Resultaten x
Binnenland

Zo stonden Kuyt en Van Persie ervoor toen ze terugkeerden naar Feyenoord

Robin van Persie is vrijdagavond door Feyenoord overgenomen van Fenerbahce. De 34-jarige spits bewandelt daardoor dezelfde weg als Dirk Kuyt in 2015. Ook Kuyt keerde op late leeftijd nog terug naar de Eredevisie nadat hij een paar jaar in Istanboel had afgewerkt. ELF Voetbal vergeleek de status waarin beide spelers verkeerden toen ze terugkeerden op het oude nest.
12-01-2018 19:10 door Thijs de Bruijn

Robin van Persie

Robin van Persie keerde vrijdagavond na veertien jaar weer terug bij Feyenoord nadat hij zijn contract in Turkije ontbond. Daar lag hij nog tot de zomer van 2018 vast, maar Van Persie koos nu dus toch voor een vroegtijdig vertrek uit de hoofdstad van Turkije. In Turkije stond de spits sinds 2015 onder contract. De aanvaller zal begin komende week aansluiten bij de selectie van Feyenoord en hij is daardoor al beschikbaar voor de wedstrijd tegen Ajax die na de winterstop op het programma staat. Met Feyenoord beleefde Van Persie in het verleden een groot succes. Van Persie maakte deel uit van het Feyenoord-team dat in 2002 de UEFA Cup veroverde. In zijn Feyenoord-periode maakte hij in totaal 21 doelpunten in 76 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers. Maar landskampioen met feyenoord werd hij nooit. Daarna volgden vele jaren in de Engelse Premier League. De topscorer aller tijden van Oranje speelde acht jaar voor Arsenal. Bij de club uit Londen was Van Persie jarenlang de vaste spits. In 2012 verlengde hij zijn verblijf in de Premier League door een contract te tekenen bij Manchester United. Daar speelde Van Persie verdienstelijk en vaak ook goed, maar al snel begon de 102-voudig international minder fit te worden. Blessures gingen een steeds grotere rol spelen. In 2015, drie jaar later, besloot Van Persie dus maar een stap terug te doen.

Bij Fenerbahce verloren we de spits al snel uit het oog. Zijn plaats in Oranje werd ingenomen door Vincent Janssen en op een gegeven moment werd de Feyenoord-spits niet eens meer opgeroepen. In de Turkse Süper Lig liet Van Persie toch prima statistieken achter. In zijn eerste seizoen liet Van Persie zien dat hij ook buiten Engeland doelpunten kan maken. In het seizoen 2015/2016 maakte de aanvaller 22 doelpunten voor Fenerbahce. En het seizoen daarop was Van Persie achttien keer trefzeker. Toch belandde Van Persie regelmatig op de bank. De Nederlander zou te weinig inbreng hebben bij de huidige nummer twee van de Turkse competitie. Ook begon Van Persie minder fit te worden. Steeds meer pijntjes en klachten deden zich voor bij de routinier. Ook in de eerste seizoenshelft van dit seizoen werd Van Persie geplaagd door een blessure. Deze keer wel door een langdurige. Door een vervelende knieblessure kwam Van Persie in dit seizoen tot slechts vier optredens waarin hij het net niet wist te vinden. Inmiddels is Van Persie van zijn blessure hersteld maar aan zin fitheid kan wel getwijfeld worden.

Dirk Kuyt

De terugkeer van Van Persie in Rotterdam lijkt op die van Dirk Kuyt. Voor Van Persie lijkt dan ook een ware Kuyt-rol weggelegd te zijn. Van Bronckhorst ontkende dit deze zomer nog tegenover Fox Sports. Van Bronckhorst: 'Dirk en Robin zijn verschillende types, het is moeilijk om ze te vergelijken.' Toch zijn er opvallend veel overeenkomsten in de komst van de twee spelers. Het enige verschil tussen de twee spelers is de leeftijd. Kuyt was één jaar ouder bij zijn terugkeer dan Van Persie. Ook Kuyt vertrok na een paar goede jaren bij Feyenoord naar Engeland. Bij Liverpool was Dirk Kuyt jarenlang basisklant en ook bij het Nederlands elftal was een vaste plaats voor Het Duracell konijn vrijgemaakt. Na zes jaar vertrok Kuyt naar Fenerbahce. Daar was de aanvaller drie jaar lang een belangrijke schakel in de selectie van de Turken. Ook toen Kuyt terugkeerde naar Rotterdam was hij nog een zeer gewardeerde kracht bij Fenerbahce. Kuyt leek op deze leeftijd wel fitter dan dat Van Persie nu lijkt te zijn. Kuyt raakte zelden tot nooit geblesseerd. Wel was Kuyt minder productief dan Van Persie, maar dat komt vooral door de posities van de spelers. Kuyt speelt bij voorkeur op de vleugel terwijl Van Persie een echte spits is.

Kuyt had in Rotterdam geen moeite met het veroveren van een basisplaats. Een punt waar Van Persie wel moeite mee gaat krijgen. De nieuweling zal Nicolai Jörgensen moeten gaan overtreffen om in de Eredivisie te laten zien wat hij nog in huis heeft. Al met al lijkt de terugkeer van Van Persie extreem veel op die van Kuyt. Als Van Persie kan bewijzen dat hij nog fit genoeg is zou hij zomaar een hele waardevolle aanwinst voor Feyenoord kunnen worden.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <