Resultaten x
Binnenland

Kan Ricardo Moniz de carrière van Rafael van der Vaart reanimeren?

Op zijn presentatie bij FC Randers uit Denemarken heeft Ricardo Moniz er geen twijfel over laten bestaan. wil Rafael van der Vaart zijn carrière onder de hoede van Moniz een laatste kickstart geven, laat hem dan maar komen. Ze hebben elkaar in het verleden amper een maand meegemaakt.
12-10-2017 14:21 door Cas Broxterman

Zoals ze een voetballer die allerlei clubs over de hele wereld afgaan een globetrotter noemen, zo is Moniz dat als voetbaltrainer. De geboren Rotterdammer zat jarenlang in het web van Red Bull, waar hij een zeer gewaardeerde kracht was. Hij werkte als hoofd opleidingen voor onder meer RB Brasil, RB Ghana en RB Leipzig en verdiende een kans als hoofdtrainer bij Red Bull Salzburg. Daar won hij zijn eerste en tot nu toe laatste prijzen in zijn trainerscarrière: het landskampioenschap en de nationale beker.

Moniz stond de afgelopen jaren telkens bij clubs aan het roer die qua naam weinig zeggen. Neem Ferencvaros, Lechia Gdansk, 1860 München en Notts County. Het zijn allemaal clubs waar een type Rafael van der Vaart niet dood gevonden zou willen worden. Maar toch. Nu Van der Vaart bij FC Midtjylland op een zijspoor is beland, is het helemaal niet ondenkbaar dat de paden van Moniz en Van der Vaart zich na negen jaar opnieuw kruisen.

Opleving

Van der Vaart tekende in de zomer van 2005 een contract bij Hamburger SV om verlost te worden van Ajax. Na een moeizame periode in Amsterdam leefde hij in Hamburg helemaal op. Hij verdiende na drie jaar een transfer naar Real Madrid. Op 4 augustus 2008 verliet hij HSV definitief voor Real Madrid.

De trainerscarrière van Moniz stond op dat moment nog in de kinderschoenen. Hij was hoofd opleidingen geweest bij Grasshoppers en richtte zich daarna op een carrière als techniektrainer. In die hoedanigheid raakte hij in contact met Martin Jol. Die nam Moniz eerst op in zijn technische staf bij Tottenham Hotspur. Vervolgens nam Jol Moniz mee naar Hamburg.

Het was 1 juli 2008 toen Moniz een contract ondertekende bij Hamburger SV. Van der Vaart begroette hem als een van de eersten. Zijn landgenoot zat vijf weken later echter in Madrid. Daar zou hij bij de plaatselijke Real een nieuwe stap in zijn carrière gaan maken.

Teloorgang

De teloorgang van Van der Vaarts carrière is bekend. De 34-jarige routinier raakte weinig ballen bij Real Betis en belandde daarna in Denemarken. Toch wil Moniz nog wel eens zien wat er is overgebleven van de kwaliteiten die hij een maand lang van dichtbij mocht meemaken in 2008. Hij zal moeten bewijzen dat hij de loopbaan van Van der Vaart nog één keer glans kan geven.

 Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Valencia CF meldt zich in Manchester voor Fosu-Mensah'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Bebeto?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Het profvoetbal had een belangrijk aandeel in mijn drugsverslaving"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Alicia Aylies
quiz Laatste: De WK-finale Quiz!
boulevard Laatste: Mevrouw Mitrovic geniet heerlijk van de zon
cultheld Laatste: Carlos Roa en het einde zonder einde
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
X <