Resultaten x
Binnenland

Waarom Vitesse – Nice toch de moeite waard wordt

In alle eerlijkheid is best te verklaren waarom het enthousiasme voor het Europa League-duel van Vitesse met Nice niet op waanzinnig enthousiasme stuit. De Arnhemse bekerwinnaar kan zich niet meer bij de laatste 32 scharen, waardoor er tegen de Fransen geen sportieve belangen te verdedigen zijn. Toch zijn er genoeg redenen om donderdagavond in te schakelen, of nog een kaartje aan te schaffen.
07-12-2017 11:00 door Jan Willem Spaans

Het is de laatste Europese wedstrijd in Nederland van het seizoen

Om te beginnen met een harde conclusie: voor wie binnen de landsgrenzen Europees voetbal wil zien is het de laatste kans tot en met juli. Dat kan de ploeg van Henk Fräser kwalijk aangerekend worden, kwalificatie in een groep met Nice en Lazio was simpelweg een te zware opgave. Vooral het falen van Ajax, PSV en in mindere mate Feyenoord zorgt ervoor dat Nederland voor het eerst in mensenheugenis geen vertegenwoordigers meer in Europa heeft na de winterstop. Geniet er dus van zolang het duurt, is de ietwat ontnuchterende boodschap.

Bij Nice keert een technisch begaafde speler terug

Lucien Favre neemt vanzelfsprekend de gelegenheid om wat te rouleren. Wesley Sneijder moet geblesseerd verstek laten gaan, terwijl ook beroepsdeugniet Mario Balotelli in Frankrijk achterbleef. Wel gaan de toeschouwers Wylan Cyprien zien. De in Guadeloupe geboren middenvelder raakte in het afgelopen voorjaar zwaar geblesseerd en was maandenlang uit de roulatie. In het Gelredome is zijn rentree aangekondigd. Of hij terug op het niveau van vorig seizoen is zal moeten blijken. Zo ja, dan is deze wedstrijd alleen daarom al het kijken waard.

Ook bij Vitesse enkele nieuwe namen

Ook Fräser slaat aan het roteren. In de basisopstelling is vermoedelijk plek voor jongelingen zoals Charlie Colkett en Julian Lelieveld, laatstgenoemde is een exponent uit de eigen jeugdopleiding. Voorop zullen zowel Luc Castaignos als Tim Matavz spelen, want Vitesse gaat het proberen in een 5-3-2-systeem. Als dat goed uitpakt zullen ook de kwaliteiten van Mason Mount, de spelmaker die de voorbije weken als een van de betere spelers aan Arnhemse zijde, uitstekend tot zijn recht komen. Ook Mount is een speler voor wie je een wedstrijd wil kijken.

Kans op een primeur

Vitesse debuteerde in 1990 in het Europese voetbal en wist sindsdien tegenstanders uit elf landen te verslaan. Een van die landen is Duitsland, aangezien de geel-zwarten in 2002 Werder Bremen uit de UEFA Cup knikkerden. De 3-3 in het Weserstadion staat veel aanhangers nog goed bij, maar werd vooraf gegaan door een 2-1 zege in eigen huis. Die overwinning was de laatste keer dat Vitesse in een Europees hoofdtoernooi zegevierde. Vijftien jaar later ligt er een kans om daarmee af te rekenen. Bovendien zou een zege op Nice een primeur zijn: in vijf wedstrijden tegen Bordeaux, Lens en Nice won de club nog nooit. Na vijf thuisnederlagen op rij in Europa(de enige twee punten van dit seizoen werden uit gepakt) is het bovendien wel weer eens tijd het thuispubliek te trakteren.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <