Laatste nieuws
09.35FCUpdate in het kort: einde financiële problemen Everton lijkt in zicht
09.35Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.30Gouka ziet verschil bij Feyenoord: 'Beker niet nodig om seizoen te redden'
09.20Brobbey droomt van doelpunt op het EK en schat zijn eigen transferwaarde
09.20Brobbey schat eigen transferwaarde: 'Na het EK? Tachtig miljoen euro'
09.16Liggen Ajax en Feyenoord te slapen? ‘Het niveau van die twee clubs kan ik aan’
09.10Belgische media zien Feyenoord als goede voorbeeld voor Club Brugge
08.56Buitenspel: De Roon komt met creatieve post op social media na verrassing
08.55De Roon viert uitschakeling Liverpool met verwijzing naar populair tv-programma
08.47Meijer lovend over 'nieuwe special one': 'Heeft die jongens gehersenspoeld'
08.35Extra Champions League-ticket naar Italië, ook Duitsland mag hopen
08.33Franse media schrijven over 'beul': 'Een grappenmaker of provocateur'
08.26‘Lullo’ De Roon krijgt lachers weer op zijn hand met creatie op social media
08.09Klopp heeft een zorg minder: 'Godzijdank niet mijn probleem meer'
07.58Quiz KNVB Beker | Wat weet jij van de finalisten Feyenoord en NEC?
07.54De Roon na plaatsing voor halve finale Europa League: 'Dan is het hopen...'
07.47Geïmponeerde Romano zet topclubs op scherp met post over Oranje-international
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
07.16Driessen noemt ‘ontbrekende schakel’ die Koeman tot dusver over het hoofd zag
07.12Franse media beleven déjà vu: 'Beul van Les Bleus krabde oude wond open'
07.05Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiakos stoot door
06.54Perez oppert verrassende positie voor Oranje-international: 'Zet hem rechtsbuiten'
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
Resultaten x
Binnenland

Bonaventure Kalou: "Ik gun het vooral de fans van Feyenoord"

In 1999 werd hij landskampioen met Feyenoord. Drie jaar later stond Bonaventure Kalou ook met de UEFA Cup in zijn handen. De voormalige Ivoriaanse aanvaller hoopt dat de Coolsingel zondag- en maandagmiddag opnieuw volstroomt. "Ik gun het de supporters zo."

13-05-2017 16:45 door Redactie ELF Voetbal

"Het Legioen, die naam zal ik nooit vergeten, geeft de spelers altijd zoveel vertrouwen. Ze zijn er altijd en reizen de ploeg overal achterna. Regen, storm, tropische omstandigheden. Het maakt ze niet uit. Voor de supporters vind ik het echt leuk dat Feyenoord morgen (zondag, red.) weer eens landskampioen wordt", vertelt de nu 39-jarige Kalou tegenover ELF Voetbal. "De laatste keer was 1999. Dat is nu...", terwijl er een kleine stilte valt. "Help eens even. Inderdaad achttien jaar geleden. Veel te lang."

Toen bekleedde Kalou een belangrijke rol in de titelrace. "Ik gaf ook de assist op Julio Ricardo Cruz in de kampioenswedstrijd tegen NAC Breda (2-2 op 25 april 1999, red.)", herinnert hij zich direct. "Jon Dahl Tomasson maakte de andere treffer. Al weet ik de minuten van de doelpunten niet meer precies. Dat jaar zal ik nooit meer vergeten. Het was mijn eerste volledige jaar als profvoetballer in Europa."

Huldiging

Hij herhaalt de woorden memories. "Ik heb alleen maar goede herinneringen aan die periode. Na afloop de huldiging op de Coolsingel. Overal rood en wit, overal mensen. De hele stad was uitgelopen om ons te zien." Een geheim voor de titel van 1999 kan Kalou niet direct noemen. "We hadden een sterke ploeg, allemaal hele goede spelers."



De voormalige aanvaller, die ook 52 keer het shirt van de nationale ploeg van Ivoorkust droeg, somt de namen op. "Kees van Wonderen, Jean-Paul van Gastel, Tomasson, Cruz, Jerzy Dudek in het doel. Elke linie was sterk bezet en iedereen verrichte zijn werk zoals het moest. Drie jaar later wonnen we ook de UEFA Cup, maar de ploeg van 1999 was sterker."

Het team, dat zondag naar alle waarschijnlijkheid de vijftiende landstitel uit de historie verovert, heeft volgens Kalou de ideale mix. "Van jong en oud, ervaren spelers en jonge talenten. Ik kan niet alle namen opdreunen, maar jongens als Eljero Elia, Karim El Ahmadi en ook Terence Kongolo ken ik natuurlijk al jaren. Ik ben ook blij voor Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel, echte clubmensen waarmee ik ook fijn heb samengespeeld."

Stream

Het duel met Heracles Almelo van zondagmiddag kan hij niet op de Ivoriaanse televisie zien. "Maar via een stream ga ik de wedstrijd zeker op internet volgen. De kwaliteit zal niet best zijn, maar het belangrijkste is het resultaat." Contact met Feyenoord heeft hij nog via spelersbegeleider Jan Mastenbroek en communicatiemedewerker Gido Vader. "Ik ga ze morgenmiddag (zondag, red.) zeker een sms'je sturen om ze te feliciteren met de titel."

In De Kuip was hij al een tijdje niet meer. "Vorig jaar ben ik nog wel in Rotterdam geweest. Maar toen speelde Feyenoord helaas uit. Aan het begin van het seizoen wil ik wel weer komen en meer wedstrijden gaan bekijken. Ik heb vorig jaar nog wel in de Feyenoord Fanshop op het Centraal Station een shirtje van Feyenoord gekocht. Daar het rugnummer 7 en mijn naam boven laten bedrukken. In dat shirt voetbal ik nu."


Elke zaterdagochtend speelt hij een partij zes tegen zes in Abidjan, de stad waar hij ook verblijft tijdens het telefoongesprek met ELF Voetbal. "Of ik dan de beste ben? Natuurlijk. Mijn vrienden werken bij de banken, zijn zakenmensen, ik ben de enige oud-profvoetballer."

In het dagelijks leven is hij druk als spelersbegeleider. Niet alleen van zijn broertje Salomon, die de clubkleuren van Hertha BSC Berlin verdedigt. Ook helpt hij zaakwaarnemer Jan de Visser en begeleidt hij enkele toptalenten uit eigen land. "Die jongens zijn zeventien, achttien jaar en voetballen in de eigen competitie. Het is heel lastig voor die jongens om een kans in Europa te krijgen. Ik probeer ze daarin te helpen. Ook Feyenoord zal ik binnenkort een band opsturen met beelden van die jongens."

Zoon Junior Mikael

Zijn oudste zoon Junior Mikael was afgelopen jaar al eens op proef bij Feyenoord. "Hopelijk mag hij nog een keer komen. Hij werd in het kampioensjaar 1999 geboren, in december. Hij voetbalt nu in het hoogste jeugdteam van AJ Auxerre in Frankrijk. Hij lijkt precies op Salomon en ik en kan op de drie posities in de voorhoede uit de voeten. Het zou mooi zijn als hij straks in onze voetsporen kan treden en ook voor Feyenoord kan gaan voetballen."


Donderdagavond zag hij Ajax de finale van de Europa League bereiken na een 3-1 nederlaag bij Olympique Lyon, voldoende na de eerdere 4-1 zege. "Duels van Lyon worden in Ivoorkust wel rechtstreeks uitgezonden. Van Franse clubs kunnen we in Ivoorkust bijna alles volgen. Ik juichte voor Ajax, ik voel me dan Nederlander. Ze hebben een jonge ploeg. Hopelijk winnen ze over anderhalve week ook van Manchester United in de finale. Daarin moeten ze geloven."

Kalou weet hoe het is om een UEFA Cup te winnen. "De medaille hangt bij me in de woonkamer. Regelmatig neem ik uit het kastje om hem schoon te maken. Hopelijk wordt het Nederlandse voetbal hiermee weer op de kaart gezet en krijgt het hierdoor een boost. Hopelijk kan Feyenoord over twee, drie jaar ook weer meedoen in de eindfase van de Champions League. Waarom niet?" Eerst moet de Rotterdamse club de titel binnenhalen. "Ik zal morgen (zondag, red.) zeker vooraf een extra gebed doen zodat ze het halen, zodat de droom van de spelers en de supporters uit kan komen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <