Resultaten x
Binnenland

Peter Hyballa, voetbalgekke poppenspeler van NEC

Peter Hyballa (41) is misschien wel de kleurrijkste trainer in de Eredivisie. De een houdt van zijn passie, de ander noemt hem een idioot. Zelf maakt de Duitser zich niet druk om de beeldvorming. "Veel mensen nemen zichzelf veel te serieus. Zeker in de voetbalwereld."

02-03-2017 12:00 door Redactie ELF Voetbal

In de nieuwste editie van ELF Voetbal Magazine staat een uitgebreid interview met NEC-coach Hyballa, die als kind met bewondering naar de Augsburger Puppenkiste keek en poppenspeler wilde worden. Dat werd de Duitser met een Rotterdamse moeder in zekere zin ook, als trainer. Een monoloog over zijn vele gezichten.

Rustiger

"Ik was 25 jaar toen ik als trainer een jaar naar Namibië ging", zegt Hyballa. "Dat was echt een bijzonder avontuur. Afrikaanse voetballers hebben geen villa's of merkkleding. Toch lachen ze altijd. En als ze een party hebben is het echt een party. Alleen de discipline was nul. Die heb ik geprobeerd erin te brengen. Maar Afrika is anders dan Europa. Veel meer ellende. Ik heb de sloppenwijken gezien en daar ook trainingen gegeven. Ik heb veel kinderen met talent gezien, maar dat komt er niet altijd uit in hun situatie. Toch hebben ze mij aangestoken met hun lach."

"Ik heb een voetbalschool in Namibië. Ik kom er geregeld. Afrika heeft mij echt gevormd. De ervaringen van daar ontneemt niemand mij. Na mijn tijd in Afrika en ook de dood van mijn vader, die overleed aan een hartstilstand, heb ik leren relativeren. Ik sta nu ook veel positiever in het leven dan toen ik nog jong was. Je zou het misschien niet zeggen als je mij zo langs de lijn ziet staan, hè? Haha. Ik ben juist veel rustiger geworden."Nuilen

"Ik was eens de jongste proftrainer in Duitsland, voor zo'n zeven jaar. Ik was ongeduldig, iemand die direct de volgende stap wilde maken. Binnen drie of vier jaar naar de Champions League. Maar soms moet je juist even de tijd nemen om ergens bij stil te staan. Om te genieten. Niet alles voor lief nemen. Wij in Midden-Europa zijn over het algemeen vaker negatief dan positief."

"Mensen hebben altijd wel wat te nuilen. Maar wij kunnen hier gewoon naar de koelkast lopen en eten pakken. Je zou eens een dag in Afrika moeten meelopen... Wij moeten tot onze lieve God bidden dat wij in Nederland of Duitsland wonen en niet in Syrië. Wees gelukkig met wat je hebt. Ik word echt moe van nuilers. Veel mensen nemen zichzelf veel te serieus. Zeker in de voetbalwereld. Doe gewoon eens normaal."

Lees het volledige interview met Peter Hyballa in de nieuwe editie van ELF Voetbal Magazine. Daarin ook aandacht voor André Onana, Terence Kongolo, Hector Moreno, William Troost-Ekong, Martin Ödegaard, Sergio Ramos, Francesco Totti, Joey Veerman en Delano en Vito van Crooij. De nieuwe editie van ELF Voetbal Magazine ligt vanaf nu de winkels en is online verkrijgbaar via www.magzine.nu!
Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <