 winst. In Oost Duitsland kreeg Ajax wel veel aanvallen over zich heen, maar in paniek raakten de Amsterdammers nooit: 0-0.

Omdat de volgende tegenstander, Olympique Marseille, in Frankrijk een einde had gemaakt aan de hegemonie van St.-Étienne, had Ajax voor de eerste ontmoeting de nodige bezorgdheid geuit. Vooral het gekkenhuis in Marseille werd gevreesd. En terecht zo bleek …. een minuut of 20 lang. In de openingsfase had Marseille zelfs via een van richting veranderde vrije trap gescoord. Maar daarna was het uit met de Franse pret: Ajax pakte Olympique bij de strot en pakte zowel in de havenstad (1-2; goals Keizer en Cruijff) als later ook in Amsterdam (4-1; goals Cruijff 2x, Swart en Haan) de winst.

Omdat ook Feyenoord - dat in 1971 kampioen was geworden; Ajax deed mee als bekerhouder - de kwartfinales van de Europa Cup had bereikt, hoopte heel Nederland dat de loting voor de kwartfinales twee extra klassiekers zou gaan opleveren. Het werd anders. Feyenoord lootte Benfica (en zou worden uitgeschakeld), terwijl Ajax werd geconfronteerd met Arsenal, de kampioen van Engeland.

Het moet gezegd, Ajax had het op de 8ste maart 1972 ontzettend moeilijk. Vooral ook omdat Piet Keizer in het begin van de wedstrijd zwaar in de fout was gegaan met een slordige terugspeelbal op Heinz Stuy. Ray Kennedy reageerde het snelst en Arsenal had al na 15 minuten een treffer die kon dubbel tellen. Met twee doelpunten bezorgde Gerrie Mühren later in de wedstrijd Ajax nog wel de winst (2-1), maar de marge van één treffer was nu niet zó groot dat Ajax onbezorgd naar Highbury kon afreizen. In Londen waren het niet Cruijff en Keizer die Ajax aan een plaatsje in de halve finale hielpen, maar doelman Stuy die in grootse vorm was en zich niet liet passeren. Ajax won uiteindelijk zelfs met 0-1, dankzij een eigen doelpunt van George Graham (die later jarenlang manager van Arsenal zou worden).

In de halve eindstrijd was het vervolgens aan Ajax om wraak te nemen voor de uitschakeling van Feyenoord, dat na een 1-0 thuis winst in Lissabon met 5-1 werd afgedroogd door Benfica. Net als Feyenoord won ook Ajax de thuiswedstrijd met 1-0 (kopbal van Swart; 64') van het massaal verdedigende Benfica. Maar anders dan de Rotterdammers hield een zwaar tijdrekkend Ajax in het Estádio da Luz wel stand (0-0). En net als eerder in Londen werd doelman Stuy opnieuw de grote held.

Achteraf bezien was de eindstrijd van de 31ste mei 1972 tussen Ajax en Internazionale één van de meest eenzijdige finales uit de Europese voetbalgeschiedenis. De Italianen konden per spelers een premie van 27.000 gulden de man verdienen, maar niemand van hen moet in de 90 minuten ook maar een ogenblik het idee hebben gehad dat dit geld ook daadwerkelijk verdiend zou gaan worden. Aanvoerder Sandro Mazzola (tussen 1960 en 1977: 417 wedstrijden en 116 goals voor Inter) omschreef het nog het beste: "We hebben vanavond verschrikkelijk veel geleerd. Het is eigenlijk erg dat ik dat op mijn bijna 30e jaar nog moet toegeven. Maar ik heb geleerd vanavond, les gehad. In modern voetbal". De belangrijkste leermeester was 'Europees voetballer van het Jaar' Johan Cruijff geweest. Voor 67.000 fans in De Kuip scoorde Cruijffie in de tweede helft twee keer (47' en 78'), de eerste keer na een Italiaanse verdedigingsfout en de tweede keer met een kopbal na een corner (!!).

Dit keer was het Piet Keizer die als aanvoerder van Ajax de beker in ontvangst mocht nemen en opnieuw, net als een jaar eerder in Londen, zat er voor Ajax geen ereronde in, omdat uitzinnige fans het veld hadden bestormd. Om te zorgen dat de 'cup met de grote oren' veilig in Amsterdam zou komen, had Keizer zelfs de hulp van twee potige Rotterdamse suppoosten nodig. Keizer gaf de beker aan hen en …. rende vervolgens voor z'n leven!




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <