Laatste nieuws
03.00Dávid Hancko trekt de kar bij Feyenoord: ‘Ik twijfelde altijd of ik wel goed genoeg was’
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
Resultaten x
Binnenland

Zo beleefde Bruma de bijna acht maanden als toeschouwer bij Wolfsburg en Oranje

Op 4 maart kwam hij voor het laatst in actie, in het uitduel met FSV Mainz 05. Na twee knieoperaties en maanden revalideren is Jeffrey Bruma (26) klaar voor zijn rentree in het shirt van VfL Wolfsburg. Mentaal en fysiek is de verdediger sterker dan voor zijn revalidatie, vertelt de Oranje-international.
23-11-2017 11:00 door

27 officiële duels van Wolfsburg op rij keek Bruma van afstand toe. Een knieblessure hield hem bijna acht maanden aan de kant. Nu is hij hersteld, traint voluit mee en wil in de laatste vijf competitieduels van 2017 weer in actie komen bij de nummer dertien van de Bundesliga. “Ik ben speelklaar, maar het is aan de trainer wanneer hij mij nodig heeft. Ik kan niet wachten om te spelen na al die maanden in de gym. Of ik zaterdag bij de selectie zit tegen FC Augsburg hoor ik nog”, zegt Bruma tegen ELF Voetbal.

Terwijl het Nederlands elftal in de afgelopen interlandperiode tegen Wit-Rusland en Zweden speelde, deed Bruma negentig minuten mee in een oefenwedstrijd tegen FC Twente, op het trainingscomplex van VfL Wolfsburg. “Het was voor mij heerlijk om weer eens een volledige wedstrijd te spelen. Ik heb de geur van gras lang moeten missen. Net als de sfeer in de kleedkamer en de omgang met de jongens. Wanneer je revalideert leef je in een eigen wereldje, de rest gaat door in het groepsproces. Dat maakt het mentaal extra zwaar, zo’n lange blessureperiode. Je bent echt een beetje geïsoleerd van de groep. Ook al kreeg ik veel appjes van teamgenoten en ex-teamgenoten die mij succes en sterkte wensten.”

Vertrouwen
De uren, dagen, weken, maanden revalideren hebben Bruma sterker gemaakt, zegt hij. “Deze periode is voor mij heel leerzaam geweest. Ik ben nog nooit zo lang geblesseerd geweest. Je leert goed naar je lichaam te luisteren en geduldig te zijn. Je moet niets overhaasten want dat werkt averechts. Gretig zijn is goed, maar je moet wel luisteren naar specialisten om je heen die weten wat nodig is om terug te keren. Ik heb veel in Duitsland getraind, maar ook in Zeist bij de KNVB. Daar zijn de faciliteiten ook top. Ik voel me sterker dan voorheen, mentaal en fysiek. Ik ben ook niet bang dat het weer mis gaat.”

Tussen het revalideren door vond Bruma afleiding in het bezoeken van familie en vrienden. Ook ging hij twee keer op langs bij PSV, waar hij tussen 2013 en 2016 speelde. “Je moet af en toe even uit die cyclus van elke dag toewerken naar fit worden. Even uit die gym. Je wordt toch elke dag weer wakker met het idee: we moeten weer aan de bak. Gelukkig kon ik veel tijd doorbrengen met mijn zoon Aeden, die onlangs één jaar is geworden. Dat was dan misschien nog een voordeeltje. Die extra tijd met hem.”



Toeschouwer
De laatste keer dat Bruma een officiële wedstrijd speelde was tegen Mainz in maart. Andries Jonker was nog trainer van VfL Wolfsburg. Hij werd in september ontslagen. “Ik heb Andries uiteindelijk dus een wedstrijd meegemaakt, alleen tegen Mainz. Jammer dat het uiteindelijk zo voor hem is afgelopen. Maar ja, zo gaat dat in het voetbal. Het was voor hem ook niet altijd makkelijk. Ook door de vele blessures. Vorig seizoen bleven we via de play-offs tegen Eintracht Braunschweig in de Bundesliga. Dat was nog wel even spannend. Ja, ik zat me wel te verbijten langs de kant. Je wilt natuurlijk helpen, maar dat ging niet. Gelukkig hebben we het gered. Dit seizoen is het een beetje wisselvallig, maar we zijn sinds half september ongeslagen. We hebben alleen veel duels gelijk gespeeld. We missen ook een beetje geluk.”

Ook bij de wedstrijden van Oranje was Bruma toeschouwer, op afstand. Tot zijn knieblessure miste hij onder bondscoach Danny Blind geen minuut van de WK-kwalificatiereeks. “Er is al heel veel gezegd en geschreven over Oranje en dat we het WK missen. Het is natuurlijk heel pijnlijk. We hebben zelf niet goed genoeg gepresteerd, maar we hadden ook niet altijd het geluk aan onze zijde. Nee, de andere jongens bij Wolfsburg hebben geen grappen gemaakt over dat wij het WK gaan missen. Ook al zijn we met Paul Verhaegh en Riechedly Bazoer met drie Nederlanders. Misschien komt dat nog als het WK dichterbij komt. Als de zomer nadert zal de kater ook nog groter worden bij ons. Ik weet niet of ik het WK ga volgen. Ik heb het EK ook niet gevolgd. We moeten nu vier jaar wachten tot we een nieuwe kans krijgen op een WK. De focus moet op de EK-kwalificatie, hoe moeilijk dat ook is, omdat het nog zo ver weg is. We moeten met een schone lei beginnen in het nieuwe jaar, met ook een nieuwe bondscoach.”

Oude niveau
Met de nieuwe trainer van Wolfsburg, Martin Schmidt, heeft Bruma goede gesprekken gevoerd. “Naar ik begreep is hij blij dat ik weer fit ben. Schmidt is een echte no-nonsense trainer die discipline hoog in het vaandel heeft staan. In zijn communicatie is hij ook duidelijk. Als team beseffen we dat het beter moet. We hebben de kwaliteiten om mee te doen om Europees voetbal, maar dan moeten we wel wat stappen maken en punten pakken. Hopelijk kan ik daar in de komende duels een rol in gaan spelen.”

Bruma zag de afgelopen twee thuisduels vanaf de tribune hoe Wolfsburg gelijk speelde tegen Hertha BSC (3-3) en won van SC Freiburg (3-1). “In dat duel met Hertha scoorde Karim Rekik nog. Het was leuk om hem weer even te zien na de wedstrijd, alleen jammer dat hij juist tegen ons moest scoren. Maar we hebben in de laatste twee duels laten zien dat we scorend vermogen hebben. Dat kwam er eerder dit seizoen niet uit. Nu moeten we tegen Augsburg de lijn doortrekken en laten zien dat de winst op Freiburg geen incident was. Hopelijk kunnen we de ongeslagen status vasthouden in de resterende duels van 2017. En dan met een fijn gevoel het nieuwe jaar in. Ik wil dan weer op mijn topniveau zijn.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <