Resultaten x
Binnenland

Du Chatinier begrijpt FC Utrecht: "Jean-Paul is een echte winnaar"

Vraag een compositietekenaar om het gezicht van FC Utrecht te tekenen en de kans is groot dat het gezicht van Jean-Paul de Jong op het papier verschijnt. Mr. FC Utrecht heeft het nu ook voor het zeggen in de kleedkamer. En dat werd tijd, vindt die andere Mr. FC Utrecht: Ton du Chatinier. 
03-01-2018 10:00 door Geert Beckers

Dinsdagmiddag maakte FC Utrecht de aanstelling van De Jong als hoofdtrainer wereldkundig. Hij volgt de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag op. Een logische keuze, vindt Ton du Chatinier. “Het moest er een keer van komen. Waarom dan niet nu?” zegt hij tegen ELF Voetbal.

Du Chatinier leerde De Jong kennen toen hij midden jaren '90 op interimbasis het stokje overnam van Leo van Veen en voor het eerst hoofdtrainer werd bij FC Utrecht. De Jong had twee jaar eerder de overstap gemaakt van VFL Osnabrück naar FC Utrecht.

“Hij was toen nog niet zo lang terug uit Duitsland. Een echte winnaar. Ook voor een trainer geen verkeerde eigenschap. Hij heeft als speler een hele goede periode gekend, met de twee bekerzeges onder Foeke Booy (in 2003 en 2004, red.) en is geliefd onder de aanhang. Dat is altijd lekker voor een trainer.”

“De kunst is om die winnaarsmentaliteit die hij zonder twijfel heeft, over te brengen naar de spelersgroep. Het trainersvak bestaat tegenwoordig niet meer uit alleen een traininkje doen. Je moet ook managen. Weten hoe spelers in elkaar zitten. Nou, Jean-Paul weet als geen ander hoe deze spelersgroep in elkaar steekt.”

Strakke organisatie

Du Chatinier verwacht dan ook dat De Jong zal voortborduren op het werk van voorganger Ten Hag. “Jean-Paul heeft de afgelopen jaren alles van dichtbij meegemaakt. Hij weet welke aanpak tot succes heeft geleid. Realistisch voetbal, vanuit een strakke organisatie. Het lijkt me dan ook sterk dat hij nu ineens alles omgooit en 4-3-3 gaat spelen.”

Binnenkort een uitgebreid interview met Ton du Chatinier in de papieren editie van ELF Voetbal. De Chat spreekt daarin onder meer over het succes van Erik ten Hag, en de uitdaging die de nieuwbakken trainer van Ajax in Amsterdam te wachten staat.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <