Laatste nieuws
10.20Ajax hard aan het werk: 'Veel supporters spraken de wens uit, precies dat gebeurt nu'
10.15'Bayern denkt aan Frans trainersduo en komt uit bij Zidane en clublegende'
10.00Stewart en Faber aan de slag: Jong PSV moet op zoek naar nieuwe trainer
09.50'Boze' Janssen deelt verhaal: 'Het kan dan niet zo zijn dat er geen bier meer is'
09.50De Telegraaf: Lijnders optie voor zoekend Ajax, maar niet als hoofdtrainer
09.45Mooie woorden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.45'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
09.40Zinédine Zidane en Franck Ribéry als trainersduo in beeld bij Europese topclub
09.35Goed nieuws uit ziekenboeg van Feyenoord: ‘Denk dat de bekerfinale haalbaar is’
09.33'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry', García wil terug naar Barça
09.30Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
Resultaten x
Binnenland

Dit is Kevin Vinks voorstel voor een betere Tweede Divisie

Tijdens het seizoen werd promotie naar de Jupiler League uit de reglementen gehaald, eeuwige heisa rondom contractspelers en een competitie waar in februari waarschijnlijk geen spanning meer is. De Tweede Divisie heeft op dit moment talloze problemen, ziet ook Excelsior Maassluis-speler en voormalig profvoetballer Kevin Vink. In gesprek met ELF Voetbal tackelt hij de kwesties die de ontwikkeling van de competitie belemmeren.
16-12-2017 07:00 door Nick de Jager

Vink is iemand met recht van spreken. Bij RKC Waalwijk en Excelsior zag hij hoe de bovenlaag van het Nederlandse voetbal eruit ziet. Daar stond de druk vol op de ketel en balanceerde het verschil tussen een goed of slecht seizoen op een dun koordje. Sinds 2010 speelt de boomlange spits voor Excelsior Maassluis. Hij kent het amateurwereldje als geen ander en houdt van de charme die het biedt. Maar aan het amateurisme in de opzet van de Tweede Divisie went hij nooit. Eerder dit seizoen was hij zo gefrustreerd, dat hij zich genoodzaakt voelde een column te schrijven. Ook in de Tweede Divisiekrant liet hij zich kritisch uit. Alle reden om Vink uitgebreid op de huidige problemen in te laten gaan. Dit is zijn voorstel voor een betere competitie.

Probleempunt 1: de promotieregeling

Uiteenzetting probleem: De KNVB wil al een tijdje dat er een promotie/degradatieregeling komt tussen de Tweede Divisie en de Jupiler League. Vorig seizoen gebeurde dat ook; Jong AZ ging naar de Jupiler League en Achilles ’29 naar de Tweede Divisie. Echter: de intenties van de KNVB blijven op veel verzet stuiten bij amateurclubs. Dit seizoen werd tijdens het seizoen besloten dat de kampioen dit jaar niet hoeft te promoveren naar de Eredivisie.

“Ik vind het schandalig dat zoiets tijdens het seizoen gebeurt. Je hebt heel het vorige seizoen ervaring kunnen opdoen en met de promotie van Jong AZ is besloten dat de kampioen doorstroomt. Er zijn intern heel veel discussies geweest over die promotie. Dan maken ze een beslissing, maar ben je twee maanden verder en wordt zo’n beslissing helemaal ingetrokken. De KNVB moet beslissen over een regeling voor de lange termijn, niet voor twee jaar. Er moet een keuze gemaakt worden tussen wel of geen promotie. Als de keuze geen is, moet de bond kijken naar andere manieren om de competitie spannend te maken. Als de keuze wel is, moet hij het verplicht stellen. Dan moet de KNVB zeggen: ‘Leuk dat jullie niet willen promoveren, maar wij willen het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau brengen en een verplichte promotie/degradatieregeling is daarvoor nodig.’ Je gaat dan naar een Duits of Spaans model. Het echte amateurvoetbal komt in dat geval op lagere niveaus terug. De Tweede en Derde Divisie worden een soort semiprofessionele competities.”

Probleempunt 2: contractengedoe

Uiteenzetting probleem: het is een licentie-eis dat hoge amateurclubs een aantal contractspelers hebben. Afhankelijk van hoe groot de jeugdopleiding gecertificeerd is, verschilt dit van vier tot acht of tien. Een doorn in het oog van sommige amateurclubs, voor wie het budgettair een enorme klus is dit te regelen.

“Ik vind dat je zelf moet kunnen bepalen of jij als amateurclub spelers betaalt en om welke bedragen dat gaat. En op welke manier dat gaat. Een club als AFC of Excelsior Maassluis heeft veel minder geld dan de grote amateurclubs. Aan de ene kant kan je zeggen dat de kleine clubs daarin mee moeten, als je op dit niveau wil acteren. Maar anderzijds is het gewoon amateurniveau. Je kan niet promoveren. Omdat de bond dat blokkeert, heeft het niks met profvoetbal te maken. Je kan dan ook niet dit soort dingen eisen van amateurclubs.”

Probleempunt 3: instroming beloftenteams

Uiteenzetting probleem: Sinds vorig seizoen spelen veel beloftenteams van profclubs hun wedstrijden in de amateurdivisies. Volgend seizoen zullen er weer een aantal teams instromen. Hoe dat gedaan gaat worden, weet niemand. Tegelijkertijd spelen de huidige beloftenteams met elke week veranderde elftallen.

“Bij Jong Vitesse deed een periode Abiola Dauda mee. Bij Jong AZ vorig jaar Fred Friday. Dat zijn jongens die een salaris verdienen dat tweemaal onze begroting is. Dat is hetzelfde als dat wij tegen een derdeklasser voetballen. Die jongens zijn veel getalenteerder, trainen elke dag en zijn daardoor veel fitter. En de ene week spelen ze wel, de andere niet. In zo’n competitie vind ik dat niet netjes. Ik denk dat de instroming van Jong-teams voor de ontwikkeling van jonge spelers zeker een meerwaarde heeft. Maar er moet wel een limiet ingesteld worden. Bijvoorbeeld dat de spelers maar 21 jaar of maximaal 22 jaar mogen zijn. En dat maar 23 of 24 spelers mogen deelnemen aan de competitie. Net zoals in de Champions League vooraf een lijstje inleveren.”

Probleempunt 4: gebrek aan spanning

Uiteenzetting probleem: Volgens Vink is het grootste probleem van de huidige Tweede Divisie het gebrek aan spanning. Alleen de eerste plek is wat waard en de laatste plekken moet men zien te vermijden. Maar of je nu derde, elfde of vijftiende wordt, sportief of financieel maakt het niks uit.

“Er moeten andere manieren in de competitie komen waarmee je prijzen kan winnen of beloningen kan verdienen. Eind februari gaat de Tweede Divisie voor veel ploegen nergens meer om. Kunnen niet meer kampioen worden en zijn al veilig. De bond moet toewerken naar iets nieuws. Wat ik ook leuke optie vind: een kampioenspoule, zoals in België. Je ziet nu dat de acht beste clubs het meeste publiek trekken. Tegen die ploegen speel je de mooiste wedstrijden, ook voor de spelers. Dus ik zou zeggen: zet die na een half jaar bij elkaar. Dat zorgt er voor dat ploegen er aan het begin van het jaar scherper ingaan en garandeert een veel spannendere competitie.”

Het voorstel: luister naar de spelers

Vink wil niet doen alsof hij alle wijsheid in pacht heeft. Wél is hij extreem begaan met het lot van de topamateurs en hoopt hij op veranderingen. Hij denkt dat het voor de KNVB wellicht verstandig is de spelers in het gesprek te betrekken.

“De toekomst van deze competitie moet open besproken worden. Zo vind ik het heel bijzonder dat tot zover niet met de spelers zelf is gesproken. Waarom zet je niet vijftien spelers uit verschillende leeftijdscategorieën aan een tafel? Gewoon vragen: wat vinden jullie ervan? Wat zijn jullie opties? Vervolgens komen wij met een plan, bestuurders met een plan en de KNVB met een plan. Ik weet zeker dat daar goede ideeën uitkomen waarmee de competitie jarenlang vooruit kan. De mensen in het kantoor kunnen wel een plan uitstippelen, maar uiteindelijk zijn het de spelers die er een bepaalde vorm van voldoening uit moeten halen. Daar wordt nog wel eens aan voorbij gegaan, vind ik. Er ligt voor Eric Gudde, de nieuwe algemeen directeur van de KNVB, een mooie uitdaging een oplossing te vinden waarmee alle partijen tevreden zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <