Resultaten x
Binnenland

Vink: "Idee van Ajax om Keizer te ontslaan hing al tijdje in lucht"

"Erg verrassend." Het zijn de eerste woorden van Marciano Vink als de gebeurtenissen bij Ajax van de afgelopen drie weken aan bod komen. "De bekeruitschakeling tegen FC Twente is aangegrepen om Marcel Keizer te ontslaan. Dat idee hing al een tijdje in de lucht."
12-01-2018 10:40 door Sander Berends

"Want achter het ontslag van Marcel Keizer kun je natuurlijk grote vraagtekens zetten. Was het wel terecht?", vervolgde de 47-jarige oud-speler van onder meer Ajax, Genoa en PSV, die tegenwoordig adviseur is bij Zeeburgia en trouw bezoeker van de wedstrijden van zoon Skye bij Ajax O12. "Net op het moment dat Ajax steeds beter voetbalde, wordt dit besluit genomen. Ook in de wedstrijd in de KNVB Beker speelden ze best wel goed. Ze hadden de wedstrijd onder controle, alleen in de tweede helft iets minder. Als ze die wedstrijd over de streep hadden getrokken, was er waarschijnlijk helemaal niets gebeurd."

"Maar blijkbaar was het duel met FC Twente zo cruciaal. Nu kon het idee, dat al een tijdje in de lucht hing, worden uitgevoerd. Dat is echt zo bizar. Ik vraag me echt af wat er was gebeurd als Ajax gewoon was doorgebekerd en de laatste wedstrijd voor de winterstop zoals nu had gewonnen. Wat dan? Als Ajax bij de herstart ook de eerste wedstrijden van Feyenoord en FC Utrecht had gewonnen? Dan was er waarschijnlijk een probleem ontstaan."

Dennis Bergkamp

Vink vond het vertrek van assistent-trainer Dennis Bergkamp de opvallendste ingreep. "Hij was toch binnengehaald als cultuurbewaker. Degene die de band tussen het technische hart en de club vormt. Maar ik weet niet wat er achter de schermen is gebeurd. Ik vraag me ook af wie nu de rol van Dennis overneemt? Gaat Marc Overmars dit doen? Het zal zeker enkele weken duren voordat alles volledig is ingevuld. Alles is vrij onduidelijk nu. Blijft Richard Witschge de tweede assistent? Ajax heeft slechts twee weken om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Helderheid scheppen lijkt gewenst."

Erik ten Hag zal niet veel veranderen aan de speelwijze en de ploeg, verwacht de tweevoudig Oranje-international. "Die indruk heb ik tot nu toe. Hooguit enkele details. Of de keuze voor Ten Hag logisch is, weet ik niet. Was dat niet het terughalen van Frank de Boer of Peter Bosz? Misschien wel. Met de keuze voor Ten Hag en Alfred Schreuder (assistent-trainer, red.) stapt het bestuur van de Ajax-cultuur af. Beiden hebben geen verleden bij de club en trainers zouden juist worden klaargestoomd binnen de club."

Ajax-publiek

"Marc Overmars heeft met Ten Hag kort samengewerkt bij Go Ahead Eagles. Blijkbaar klankborden ze ook regelmatig. Hij zal vast en zeker goed werk leveren. Maar iedereen kent het Ajax-publiek. Dat is kritisch. Als de eerste twee wedstrijden straks geen goed resultaat opleveren, moet ik het nog zien. Schreuder heeft al geen onbesproken status door zijn vertrek bij FC Twente, waar zijn salaris te hard op de begroting drukte. Het is de afgelopen tien tot vijftien jaar in ieder geval niet gebeurd dat het trainerschap in handen ligt van mensen zonder Ajax-verleden."

"Natuurlijk, Peter Bosz had dat ook niet en kende een stroeve start. Hij kreeg gelukkig de tijd om het voetballende team, dat hij voor ogen had, in te slijpen. Met het behalen van de finale van de Europa League als prachtig resultaat. Ik ben benieuwd hoe Ten Hag straks met de druk omgaat. Bij FC Utrecht is een 1-7 nederlaag tegen PSV natuurlijk on-Utrechts en was er kritiek, maar dat soort geintjes moet hij bij Ajax niet uithalen. De druk om te moeten winnen, zal nieuw voor hem zijn."

In de Eredivisie heeft Ajax een achterstand van vijf punten op PSV. "Dan zal Ajax alles moeten winnen en moet PSV punten verspelen. Beiden zie ik niet gebeuren. PSV zat net voor de winterstop in een negatieve spiraal. Maar ze zijn nu weer fris begonnen en haalden ook al in de eerste seizoenshelft vaak resultaat. Met of zonder goed voetbal. De start voor Ajax zal direct belangrijk zijn. Win je van Feyenoord ontstaat er direct vertrouwen en krediet richting de nieuwe technische staf. Maar ik moet het nog zien. Feyenoord wil natuurlijk ook het gat naar plek twee dichten."

Robin van Persie

In Rotterdam speelt nog de vraag of Robin van Persie dan al van de partij is. De aanvaller wordt sterk gelinkt aan een terugkeer in Rotterdam-Zuid. Vink: "Robin was een fantastische voetballer, maar op het laatst heeft hij natuurlijk heel veel blessures gehad. Langzaam is het minder en minder geworden. Voor Feyenoord kan zijn komst een boost zijn, maar hij is natuurlijk een ander type speler dan Dirk Kuyt die terugkeerde. Misschien willen ze hem als speler, die op de bank begint en invalt als er een impuls nodig is. Hij zal geen hele wedstrijden meer kunnen gaan spelen."

"Robin moet er rekening mee houden dat het lichaam op een gegeven moment op is. Bij Arsenal was hij een grote voetballer, iemand die het verschil kon maken. Maar hij heeft in die tijd ook veel schoppen geïncasseerd en veel van zijn lichaam gevergd. Robin is een icoon, het is super van Feyenoord dat ze iemand als hem naar de club willen terughalen. Het zou een geweldige aanvulling voor de technische staf zijn, iemand die een belangrijke rol kan invullen in de jeugdopleiding. Maar als speler lijkt me niet de beste oplossing."Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <