Laatste nieuws
19.32De beelden: PSV laat mede door hoogst opmerkelijke goal niets heel van Heerenveen
19.30LIVE eredivisie | Het kan nog gekker in Heerenveen: Guus Til maakt er binnen half uur 0-4 (!) van voor PSV
19.28Wat betekent de enorme ommezwaai van Michael van Praag voor Alex Kroes, Ajax én hemzelf?
19.27VI Live: Til en Tillman scoren er elk twee, PSV nu op 99 goals
19.25Vitesse krijgt zijn zin en boekt eindelijk weer eens een succesje in rechtszaal
19.22PSV-wervelwind zorgt voor verbazing: 'Kan iemand verbinding in München verbreken?'
19.19VI Live: PSV heeft opdracht na kwart wedstrijd al meer dan vervuld
19.17Woede in Abe Lenstra Stadion: Heerenveen legt rode loper uit voor PSV
19.16Marciano Vink slikt direct alle woorden in na gesprek met Peter Bosz
19.16Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
19.11Malik Tillman scoort zittend vanaf de achterlijn: PSV na 10 minuten 0-3 voor
19.08PSV-spelers steken zwaar geblesseerde Dest hart onder de riem
19.07Nederlandse homoseksuele voetballers bekend bij project dat 'coming-out day' plant
19.07VI Live: PSV na tien minuten al op 0-3 in Friesland
19.03VI Live: droomstart voor PSV in Friesland, Til scoort meteen
19.01Praat mee op VP: sc Heerenveen - PSV
18.57Bosz merkt aan PSV-spelers dat het bijzonder duel is: 'Hier hard voor gewerkt'
18.57VI Live: Heerenveen en PSV begonnen aan mogelijk cruciaal duel
18.55'Van Praag en Van Wijk verliezen 'politiek spel': per 1 juli weg bij Ajax'
18.45Hoe de wereld van een Oranje-international instortte: 'Was bang om te slapen'
18.44VI Live: Bosz bespreekt spanning in zijn spelersgroep
18.33Seedorf spreekt zich uit in Ajax-crisis: 'Uiteindelijk grootste club hier'
18.28Aftrap sc Heerenveen - PSV uitgesteld vanwege ‘uitzonderlijke situatie’
18.21VI Live: Heerenveen - PSV begint door drukte iets later
18.07PSV is bijna de beste van Nederland: zeven redenen achter het succes
18.02Veerman populair: PSV arriveert in Heerenveen voor officieus kampioensduel
18.00VI Live: Heerenveen moet Sahraoui missen tegen PSV
18.00Pak 4x je inzet als Uitblinker Timber op doel schiet bij Feyenoord-Go Ahead!
17.56'Ik hoop dat Oosting mijn trainer blijft, hij heeft mij betere speler gemaakt'
17.56Het Parool: Michael van Praag gaat spoedig vertrekken bij Ajax
17.55'Napoli heeft opvolger Osimhen op het oog, Bayern wil Tah'
17.53Supportersvereniging Ajax verheugd door Kroes-nieuws: 'Niemand is groter dan de club'
17.40Bosz kiest voor Mauro als vervanger Dest, PSV-target Sahraoui niet fit
17.38Eindelijk goed nieuws voor Vitesse: procedure kwijtschelding schulden toegewezen
17.32Kroes gaat verder bij Ajax, niet als algemeen directeur maar als technisch directeur
Resultaten x
Binnenland

Ajax in de Europa Cup: AC Milan was oppermachtig

Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste keer, ging het mis. ELF Voetbal duikt in de historie van de Ajax-finales. In deel 1 van deze serie: 1969.

16-05-2017 19:11 door Redactie ELF Voetbal

Hoewel Ajax internationaal nog vrij weinig had gepresteerd en een seizoen eerder zelfs in de eerste ronde van het Europa Cup-toernooi was uitgeschakeld door Real Madrid, toonde FC Nürnberg, nota bene de kampioen van West-Duitsland, zich uitermate geïmponeerd toen het bij de loting in de eerste ronde van de editie 1968/69 aan Ajax werd gekoppeld. De Amsterdammers waren een paar maanden eerder voor de derde keer op rij landskampioen geworden en hadden onder leiding van Rinus Michels een fantastische ploeg met een uitstekende mix van zowel jonge (Cruijff, Keizer, Suurbier, Hulshoff) als oudere (Bals, Muller, Groot, Swart) spelers.

Het enige probleem was wel dat de oudere generatie van Ajax nauwelijks over Europese ervaring beschikte. De uitwedstrijd bij FC Nürnberg op 18 september 1968 was pas de negende Europese wedstrijd van de meeste Amsterdamse spelers. Het was een manco dat al vroegtijdig door Michels was gesignaleerd, reden waarom de Amsterdammers in 1966 de Joegoslaaf Velibor Vasovi? hadden aangetrokken. De verdediger had in dat jaar met zijn ploeg Partizan Belgrado de Europa Cup-finale bereikt en had zelfs gescoord in de met 2-1 verloren finale tegen Real Madrid. Binnen de kortste keren werd hij de eerste buitenlandse aanvoerder in de geschiedenis van Ajax en was vanaf wedstrijd nummer één de steunpilaar die Michels nodig had. Vooral dankzij hem bleef Ajax overeind in een bijna negentig minuten durende storm in Neurenberg (1-1), waarna de Amsterdammers twee weken later in het Olympisch Stadion hun Duitse tegenstander aan flarden speelden (4-0).

In de volgende ronde legde Ajax met een wat gelukkige 2-0 thuiszege op Fenerbahçe een bodem voor plaatsing voor de kwartfinales, al kwam daar uiteindelijk nog heel wat bij kijken. Het veld van de Turkse kampioen was namelijk totaal onbespeelbaar. Dat was al zo op 26 november (toen scheidsrechter Ritter niet liet aftrappen) en dat was een dag later niet heel anders. Voetballen was zelfs zo onverantwoord dat Michels het niet aandurfde om licht geblesseerde spelers als Suurbier, Suurendonk en Mühren te laten spelen en daarom jeugdspeler Ruud Krol liet debuteren. Uiteindelijk was de wedstrijd al na tien minuten beslist, toen Piet Keizer met een boogbal razendknap scoorde en de basis legde voor een 2-0 eindstand.

Net zoals twee jaar eerder de dubbele wedstrijd tegen Liverpool (5-1, 2-2) belangrijk was voor de reputatie van Ajax, zo waren ook de drie kwartfinalewedstrijden tegen het Portugese Benfica bepalend voor de geweldige naam die Ajax aan het opbouwen was. Na de heenwedstrijd van 12 februari was er van roem nog geen sprake, want op een door de sneeuw nagenoeg onbespeelbaar veld van het Olympisch stadion verloor Ajax met 1-3. Een week later echter stond er na dertig minuten al een 0-3 stand op het scorebord. Uiteindelijk scoorde Benfica nog een keer tegen, waardoor een beslissingswedstrijd noodzakelijk was. De middag van 5 maart werd een voor Nederland historisch moment. Voor 63.638 toeschouwers in het Stade Olympique Yves-du-Manoirin van Parijs werd het in de verlenging 3-0 voor Ajax na treffers van Cruijff ('93) en de Zweed Inge Danielsson('105 en '108) en met die score plaatste Ajax zich als tweede Nederlandse ploeg (na Feijenoord, toen nog zo geschreven, in 1963) voor de halve finales.

Tegenstander daarin was het totaal onbekende Tsjechoslowaakse Spartak Trnava, een ploeg die vanaf het begin zwaar werd onderschat. En nadat Ajax de thuiswedstrijd ook nog eens soepel met 3-0 had gewonnen, leek een finaleplaats al zo goed als zeker. Uiteindelijk gebeurde dat ook, al kostte het bloed, zweet en tranen. Bij de return op donderdagmiddag 24 april kostte Amsterdamse overmoed Ajax bijna de finale. Cruijff werd razendsnel de wedstrijd uitgeschopt en toen Ladislav Kuna vervolgens twee keer scoorde ('27 en '49), was doelman Gert Bals zo ongeveer de enige Ajacied die bij de non-stop belegering overeind bleef: 2-0 en dus finale.

En die werd een fiasco. Met slechts 31.782 toeschouwers was het Santiago Bernabéu half leeg. De meeste fans die er wel waren, kwamen uit Nederland en die zagen een vroege goal van Pierino Prati ('7). Ajax viel daarna nog wel veel en vaak aan, maar moet ook in het veld gemerkt hebben dat Milan eigenlijk onaantastbaar was, zeker toen Prati er kort voor rust 2-0 van maakte. Even, heel even, leek Ajax toch terug te kunnen komen, toen Piet Keizer na een uur onderuit werd gehaald en Velibor Vasovi? de toegekende strafschop onberispelijk inschoot. Kans op een comeback? Vergeet het maar. Milan zette weer aan en trof via Sormani ('67) en Prati ('75, hattrick) nog twee keer doel.

Ajax had in het seizoen 1968/69 aan de Europese top geroken, maar moest, met de woorden van Rinus Michels, nog héél véél leren.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <