Resultaten x
Binnenland

De bijzondere relatie tussen FC Twente en Stranraer

Het is veel mensen wel bekend dat FC Twente op goede voet staat met Schalke 04. Dat de Enschedese club ook warme banden onderhoudt met Stranraer FC, een club uitkomend in de Schotse League One in een klein stadje aan de Schotse westkust, is minder mensen bekend.
11-10-2017 19:00 door Jan Willem Spaans

De band is ooit begonnen toen Dennis van Unen door twee supporters van de Schotse club aan zijn laatste wens geholpen werd. Van Unen, een Twentesupporter die op 31-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van huidkanker, wilde graag nog eens de derby tussen Rangers en Celtic zien. Twee aanhangers van Stranraer hielpen hem daarbij, waarna warme banden ontstonden tussen de beide supportersgroepen.

De banden werden afgelopen zomer aangehaald. De Tukkers reisden namelijk naar Schotland af om in voorbereiding op het nieuwe seizoen een oefenwedstrijd te spelen op Stair Park. Van de meegereisde Nederlanders sliepen er 21 in een typische bruine kroeg, The Grapes. Eigenaar Billy vertelt zonder al teveel aanmoediging honderduit.

 

“We wisten al een tijdje dat dit eraan zat te komen, maar zo groot is Stranraer niet en die mensen moesten ergens slapen. Dus hebben ze mij gebeld of het in mijn kroeg kon, en dat deed ik graag. Ik moest er natuurlijk wel bij blijven, maar ik heb niet veel geslapen! Ik had flink wat vaten bier besteld, maar uiteindelijk moest ik nog op zoek naar een noodvoorraad.” Het is niet zomaar dat ze bij Billy uitkwamen: hij heeft zelf een seizoenkaart in de Grolsch Veste en ging vorig seizoen naar negen wedstrijden. Voorafgaand aan het duel met VVV-Venlo werd hij zelfs bij FOX Sports ondervraagd door Hans Kraay jr. “He is a wonderful guy, Hans, ” vervolgt Billy.

Zijn volgend bezoek vindt over anderhalve week plaats, als Twente tegen Roda JC Kerkrade speelt en dat wordt een bijzonder bezoek. De delegatie Schotten is wat uitgedikt: het bezoek staat in het teken van de elfjarige Andrew. Hij was enorm onder de indruk van de supportersbus van Twente, waar hij een rondleiding doorheen kreeg. Vooral de rookmachine in de bus had zijn belangstelling. Wat hij het mooiste vindt aan Nederland? “FC Twente!”

De Twentse supporters hebben een actie opgezet voor Andrew, die lijdt aan het Prader Willi-syndroom, een erfelijke en zeldzame spierziekte. Michel van Ballegooij, bestuurslid van supportersvereniging SV Borne vertelt. “We hebben eigenlijk pas na ons bezoek het idee opgevat om iets voor hem te doen, dus we besloten hem voor een wedstrijd uit te nodigen als het van zijn ouders mocht. Dat was in orde, dus zijn we geld in gaan zamelen.”

Er klinkt gepaste trots in zijn stem als Van Ballegooij vertelt over de gulheid waarmee dit mogelijk gemaakt is. “We hebben veel meer opgehaald dan nodig was om ze hierheen te laten komen. Bovendien hebben veel meer mensen ons geholpen: de club bood de kaartjes gratis aan, terwijl het Intercity Hotel in Enschede kosteloos kamers ter beschikking heeft gesteld aan Andrew, zijn zusje en zijn ouders.”

En zo kan het gebeuren dat de Beatbuzz van SV Borne volgende week vrijdag op Schiphol staat om de Schotse delegatie te ontvangen. Het programma liegt er vervolgens niet om. “We gaan die avond met z’n allen eten en zaterdag krijgt Andrew voor de wedstrijd met zijn familie een grote rondleiding door de Grolsch Veste.” Andrew kan nu al niet meer wachten, zeker omdat hij als klapper op de vuurpijl ook nog voorafgaand aan de wedstrijd het veld zal mogen betreden. Verspreid over de tribunes zullen groepjes Schotten tussen de Tukkers toekijken. Zo mooi kan voetbal zijn.  

 Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Valencia CF meldt zich in Manchester voor Fosu-Mensah'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Bebeto?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Het profvoetbal had een belangrijk aandeel in mijn drugsverslaving"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Alicia Aylies
quiz Laatste: De WK-finale Quiz!
boulevard Laatste: Mevrouw Mitrovic geniet heerlijk van de zon
cultheld Laatste: Carlos Roa en het einde zonder einde
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
X <