Resultaten x
Binnenland

De indrukwekkende statistieken van Bas Dost bij Sporting

Bas Dost is uitstekend aan 2018 begonnen. De spits van Sporting CP wist in zijn eerste drie wedstrijden al vier keer het net te vinden. Maar ook vorig jaar zette de boomlange aanvaller indrukwekkende statistieken neer op de Portugese velden.
11-01-2018 18:50 door Thijs de Bruijn

Sinds 2016 is Bas Dost te bewonderen in Portugal. De topclub nam de man uit Drenthe voor een kleine twaalf miljoen euro over van VfL Wolfsburg. In Duitsland had de spits veel indruk gemaakt. De indruk die hij nu in Portugal maakt is nog vele malen groter. De kopsterke spits maakt de ene na de andere goal. Toch lijken zijn prestaties in Oranje tegen te vallen.

Doelpunten

In totaal maakte Dost 57 doelpunten voor de nummer twee van de Portugese competitie. Dit in een tijdbestek van zeventig wedstrijden. Hiermee is de spits productiever dan in zijn tijd bij SC Heerenveen en VfL Wolfsburg. Dost bouwde in een korte tijd een hoge reputatie op in het zuiden van Europa. De spits dankt zijn reputatie in Portugal vooral aan zijn vorige seizoen. Dost maakte in dat seizoen 34 doelpunten in de Portugese Primeira Liga. En dat terwijl Dost toen slechts 31 wedstrijden speelde. In dit jaargang leidde de Nederlander ook lang het klassement om de gouden schoen. Op het allerlaatste moment moest Dost alsnog zijn meerdere erkennen in Lionel Messi. De fenomenale Argentijn ging ervandoor met zijn vierde gouden schoen. Desondanks genoot Dost deze zomer interesse vanuit een aantal mooie clubs. Uiteindelijk bleef hij zijn club trouw en begon hij ook fantastisch aan dit seizoen. De sensatiespits maakte al 21 doelpunten waarvan zeventien in de competitie. Toch prijkt de naam van Dost dit seizoen niet aan de top van het topscorerslijstje. Benfica-spits Jonas maakte ook al een indrukwekkend aantal van twintig doelpunten.

Oranje

De productiviteit van de man uit Deventer zien we niet terug bij het Nederlands elftal. Dost maakte slechts één doelpunt in zeventien interlands. Een laag aantal als je dat vergelijkt met zijn ongekend hoge productiviteit in Portugal. Toch is zijn lage productiviteit in Oranje logisch te verklaren. In het systeem van Jorge Jesus bij Sporting CP draait alles om Dost. Het team is afgesteld om ballen te geven op de boomlange spits. In het Nederlands elftal doolt Dost meestal alleen rond in de voorhoede. De buitenspelers van Oranje, Robben en Depay, trekken graag naar binnen. Hierdoor lopen ze de ruimtes voor Dost dicht en gaan de twee uiteindelijk voor eigen succes. Bij Sporting CP zijn de buitenspelers meer gericht op het geven van voorzetten. In een formatie met vier middenvelders en twee aanvallers lijkt Dost het beste tot zijn recht te komen. Vaak geeft rechtsbuiten Gelson Martins een voorzet die door de 1 meter 96 lange spits wordt binnen gewerkt. Dost maakte niet voor niets zes van zijn zeventien doelpunten met zijn hoofd. Ook maakt Dost nooit mooie of knappe doelpunten. Dost scoorde bijvoorbeeld nog niet van buiten het zestienmetergebied. De Nederlander is dus een effectieve goalgetter die het niet van zijn techniek moet hebben.

Dost moet op de juiste manier bedient en opgesteld worden om zijn productiviteit te bevorderen. In Oranje gebeurt dit niet en daar stokt de productie van de Nederlander ook. Met een hattrick vorige week tegen Maritimo en een doelpunt in de beker afgelopen week verkeert Dost op dit moment in een topvorm. De komende weken gaan we wellicht nog meer horen van de Nederlandse goalgetter in Portugal.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <