Resultaten x
Binnenland

Perr Schuurs, Limburgs reuzentalent met motorcrosspassie verkast naar Ajax

Ajax heeft toegeslagen op de transfermarkt. Perr Schuurs heeft een contract tot medio 2022 getekend bij de hoofdstedelingen. Al zal hij het seizoen op huurbasis afmaken bij Fortuna Sittard, de club waar hij al sinds zijn negende actief is. In ELF Voetbal nummer 11 was een uitgebreid interview met de achttienjarige centrale verdediger te lezen. Hieronder de longread.
07-12-2017 10:30 door Sander Berends

Achter zijn leeftijd staan slechts zeventien kruisjes. Ondanks dat draagt Perr Schuurs bij Fortuna Sittard wekelijks vol trots de aanvoerdersband. Het grote talent uit de Jupiler League, afkomstig uit een ware sportfamilie, sloeg afgelopen zomer aanbiedingen van Ajax en PSV af en bleef de Limburgse seizoensverrassing trouw. “Een bewuste keuze.”

Halverwege het interview wijst hij op zijn voorhoofd. “Zie je dit litteken?”, terwijl zijn vinger in het midden van zijn kruin landt. “Een ongelukje met de quad. Ik was zeven jaar. Het gas bleef hangen en ik droeg geen helm. Ik botste met mijn voorhoofd op de ijzeren poort achter bij ons huis. Precies op het slot. Mijn voorhoofd lag open. Ze konden niet hechten, omdat ik nog zo jong was. De wond is geplakt. Dat deed weinig pijn, maar ik had wel hoofdpijn. Ik miste toen één of twee wedstrijden van FC RIA, waar ik toen voetbalde.”

Een mooie anekdote uit de mond van het grootste talent uit de Jupiler League, de jongste aanvoerder ook op het één na hoogste niveau. Perr Schuurs is zeventien jaar en staat volop in de schijnwerpers. Zijn naam werd al in verband gebracht met een regen aan topclubs. Diverse Duitse Bundesligagrootmachten houden hem nauwlettend in de gaten. Bij Liverpool liep hij al stage en Ajax en PSV hadden hem graag in hun shirt zien vlammen. Maar Schuurs koos bewust voor een langer verblijf bij Fortuna Sittard. Woorden die hij diverse keren op rustige toon herhaalt. De centrale verdediger is wars van sterallures en laat zich absoluut niet gek maken. Nuchter is de beste omschrijving.

Tennis

Schuurs bleek als kind ook een gave te bezitten als tennisser. “Ik won veel partijen. Het ging best goed. In mijn leeftijdscategorie was ik bij mijn vereniging misschien wel de beste. Tennis deed ik naast het voetballen en dus het crossen. Ik had een quad en een motor. Een 80cc. Daar reed ik rondjes mee op het land naast ons huis. Aan wedstrijden nam ik geen deel. Ik heb nu nog een crossmotor. Een rode Honda CX, een 250cc. Een off-the-road, waar ik ook mee op de weg kan rijden. Ik maak daar nu nauwelijks gebruik van. Het risico op blessures is vanwege het voetbal te groot. Mijn vader rijdt er nu regelmatig op.”

Zijn naam valt. Lambert Schuurs is niet zomaar een vader. Schuurs senior speelde liefst 312 interlands. Bijna dertig jaar was hij een van de beste handballers die Nederland kende. Na zijn loopbaan legde hij zich toe op het ultralopen. Nu fungeert pa Schuurs als assistent-trainer van de mannen van de Limburg Lions. “We konden afgelopen maand (15 oktober, red.) voor het eerst sinds jaren zijn verjaardag ‘s avonds met ons hele gezin vieren. Ook mijn twee opa’s en oma waren erbij. Mijn vader kwam die ochtend terug uit Noorwegen (EHF Cup-duel, red.), mijn oudste zus vertrok de ochtend daarna naar Luxemburg voor haar volgende toernooi.” Demi is een mondiale topspeelster in het tennisdubbel. Als junior stond ze in de finale van alle vier de Grand Slams en won er met de Australian en US Open twee. Als senior bereikte de nu 24-jarige specialiste afgelopen zomer nog de derde ronde op Wimbledon. “Ze heeft ook jarenlang gevoetbald.” Jongste zus Fleau, nu 21 jaar, is één van de opbouwsters in het eerste damesteam van het roemrijke handbalbolwerk Sittardia. Moeder Monique, de spil van het gezin uit Nieuwstadt, zorgt ervoor dat thuis alles op rolletjes loopt. “Ze brengt me regelmatig naar het stadion. Anders kom ik op de scooter.” Een auto besturen mag hij nog niet. “Op 26 november word ik achttien. Hopelijk heb ik dan mijn rijbewijs. Op 25 oktober ben ik begonnen met mijn rijlessen.”

Op zijn achtste stopte Schuurs met tennissen en crossen. “Roda JC meldde zich. Ik moest keuzes maken. In voetbal had ik het meeste plezier. Om me zo goed mogelijk te ontwikkelen, kon ik daar beter geen andere sporten meer naast doen. Roda JC hebben we afgezegd. Dan moest ik elke dag naar Kerkrade. Daarbij was ik afhankelijk van vervoer van mijn ouders. Het beste was om door te groeien in een vertrouwde omgeving. We hoorden ook dat Fortuna Sittard me volgde. Die stap was in alle opzichten ideaal. Een jaar later mocht ik inderdaad naar Fortuna.”

Profcontract

Daarna ging het hard. “Ik sloeg al snel een lichting over. Dat bleef zo. Als speler van Onder 15 werd ik doorgeschoven naar de Onder 17 en als Oranje 17-speler maakte ik al deel uit van de Onder 19.” In de zomer van 2016 haalde trainer Ben van Dael de boomlange centrale verdediger naar de eerste selectie. In de Limburgse derby tegen VVV-Venlo op 14 oktober 2016 maakte hij kort voor het eindsignaal zijn debuut. Twee weken later tekende hij zijn eerste profcontract. Daardoor ligt Schuurs tot medio 2019 vast. Al lijkt de kans klein dat hij die verbintenis in het geelgroen uitdient. De belangstelling voor de boomlange centrale verdediger is enorm.

Google maar eens op Perr Schuurs en de namen van Bayern München, Borussia Mönchengladbach en Schalke 04 verschijnen. In mei liep hij nog stage bij Liverpool. “De club had contact opgenomen met Fortuna Sittard. Het seizoen zat er toch al op. Een prachtige kans. Eerst trainde ik drie dagen mee en daarna ging ik met de Onder 18 mee naar een toernooi in Duitsland. Ik speelde vier van de zes wedstrijden. Het tempo lag hoog en fysiek werd er veel van me gevraagd. De trainer vertelde dat hij tevreden was.” Die man luisterde naar de naam Steven Gerrard, de grote clubicoon van Liverpool, veelvraat in gewonnen prijzen en 114-voudig international van Engeland. “Echt gesproken heb ik hem niet. Mijn vader stond wel een tijdje met hem te praten. Mooi om te zien.”

Het Liverpool-shirt draagt hij niet. Tegen Ajax en PSV, die afgelopen zomer om zijn krabbel vroegen, zei hij nee. “Natuurlijk ben ik vereerd door de interesse, maar ik wilde niet weg. Bij Fortuna Sittard blijven, is het beste voor mijn ontwikkeling. Hier kan ik me volledig richten op het voetbal en hoef ik me niet aan te passen aan een nieuwe omgeving. Ik zou daar ook moeten aansluiten bij het Jong-team, terwijl ik hier dagelijks ook met oudere spelers train waardoor ik fysiek sterker word.”

Aanvoerdersband

Het toekennen van de aanvoerdersband wiste het laatste restje twijfel. “Ik leer van deze nieuwe rol. Ik was nog vaak te lief op het veld en te bescheiden in de kleedkamer. Ik trek nu mijn mond wat vaker open en heb geleerd dat ik best een gele kaart mag pakken als dat nodig is.” Het felrode stuk textiel zit tot zijn eigen verrassing om zijn linkerarm. “Ik hoorde het net voor onze eerste oefenwedstrijd. We zaten in de kleedkamer voor de wedstrijdbespreking. Verscheen mijn naam op het bord als aanvoerder. Een prachtige eer. Ik begreep dat ik de jongste aanvoerder van Fortuna uit de historie ben. In de Jupiler League niet. Matthijs de Ligt was vorig jaar bij Jong Ajax nog jonger.”

Een favoriete club in ons land of het buitenland heeft Schuurs niet. “Ik houd van mooi voetbal. Of het dan wordt gespeeld door Ajax of PSV, dat maakt me niet uit. Is het Real Madrid of FC Barcelona, daarin heb ik ook geen voorkeur. Ik had posters op mijn kamer van spelers van diverse clubs. Maar de meeste toch gewoon van Fortuna Sittard hoor, haha. Als jeugdspeler kregen we een seizoenkaart. Bijna alle thuiswedstrijden bezocht ik. Anderhalf jaar geleden ben ik nog met een vriend naar de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles gereisd. Fortuna won daar met 0-2. Een halfjaar later maakte ik zelf deel uit van de selectie. Dat is bijzonder.”

Zijn prestaties leverden hem ook een uitnodiging voor Oranje Onder 19 op. “Mooi als jongen uit de Jupiler League. Ik trek daar veel op met Nick Venema van FC Utrecht. Tijdens de oefencampagne naar Finland leerde ik hem kennen. We lagen ook bij elkaar op de kamer tijdens de kwalificatieronde in ons land (zie kader, red.). Nick heeft me Chinees pokeren geleerd, zodat ik kon aansluiten bij het kaartgroepje. Maar dat is toch niet helemaal mijn ding. Ik heb voor het eerst FIFA 18 gespeeld, maar ik ben liever actief bezig. Er stond in het hotel ook een pingpongtafel. Dan deden we rondje om de tafel. Regelmatig stond ik in de finale. Thuis hebben we ook een pingpongtafel. Een leuke sport.”

Seizoenstart

Op het voetbalveld heeft hij Fortuna Sittard naar de beste start uit de clubhistorie geleid. “We zijn echt een team. Iedereen doet honderd procent zijn best en werkt keihard. Dan kunnen we veel bereiken. Wat? Dat is moeilijk aan te geven. We bekijken het voorlopig van wedstrijd tot wedstrijd. Verder vooruit kijken heeft geen zin.”

Kijkt Schuurs wel naar zijn eigen toekomst? “Daarover hebben we een plan opgesteld. Ik wil eerst in Nederland een stap hogerop maken. Over drie of vier jaar is de tijd rijp voor een vervolgstap naar het buitenland. Engeland of Duitsland hebben mijn voorkeur. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Eerst wil ik met Fortuna mooie dingen laten zien.”Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <