Laatste nieuws
02.30Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
Resultaten x
Binnenland

Deze Eredivisie-teams jagen op eerherstel in 2018

PEC Zwolle en ADO Den Haag beleefden een uitstekend 2017, Heracles Almelo en Excelsior waren oerdegelijk. Maar teams als SC Heerenveen en FC Twente zullen niet graag terugkijken op het afgelopen jaar. ELF Voetbal zet de Eredivisie-teams op een rij, die op eerherstel jagen in 2018.
03-01-2018 21:00 door Gerd Jansen

FEYENOORD

Je kan veel of weinig zeggen van de eerste seizoenshelft van Feyenoord, maar een ding is zeker: de teleurstelling overheerst in Rotterdam-Zuid. Na zeventien wedstrijden staan de Rotterdammers op de vijfde plek. En ondanks dat Feyenoord het jaar knallend afsloot met een 1-5 overwinning op Roda JC, zullen de gelijke spelen tegen VVV-Venlo en ADO Den Haag niet snel vergeten worden, net als de pijnlijke nederlaag tegen NAC Breda.

Als de Eredivisie over twee weken weer begint, heeft Feyenoord zeker niet het meest gemakkelijke programma. Allereerst speelt het de Klassieker in de ArenA en daarna moet het naar Utrecht toe, voor de inhaalwedstrijd op woensdag 24 januari. Als het die wedstrijd wint, dan gaat het over PEC Zwolle heen en komt het op drie punten van nummer drie AZ.

VITESSE

Ook al won Vitesse vorig jaar voor het eerst in de historie een prijs en speelde het in de Europa League, erg gelukkig zullen ze voor de rest niet zijn geweest. Vitesse is een ploeg geworden die kleurloos meedraait in de subtop van Nederland. Het is niet meer de stuntploeg van een paar seizoenen geleden met topspelers als Wilfried Bony, Marco van Ginkel en Davy Pröpper.

Vitesse ging als achtste de winterstop in. De ploeg van trainer Henk Fräser zal hoger op de ranglijst willen eindigden en daarbij zal bepalend worden hoe de Arnhemmers uit de winterstop gaan komen. Meteen na de winterstop staan er al belangrijke wedstrijden op het programma, tegen onder andere PEC Zwolle en SC Heerenveen.

SC HEERENVEEN

SC Heerenveen presteerde in het jaar 2017 erg teleurstellend. Waar de Friezen 29 punten pakten in de eerste seizoenshelft van het vorige seizoen, sprokkelde het slechts veertien puntjes bij elkaar in de tweede seizoenshelft. Nu de helft van het huidige seizoen erop zit, heeft SC Heerenveen zich deels herstelt van het matige eerste deel van 2017.

Ook al heeft de ploeg uit Heerenveen 23 punten verzameld, de resultaten vallen toch tegen in Friesland. De vorm voor 2018 zal worden bepaald in de eerste wedstrijden. Wanneer het tegen Vitesse, Sparta en FC Twente goede resultaten boekt, zal SC Heerenveen het jaar met veel vertrouwen tegemoet zien.

FC GRONINGEN

Na achttien wedstrijden in de Eredivisie staat de ploeg van Ernest Faber op de dertiende plaats met twintig punten en moet het clubs als VVV-Venlo en Excelsior boven zich dulden. FC Groningen zal er alles aan willen doen om hoger op de ranglijst te komen. Het verschil met nummer zeven ADO Den Haag is tenslotte maar zes punten.

En ook al zal FC Groningen het niet willen, het moet ook noodgedwongen naar onderen kijken. FC Twente staat op de zestiende plek en heeft slechts vijf punten minder dan de Groningers. In de eerste wedstrijd na de winterstop, uit bij Willem II, moet de lijn naar boven worden ingezet.

FC TWENTE

Het ene seizoen is het andere niet, zo weet ook René Hake. Waar FC Twente vorig seizoen op een keurige zevende plek eindigde, staat het nu op een play-off plek voor promotie/degradatiewedstrijden. Hake is inmiddels gesneuveld en Gertjan Verbeek is de kar gaan trekken in Enschede.

Van de zestien ploegen die in heel 2017 in de Eredivisie hebben gespeeld, staat FC Twente op de dertiende plek. Het houdt alleen Willem II, Roda JC en Sparta onder zich. Wil FC Twente zich verder omhoog werken, moet het in de eerste speelronde na de winterstop meteen winnen bij rode lantaarndrager Roda JC.

SPARTA ROTTERDAM

Sparta ging met het meest slechte gevoel de winterstop in. Door nederlagen tegen FC Utrecht, PSV en Heracles Almelo had de club uit Spangen al drie wedstrijden op rij verloren. Maar door de kansloze nederlagen tegen Feyenoord (0-7) en FC Groningen (4-0) zullen de spelers van Sparta nog chagrijniger aan het kerstdiner hebben gezeten.

Voor de nieuwe trainer Dick Advocaat staan er zeventien finales op het programma. De eerste twee belangrijke wedstrijden tegen directe concurrenten staan al snel op het programma. Op het eigen Kasteel ontvangt het eind januari Excelsior en begin februari Willem II.

RODA JC

Op basis van het aantal gespeelde duels staan de Kerkradenaren op de laatste plaats. Sparta heeft hetzelfde aantal punten én een minder doelsaldo, maar omdat de Rotterdammers een wedstrijd minder hebben gespeeld, moet Roda genoegen nemen met plaats achttien.

Op zaterdag 10 maart staat een mogelijke degradatiekraker op het programma. Dan krijgt Roda JC bezoek van Sparta. Eerder dit seizoen won de ploeg van Robert Molenaar de eerste ontmoeting en dat was ook gelijk de eerste overwinning in de competitie van de Kerkradenaren. Wellicht bepaalt deze kraker wie er rechtstreekse gaat degraderen en wie er via de play-offs nog in de Eredivisie kan blijven.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <