Resultaten x
Binnenland

Jens Toornstra: “Ons gezicht en dat van Nederland een beetje gered”

Feyenoord sloot de groepsfase van de Champions League woensdagavond af met een thuiszege op Napoli (2-1). De Rotterdammers voorkwamen een negatief record. Jens Toornstra (28) wilde met Feyenoord niet de boeken ingaan als de slechtst presterende Nederlandse club in de groepsfase.
07-12-2017 13:00 door Guus Hetterscheid

Vijf keer verloor Feyenoord dit seizoen in de Champions League: twee keer van Manchester City (0-4 en 1-0), twee keer van Shakhtar Donetsk (1-2 en 3-1) en een keer van Napoli (3-1). In het laatste duel leek het weer mis te gaan. Na anderhalve minuut scoorde Piotr Zielinski. Toornstra had een flashback naar het thuisduel met Manchester City, vertelt hij. Toen scoorde John Stones na anderhalve minuut.

Leerschool
“Even dacht ik: daar gaan we weer…”, zegt Toornstra tegen ELF Voetbal. Hij kan er nu om lachen, in de catacomben van De Kuip. “Was deze goal nog iets sneller dan die van City? Ik dacht al dat het niet veel zou schelen. Dat we twee keer zo snel op achterstand komen heeft niet eens zozeer met de kwaliteiten van andere teams in de Champions League te maken. Wij stonden in beide gevallen niet goed. We zijn niet geconcentreerd, niet genoeg. Gelukkig hebben we ons daarna langzaam in de wedstrijd geknokt.”

“We komen een beetje vanuit het niets op 1-1. Een mooie goal en goed voor het moraal. We hadden het lastig in die fase. Je speelt wel tegen de nummer twee van de Serie A, een topploeg. De druk nam in de slotfase toe, zeker toen Tonny Vilhena rood kreeg. Dan is het wel mooi om te zien dat de fans zo tekeer gaan in de slotfase. Dat gaf ons wel een boost om in die laatste minuten nog even gas te geven.”

Jeremiah St. Juste kopte Feyenoord naar de eerste zege in de Champions League. “Nu hebben we ons avontuur toch nog op een waardige manier kunnen afsluiten. Het niveauverschil bleek soms te groot. Vooral in de eerste wedstrijd tegen Manchester City. We maakten daarna wel een prima ontwikkeling door, maar niet qua resultaat. Helaas. Toch is de Champions League een goede leerschool voor ons geweest. In de Champions League wordt echt elke fout afgestraft. Je krijgt niet rustig de tijd om op te bouwen, zoals in de Eredivisie. Je wordt direct onder druk gezet. Op Shakhtar-thuis na speelden we duels waarin de tegenstanders het spel maakten. Dan moet je zorgvuldig zijn als je zelf balbezit hebt.”De Bruyne
Toornstra deed in vijf van zes duels mee. “Mijn sterkste tegenstander was Kevin De Bruyne, echt een wereldspeler. Hij denkt en handelt zo snel. Het lijkt of hij altijd vrij staat. Hij kan vanuit alle hoeken teamgenoten alleen voor de keeper zetten. Tijdens de wedstrijd ga je niet verwonderd naar hem kijken, maar na afloop denk je wel: wat een geweldige speler is hij toch. Het is ook wel bijzonder om tegen zo’n speler te spelen. Ik heb ook nog een shirtje geruild met hem. Ik heb ook die van Yaya Touré en Allan van Napoli. Leuke souvenirtjes. Maar liever was ik derde geworden en doorgegaan in Europa.”

“Deze avond tegen Napoli was wel het hoogtepunt van ons Champions League-avontuur, maar vooral door het resultaat. Je wil niet de boeken ingaan als de slechtste Nederlandse club ooit in de groepsfase van de Champions League. Dat hebben we gelukkig kunnen afwenden. We hebben ons gezicht en dat van Nederland een klein beetje kunnen redden. Deze zege geeft ook weer zelfvertrouwen richting de competitie. Het team krijgt weer wat vorm. Met de vele wisselingen in de zomer kun je ook niet direct verwachten dat er een geoliede machine staat. Beetje bij beetje gaat het beter. Maar als we nog een rol in de titelrace willen spelen moeten we sowieso alles winnen tot aan de winterstop. Daarna zien we wel verder. Hopelijk kunnen we de eerste seizoenshelft in de resterende wedstrijden goed afsluiten.”


Toornstra in duel met Kevin De Bruyne, zijn sterkste directe tegenstander in de Champions League.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <