Laatste nieuws
00.40Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.50Virgil van Dijk gaat in op aanstaande komst van Arne Slot naar Liverpool
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
23.07Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
23.05Paris Saint-Germain doet wat het moet doen en kan zaterdag kampioen worden
23.05Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag in Merseyside Derby
23.04Goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk: Atalanta naar finale Coppa Italia
23.04Atalanta na goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk naar Italiaanse bekerfinale
23.04Weergaloos slotstuk en Koopmeiners leiden Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
Resultaten x
Binnenland

KV Mechelen-volger: "Bandé is kwieke, vrolijke jongen die past in Ajax-systeem"

Ajax versterkt zich komende zomer met Boureima Hassane Bandé. De negentienjarige aanvaller komt voor een bedrag, dat op kan lopen tot 9,5 miljoen euro over van KV Mechelen. "Ajax is voor hem een uitstekende keuze. Al doet trainer Erik ten Hag er slim aan om geen hoog verwachtingspatroon rond hem te creëren."
19-01-2018 07:00 door Sander Berends

"Daar heb ik vertrouwen in. Ten Hag en Alfred Schreuder (assistent-trainer, red.) staan bekend als opleiders. Het beste voor hem zou zijn als de mensen binnen de club en ook de fans het nodige geduld kunnen opbrengen. Of Ten Hag moet kunnen aantonen dat hij direct het beste uit Bandé naar boven kan halen." Aan het woord is Frédéric Vanheule, sinds dit seizoen de KV Mechelen-volger van Sport/Voetbalmagazine en ondertussen al twintig jaar verbonden aan het blad. We legden hem een aantal vragen voor over de international van Burkina Faso, die volgend seizoen het Ajax-shirt aantrekt.

Is Bandé nu al klaar voor het buitenland?

"Ik vrees daar voor. Het beste zou zijn, en dat proberen ze hem nu ook aan te praten, om nog vier tot vijf maanden bij KV Mechelen te blijven. Daarna kan hij de voorbereidingen bij Ajax starten en zich dan inpassen. Ajax is toch een stapje hoger, een stapje anders dan het voetbal in België. Voor hem is alles natuurlijk nieuw. Hij speelt dit seizoen voor het eerst in de Eerste Klasse. Nu valt het reuze mee, maar het kan straks natuurlijk ook tegenvallen."

Past het Nederlands voetbal bij hem?

"Dat verwacht ik wel. Niemand kent hem daar. In Nederland heeft hij het voordeel dat bijna alle clubs één-tegen-één spelen. Bandé is een speler die heel moeilijk in te schatten is. Met zijn heupbewegingen is hij onvoorspelbaar, kan hij zowel binnendoor als buitenom. Bandé is moeilijk te verdedigen, echt een kwieke voetballer."

Is hij een Ajax-speler?

"Dat denk ik wel. Hij is technisch en zeker zijn explosiviteit vormt een wapen. Daardoor verrast hij. Een trainer als Erik ten Hag, een opleider, heeft hij nodig. En hij past in de stijl van het huis, 4-3-3."

Op welke positie zal hij terechtkomen?

"Ik verwacht voorin aan de linkerkant. Daar heeft hij bij KV Mechelen ook het meeste succes gehad. Hopelijk kunnen Ten Hag en Schreuder het beste in hem naar boven halen."

Spreekt hij al Nederlands?

"Een heel klein beetje. Ze werken daar aan. In België bestaat geen cultuur dat het spreken van de Nederlandse taal een prioriteit is. Er worden wel Nederlandse lessen gegeven, maar men verwacht niet dat iemand de taal vlekkeloos gaat praten. Die cursussen zijn bij ons nog niet optimaal ingeburgerd."

Hoe is Bandé als persoon?

"Hij is heel tevreden. Opgelucht met de kans die hij krijgt dat de wondere wereld zich gaat openen. Bandé is een positieve en ook blije jongen. Iemand die glimlachend door het leven gaat. Alle kansen die hij nu als voetballer krijgt, voelen voor hem als een Godsgeschenk."

Komt hij misschien nog deze winterse transferwindow?

"Dat denk ik niet. Bij KV Mechelen hebben zich dit seizoen drie lokale ondernemers gemeld, die als investeerders optreden. Met Olivier Somers als woordvoerder. Met zijn drietjes hebben ze zeven miljoen euro in de club gepompt. De absolute prioriteit is dat de club in 1A (Jupiler Pro League, red.) blijft. Gezien de precaire situatie, waarin KV Mechelen zich nu bevindt, hebben ze Bandé nog tot het einde van het seizoen nodig."

Er zijn toch nieuwe aanvallers gehaald?

"Dat klopt. Maar zij kunnen met hun kwaliteiten juist samen met Bandé spelen. Nicolas Verdier is van KAS Eupen teruggehaald op uitdrukkelijk verzoek van trainer Aleksandar Jankovic. Zo zochten iemand met snelheid en actie. Ook is Fatos Beqiray overgekomen van Dinamo Moskou. Bij hem is het de vraag of hij conditioneel een volledige wedstrijd aan kan. Als hij een uur kan spelen en de verdedigers moe zijn, kan Verdier worden ingebracht. Dan is naast Bandé een extra aanvaller met snelheid en die op de counter sterk is, nodig. Bij KV Mechelen ligt daar juist het probleem, ook al speelt Jankovic met de druk naar voren. Ondanks de doelpunten van Bandé scoren ze te weinig gelet op de kansen die ze krijgen."

 

Bandé staat nu alweer twee maanden droog.

"Sinds de komst van Jankovic (november 2017, red.) speelt hij op een andere positie. Bij Yannick Ferrera speelde hij meer vanaf de zijkant, vanaf links. De laatste wedstrijden onder Jankovic staat Bandé als schaduwspits opgesteld. Nicklas Pedersen, de oud-speler van FC Groningen, speelt als diepste spits. Maar dat is eigenlijk geen diepe spits. Pedersen is op zijn best achter een grote targetman om dan te gaan voor de afvallende ballen. Hij scoort gemakkelijk. Al merk je vaker dat bij spelers, die al een contract elders hebben getekend, de druk minder groot is. Natuurlijk wordt hij ook anders verdedigd nu. We zitten al in de terugronde. Tegenstanders kennen hem nu. In het begin scoorde hij ook vaak als invaller. Dat maakt een verschil."

Net voor de jaarwisseling kreeg Bandé een rode kaart tegen Club Brugge. Was dat juist frustratie, omdat hij minder vaak scoort?

"Nee, dat was een uniek geval. De situatie is later voor de commissie gekomen en uiteindelijk is zijn straf gedeeltelijk kwijtgescholden. Bandé is geen agressieve jongen. Wel iemand die, als hem wordt gevraagd iets agressiever te spelen, in zijn enthousiasme een beetje domme impulsieve zaken kan doen. Maar het is veelzeggend dat hij juist tegen Club Brugge rood kreeg. Die club kenmerkt zich door een fysieke stijl. Als je weet dat Ruud Vormer kandidaat is voor de Gouden Schoen, weet je welk type voetbal Club Brugge speelt."

KV Mechelen heeft nu twee nieuwe jongens uit Burkina Faso gehaald.

"Beiden komen uit dezelfde academie als Bandé, Salitas. Bij hun komst werd direct vermeld dat de club niet direct de nieuwe Bandé verwacht te hebben binnengehaald. Maar in de academie zit veel voetballend vermogen. Die jongens krijgen nu zes maanden de tijd om te wennen. Lukt het, is het mooi. Lukt het niet, ook geen probleem. Vanuit de club is het halen van twee landgenoten een herkenning naar Bandé toe. Hij was de jackpot, nu geven we ook twee nieuwe jongens een kans. Het is een vorm van erkentelijkheid van hoe met het succes van Bandé wordt omgegaan."

Blijft KV Mechelen in de Jupiler Pro League?

"Dat is de absolute prioriteit. De drie lokale ondernemers hebben ook geïnvesteerd in het stadion. Dat wordt nog verder vernieuwd, gemoderniseerd. KV Mechelen mag daardoor niet in de problemen komen. Er zijn nog negen speeldagen te gaan. Elk duel is belangrijk. Ze hebben alleen Eupen nog onder zich. Zaterdag staat al het cruciale duel met Zulte Waregem (nummer veertien van de zestien, red.) op het programma. KV Mechelen heeft een goede thuisreputatie en zal er vol op willen gaan. We zullen zien."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <