Resultaten x
Binnenland

Oranje op 14 november: het eigen doelpunt van Michel Valke tegen Oostenrijk

Vanavond staat Roemenië-Nederland op het programma. Een wedstrijd waar weinig voetbalsupporters voor zullen warmlopen, zeker niet na de saaie en vervelende wedstrijd uit bij Schotland. Vandaag precies 33 jaar geleden was dat anders, want toen speelde het Nederlands elftal een belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. Dat draaide uit op een deceptie. Voor oranje, maar vooral voor de onfortuinlijke Michel Valke.
14-11-2017 11:46 door Tim Beck

Aan de afmeldingen bij Oranje valt te zien dat deze periode er eigenlijk niet echt toe doet. Maar weinig mensen zitten waarschijnlijk te wachten op een wedstrijd in en tegen Roemenië. Ook de fans niet, want de kijkersaantallen doken tegen Schotland naar beneden. 33 jaar geleden draaide het wél ergens om, eerherstel in de kwalificatiereeks na een thuisnederlaag tegen Hongarije. Dat kwam er niet, want Nederland ging onderuit door een curieus eigen doelpunt van Michel Valke.

Het was de eerste interland tijdens de tweede periode onder Rinus Michels. Uiteindelijk zou dat uitmonden in de winst van het Europees kampioenschap in 1988, maar daar ging nog wel een fikse teleurstelling aan vooraf. Overigens zonder Michels, die vanwege gezondheidsredenen het stokje voor even overdroeg aan Leo Beenhakker. Doordat Nederland de play-offs verloor van België plaatste het zich niet voor het WK in Mexico. De eigen goal van Valke en de daarmee gepaarde verliespartij in Oostenrijk bleek achteraf van levensgroot belang.

Auteur Simon Kuper schreef daarover eens in het NRC: “Michel Valke was best een goede voetballer. Als hij die bal gewoon had weggeschoten, had Nederland waarschijnlijk het WK in 1986 gehaald, maar uiteindelijk gingen de Belgen. Die haalden de halve finale, dat had Nederland kunnen zijn. Dan was Valke nu misschien onsterfelijk geweest.”

Strootman

Het eigen doelpunt heeft altijd aan de loopbaan van Valke geplakt, die verder vrij succesvol was bij onder meer Feyenoord en PSV. Zijn begenadigde linkerbeen liet hem echter op het verkeerde moment in de steek. De eigen goal kwam voort uit een corner, die in eerste instantie werd weggekopt door Ernie Brandts. De Oostenrijkse middenvelder Herbert Prohaska kreeg de bal terug en stuurde Kurt Jara weg. Die gaf de bal op zijn beurt voor, waarna Hans van Breukelen mistastte. Toch bleek er niets aan de hand, want linksback Valke stond nog klaar om weg te werken. Maar op onverklaarbare wijze knalde hij de bal in het dak van het doel. Voetbal valt soms niet te analyseren.

Deze 14 november is Oranje dus niet heel goed gezind, maar gelukkig voor de spelers van het huidige team zal een onwaarschijnlijke fout tegen Roemenië minder gevolg hebben dan voor Valke. Zelfs een onverklaarbare fout in een kwalificatiewedstrijd leidt tegenwoordig niet meer tot het gevolg van toen. Op Kevin Strootman zijn Wikipedia-pagina wordt met geen woord gerept over zijn knullige actie uit bij Zweden. Bij Michel Valke wel.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas gaat contract Ryan Babel verscheuren'
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <