Resultaten x
Binnenland

Rasoptimist Jasper Cillessen: "Er is nog hoop genoeg"

De teleurstelling droop van zijn gezicht na negentig goede, maar vruchteloze minuten tegen Zweden. Weer geen eindronde. Achter die muur van teleurstelling deed Jasper Cillessen een poging optimistisch te blijven.
11-10-2017 10:29 door Geert Beckers

Nooit had de doelman uit Groesbeek het kunnen bevroeden, toen hem in Brazilië drie jaar geleden een bronzen medaille werd omgehangen. Van derde naar de wereld naar niet bij de beste 32 van de wereld binnen drie jaar. 

Geen moment hield de toen 25-jarige keeper er in 2014 rekening mee dat hij de twee volgende eindtoernooien zou moeten missen. “Twee grote toernooien missen is pittig”, zegt hij tegen ELF Voetbal, om daar haastig een optimistischer vervolg aan te geven. “Als keeper ga je gelukkig langer mee dan als veldspeler. Als je naar Gianluigi Buffon kijkt heb ik nog tien jaar. Maar het klopt... dit is pijnlijk.”

Kun je de stemming in de kleedkamer na afloop van de wedstrijd beschrijven?
“Dubbel. Aan de ene kant positief vanwege het mooie afscheid van Arjen Robben en de vijftigste interland van Daley Blind, maar aan de andere kant natuurlijk heel negatief omdat we het WK niet halen.”

En in de rust? Wat werd er toen gezegd?
“Toen was er geloof. Hoop. De eerste helft ging goed, we stonden met 2-0 voor. Het kon nog. We zeiden tegen elkaar dat we moesten doorgaan waar we mee bezig waren. De voorsprong had op dat moment al ruimer kunnen zijn. Maar ja, na rust vielen de goals niet en werd het steeds lastiger.”

Is spelen voor Oranje eigenlijk nog leuk als het zo tegenzit? Kun je plezier hebben in zo'n moeilijke periode?
“Op dit moment niet. Het missen van een groot toernooi doet te veel pijn om nog te kunnen genieten van het voetbal. Toch stemt de manier waarop we vandaag speelden hoopvol. We hebben de hele wedstrijd gedomineerd. Daar kunnen we de komende dagen goed op terugkijken. Maar als de definitieve uitschakeling nog zo vers is lukt dat nog niet.”

Is dit een dieptepunt in je carrière?
“Nee, maar wel een teleurstelling. Deze uitschakeling staat wel in de top drie van teleurstellingen. Veel belangrijker: je moet ervan leren. Als team moeten we deze ervaring gebruiken om te leren wat beter moet. En al die conclusies moeten we meenemen om ervoor te zorgen dat we er op het EK van 2020 wel bij zijn.”

Zie jij jezelf als optimist?
“Ja, ik denk dat mijn omgeving mij wel ziet als een positief persoon.”

Wat zegt een optimist in deze situatie, met dit vooruitzicht, tegen alle pessimisten in het land?
“Dat we de afgelopen drie wedstrijden, Frankrijk niet meegerekend, hebben laten zien dat we kunnen voetballen. We domineerden negentig minuten tegen een Zweden dat geen kans heeft gecreëerd. Er is hoop genoeg.”Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Valencia CF meldt zich in Manchester voor Fosu-Mensah'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Bebeto?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Het profvoetbal had een belangrijk aandeel in mijn drugsverslaving"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Alicia Aylies
quiz Laatste: De WK-finale Quiz!
boulevard Laatste: Mevrouw Mitrovic geniet heerlijk van de zon
cultheld Laatste: Carlos Roa en het einde zonder einde
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
X <