Resultaten x
Binnenland

Nike Most Wanted: Leven in een fantasie

Doriano Kortstam (21) zat dik twee jaar geleden met de handen in het haar. Na het faillissement van SC Veendam, leek zijn voetbaldroom ten einde. Alles veranderde na het bekijken een filmpje over Nike Most Wanted op Facebook.

04-10-2015 17:37 door Redactie ELF Voetbal

In Nederland hebben we het er vaak over: spelers die door alle scouts van bvo's gemist worden, maar die op latere leeftijd alsnog een profwaardige ontwikkeling doormaken. De route Jaap Stam zeg maar. Juist voor hen ontwikkelde Nike het talentenprogramma Most Wanted.

St. Georges Park

Van Afrika tot Australië en van Europa tot Zuid-Amerika. Werkelijk overal ter wereld organiseert de sportkledingfabrikant voor 16 tot 19-jarige voetballers voorronden, waarin zij hun talenten mogen tonen aan ingehuurde coaches van profclubs. Uiteindelijk leidt het tot finales op elk continent, waarvan alleen de allerbesten geselecteerd worden voor de Nike Academy: een wereldelftal, bestaand uit spelers die een jaar lang als echte prof mogen leven en trainen op St George's Park, het nationale trainingscentrum van Engeland. Van daaruit reizen ze de wereld over om talloze wedstrijden te spelen tegen beloften en jeugdteams van de beste clubs ter wereld. Kaliber Juventus, Arsenal!

Kortstam had niks meer te verliezen, besloot de gok te wagen en schreef zich in. Maar uitgerekend op de dag van de Nederlandse voorronden in Zeist sloeg het noodlot toe. "Een dierbaar familielid overleed", vertelt hij aan de rand van het trainingsveld van het Princess Hotel in Hoenderloo. Daar waar Oranje al vele malen verzamelde voor interlands vinden vandaag de Nike Most Wanted-finales van Noord-Europa plaats. Onder leiding van Harald Stelder, de 47-jarige jeugdscout- en trainer van Vitesse. Kortstam is erbij, uit pure nieuwsgierigheid naar het talent uit landen als Zweden, Denemarken, Noorwegen, Nederland en België dat zich nu weer aandient.

Herkansing

Terwijl op de achtergrond de partijtjes zeven tegen zeven in volle gang zijn, vertelt hij hoe het verderging. "Omdat ik me netjes afgemeld had, belde Nike me later terug. Ze gunden me een herkansing. Ik mocht mee met de beste vijf Nederlandse spelers naar de finales in Zweden, de fase die vandaag hier afgewerkt wordt zeg maar." Daar doemde alweer een probleempje op. Net als Kortstam waren er nog vijf spitsen aanwezig. Hij offerde zich op en werkte de partijtjes af als centrale verdediger. "Ik had er nog nooit gespeeld, maar het ging geweldig. Die andere spitsen kwamen er niet aan te pas en opbouwend kon ik me prima redden."

Hij overleefde de Noord-Europese schifting, als voorstopper… "Ongelofelijk! Met de beste spelers uit landen als Brazilië, Australië en Nigeria mocht ik naar de Global Finals op St. George Park. Daar haalde ik het team van Nike Academy. Op vrijdag waren de finales. Op maandag wachtte al onze eerste wedstrijd tegen de beloften van Hull City. Ik leefde in een fantasie. We trainden op het veld naast de Engelse nationale ploeg. Liepen we gewoon naar de kleedkamers met sterren als Steven Gerrard en Wayne Rooney." Bij de wedstrijden wemelde het van de scouts. Kortstam zag ploeggenoten contracten tekenen bij clubs als Hamburger SV, Lierse SK, Birmingham City en Helsingborg.

Profvoetbal inrollen

Nadat een stage bij Leeds United op niets uitliep, vond hij zichzelf na een paar maanden al terug als profspeler van MFK Zemplin Michalove uit de Slowaakse Jupiler League. "Ik heb in alle opzichten een tweede kans gekregen en die gepakt", zegt de speler die inmiddels op proef is bij Roda JC en daar binnenkort een meerjarig contract hoopt te tekenen. "Maar mijn verhaal is niet helemaal hét verhaal van de Nike Academy. Jongens van amateurclubs zijn dankzij Nike het betaald voetbal ingerold. Dát is waar dit project voor staat. Het mooiste voorbeeld? Tom Rogic! Hij ging naar Celtic en werd Australisch international. Jammer genoeg miste hij het WK 2014 door een blessure."

Dichterbij huis is FC Twente-keeper Joël Drommel het beste voorbeeld. De Tukkers wisten na het zien van een Nike-voorronde al genoeg. Na vandaag mogen de Zweedse middenvelders Chritsopher Redenstrand (16 jaar) en Pontus Almqvist (16 jaar), de Belgische keeper Andreas Werner (19 jaar), de Nederlandse vleugelspeler Liandro Martis (19 jaar) en Nederlandse linksback Ilias Yagou (18 jaar) dromen van een toekomst als prof. Als besten van Noord-Europa gaan zij eind november richting St. George Park voor de Global Finals, met als doel een jaar lang huis en haard achter zich te kunnen laten, om te leven als prof en natuurlijk om ontdekt te worden zoals Kortstam. "Geloof me, die jongens weten niet wat ze mee gaan maken!"

http://www.nike.com/gb/en_gb/c/football/footballapp?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.de%2FCover ELF Voetbal magazine, ELF NR 4 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <