Resultaten x
Binnenland

Duurzaamheid vindt weg naar voetbalstadions

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet alleen omdat de energierekening steeds hoger wordt, maar ook omdat het beter is voor het klimaat. Ook in het voetbal neemt duurzaamheid toe. Stadions gaan steeds meer zelf energie opwekken of hebben andere initiatieven die het milieu ondersteunen.
13-12-2017 08:50 door Redactie ELF Voetbal

Nederlandse voetbalcompetitie zeer duurzaam

Op het gebied van voetbal mag Nederland dan zijn weggezakt de laatste jaren, qua duurzame initiatieven loopt ons land wel voorop. Het Zwitserse Responsiball beoordeelt al jaren de maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid van voetbalcompetities wereldwijd en in 2016 stond de Eredivisie bovenaan de lijst als meest duurzame ter wereld. Heel vreemd is dat niet, want veel voetbalstadions in Nederland hebben duurzaamheidsinitiatieven. Clubs als PSV, FC Twente en Heerenveen worden gesponsord door energiebedrijven. Hiermee bereiken deze maatschappijen een groot publiek en kunnen supporters van de clubs ook bewuster worden gemaakt van het belang van duurzaamheid. Op de voetbalstadions van AZ, FC Utrecht, FC Groningen en ADO Den Haag zijn zonnepanelen geplaatst, waardoor de stadions niet alleen energieneutraal worden maar de overgebleven opgewekte stroom zelfs kan worden teruggeleverd aan het netwerk. In de omgeving rond de Galgenwaard in Utrecht kunnen hierdoor bijvoorbeeld zo'n 300 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Amsterdam (Johan Cruyff) Arena

Ook het grootste stadion van Nederland, de Amsterdam/Johan Cruyff Arena, begon de afgelopen jaren met duurzaamheidsinitiatieven. Op het dak zijn meer dan 4.000 zonnepanelen geplaatst. Die moeten niet alleen voor een energieneutraal stadion zorgen maar op den duur ook de omgeving van het stadion gaan voorzien van elektriciteit. Het regenwater wordt hergebruikt om de grasmat te besproeien en de verlichting bestaat uit ledlampen. En het stadion verving de afgelopen jaren al zijn zitplaatsen en ruilde deze in voor nieuw meubilair dat is gemaakt van suikerriet.

Duurzame voetbalstadions in het buitenland

Ook in het buitenland zijn er duurzame voetbalstadions, hoewel grote voetballanden nog zeker achterblijven bij Nederland. De initiatieven zijn dan ook vaak wat kleiner. Zo is er het Morro da Mineira stadion in Rio de Janeiro in Brazilië. Het stadion zelf is klein maar het is wel 's werelds eerste voetbalveld waar men moet blijven voetballen om energie op te wekken. Hiermee kan elektriciteit worden geleverd aan meer dan 200.000 inwoners van de favelas rond dit stadion. In Belo Horizonte ligt het Estadio Mineirao, waar Duitsland tijdens het WK van 2014 over Brazilië heen walste. Dit stadion kan dankzij de zonnepanelen op het dak meer dan 1.000 woningen in de omgeving van stroom voorzien. Iets dichter bij huis spelen de Engelse Forest Green Rovers hun wedstrijden in het New Lawn Stadium in Gloucestershire. Deze vierde divisieclub is volledig groen en alle energie die nodig is wordt volledig door het stadion opgewekt. Zo wordt het gras gemaaid met een grasmaaier die volledig werkt op duurzame energie. Net zo duurzaam is het Metlife Stadion in New York in de Verenigde Staten. Dit stadion fungeert niet alleen als voetbalstadion maar is ook de thuishaven van de New York Jets en Giants. Het stadion werd gebouwd met 40.000 ton aan gerecycled staal, de stoelen zijn deels van gerecycled plastic en zonnepanelen verzorgen de verlichting in en rondom het stadion.

Energie vergelijken

De consument wil ook steeds duurzamer zijn en kijkt daarom steeds beter naar hoe duurzaam de energiebedrijven zijn. Dit gebeurt vooral door energie vergelijken online, omdat er zo een goed beeld ontstaat van wat de energiemaatschappijen te bieden hebben en waar men het goedkoopst uit is.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <