Laatste nieuws
19.15Anco Jansen baart opzien: “Ik vond de penalty van Bernardo Silva perfect genomen’
19.05LIVE Europees voetbal | Droomstart voor Lille tegen Aston Villa, maakt Fiorentina het af tegen Plzen?
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan van wereldklasse worden'
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan uiteindelijk van wereldklasse worden'
18.15'Ik kan het niveau van Ajax aan, dat durf ik wel te zeggen'
18.00Weer een optie minder: 'Vitesse is een commerciële club, we zijn niet betrokken'
18.00Word lid van onze Whatsapp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
17.49Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’
17.40Camerabeelden tonen ‘ontvoering’ in amateurvoetbal: supporters kapen mascotte uit kantine van grote rivaal
17.35'Ex-AZ'er mikt op Premier League, nieuwe optie voor Amrabat'
17.27Bellingham in extase: Engelsman zingt Real-nummer met uitzinnige fans
17.27Drama heeft weinig invloed: Ajax haalt miljoenenbedrag op, club in de top twintig
17.10'Nieuws uit Engeland: Lijnders naast Ajax ook begeerd door Turkse topclub'
17.10Ajax dreigt naast Lijnders te grijpen: Turkse topclub toont serieuze interesse
17.07Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ajax moet snel handelen en Lijnders alsnog strikken'
16.53Man United, Chelsea en Arsenal willen spits; AC Milan geeft voorkeur aan Zirkzee
16.40Meijer ziet speler van 'Champions League-niveau' bij NEC: 'Dat is next level'
16.35Meedogenloze Mourinho in Manchester: Schweinsteiger deelt anekdote
16.25UEFA geeft boete aan Barcelona, Heracles en Utrecht remiseren
16.20Play To Unite: Ajax en BIF All Stars organiseren oefenduel in kader gelijkheid
16.16Nog een tegenslag voor Barça: UEFA deelt straf uit na 'racistisch gedrag' fans
15.55Schweinsteiger deelt pijnlijke ervaring met Mourinho: 'Mocht kleedkamer niet in'
15.47Sandler sluit langer verblijf bij NEC niet uit, Nauber verlengt bij Go Ahead
15.45Onrust in Barcelona: Gündogan en Araújo sneren in interviews
15.45VZ Kort: Go Ahead Eagles weet ervaren kracht langer te binden
15.38VZ Kort: Go Ahead Eagles weet ervaren kracht langer te binden
Resultaten x
Binnenland

Jürgen Locadia over mindere tijden, leven als een kluizenaar, en muziek

Jürgen Locadia vertrekt bij PSV en is de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Brighton & Hove Albion. Een jaar geleden zag de wereld er voor de 24-jarige spits nog heel anders uit. In maart 2017 spraken wij hem uitgebreid, over herstellen van een zware blessure en de mentale tik die daarmee gepaard gaat. “Ik heb echt een tijd als kluizenaar geleefd.”
20-01-2018 08:37 door Geert Beckers

Voeten omhoog, gordijnen dicht, stilte. Het enige licht in de kamer komt van zijn computerscherm. Zo nu en dan loopt zijn vriendin of oma binnen om een bord eten voor zijn neus te zetten. Een reactie krijgen ze zelden. 

Deels zijn ze dat al gewend van Jürgen Locadia. Ook zonder blessure is de aanvaller van PSV graag thuis. En ook dan is hij stil. Achter de vertrouwelijkheid van zijn voordeur speelt hij graag met zijn driejarige zoontje, kijkt een serie, of zit achter de piano. Zijn favoriet: La Valse D'Amélie van Yann Tiersen. De spaghetti bolognese van de klassieke muziek, dat kan iedereen wel waarderen. Vaak de eerste kennismaking met de gevarieerde Italiaanse keuken. Maar ook aan zwaardere kost waagt hij zich zo nu en dan. Soms Chopin, soms Beethoven. 

Tijdens zijn blessureperiode zijn Locadia's dagen een carrousel van eten, Netflix, slapen, en muziek maken. Een carrousel die veel te langzaam draait naar zijn smaak. Hij wil trainen, voetballen, scoren. Maar hij ligt alleen maar. De voeten omhoog. Opgesloten in zijn eigen huis. Opgesloten in zijn blessure. 

“De verveling sloeg toe. Als ik niet kan voetballen ben ik thuis niet te genieten. Dan gedraag ik me niet zoals het hoort. Ik sluit me op, zit stil op een kamertje, met de gordijnen dicht. Ik heb echt een tijd als een kluizenaar geleefd. Dat was voor mijn vriendin wel lastig, maar gelukkig heeft ze er ook begrip voor. Ik kan nu eenmaal niet altijd vrolijk zijn.”

STERKER

De donkere periode is voorbij. Jürgen Locadia lacht weer. Het herstel van de liesblessure die hem zes maanden aan de kant hield was afzien, lijden, maar de vreugde van vooruitgang heeft zijn donkere gemoed overwonnen. En dus wordt er geregeld gelachen aan de overkant van de tafel in de kantine van De Herdgang als we hem stellingen voorleggen.

Jürgen, de eerste stelling: mijn blessureperiode heeft me sterker gemaakt.
“Zeker. Vooral mentaal. Ik heb geleerd met tegenslagen om te gaan. Dit was zonder twijfel de zwaarste periode in mijn carrière tot nu toe. Eigenlijk had ik voorheen nog nooit echt tegenslagen gehad. Het zwaarste was mijn reserverol in ons eerste kampioensjaar, twee jaar geleden. Maar deze blessure was veel zwaarder. Door mijn blessureperiode heb ik het voetbal meer leren waarderen. Ik geniet weer volop van mijn trainingen.”

Stelling: ik voel me fysiek weer zoals vóór mijn blessure.
“Sterker zelfs. Voorheen trainde ik alleen mijn bovenlichaam. Door mijn blessure ben ik ook mijn benen gaan trainen. Dat was nieuw voor me. Daardoor ben ik fysiek completer geworden. Mijn schotkracht is enorm toegenomen. Mijn benen zijn flink gegroeid. Mijn oude broeken passen me niet meer. Vóór mijn blessure droeg ik L, nu XL.”

Stelling: ook tijdens mijn blessureperiode voelde ik me volwaardig lid van de selectie.
“Je bént volwaardig lid, maar zo vóelt het niet. Op de tribune een wedstrijd kijken... Je zit jezelf echt te verbijten, zeker als het niet lekker loopt. Pijnlijk is dat. Voor mij zelfs zo pijnlijk dat ik het in het begin niet kon opbrengen. Pas later in mijn herstel ben ik naar het stadion gegaan. Weet je? Ik was gewoon boos. Vooral op mezelf, maar ook op de medische staf. Op de fysiotrainers. In het begin voelde ik niet echt dat ik stappen maakte. Achteraf bleek dat wel degelijk het geval, alleen waren die stappen heel klein. Het ging me te langzaam.”

Hoe uitte die woede zich?
“Schreeuwen. Schelden. Ik heb de fysiotrainers uitgescholden. Ontelbare keren zelfs. Ik vond zelf dat ik klaar was om met de groep te trainen. Zij vonden van niet. Toen gaf ik ze de volle lading. Wat ik riep? Teringzooi. Gelukkig reageerden ze daar heel goed op. Ze lieten me uitrazen. En probeerden me vervolgens te kalmeren.”

Stelling: muziek was mijn belangrijkste uitlaatklep gedurende mijn blessureperiode.
“Ik denk het wel ja. Muziek helpt ontzettend om te relativeren. Piano spelen, muziek componeren. Ik maak EDM, Electronic Dance Music. Hardwell, Garrix, Tiësto, dat soort jongens. Daar ben ik nu ongeveer een jaar mee bezig. Ik heb ook een cursus gevolgd in een studio in Hilversum. Twee keer per week ging ik daarheen. Ik heb nog nooit opgetreden, maar produceer zelf tracks, al moet ik mijn eerste volledige track nog uitbrengen. In mijn tracks verwerk ik soms stukken die ik zelf op de piano speel, zoals de muziek van Amélie. Ik hou van klassieke pianostukken, vind dat wel mooi. Al is het wel heel lastig. Zeker voor iemand die pas twee jaar piano speelt, haha.”

Dan gaat je herstel voor je gevoel al te langzaam, en dan loop je ook nog een knieblessure op. Stelling: mijn knieblessure kwam harder aan dan mijn liesblessure.
“Ik denk toch mijn liesblessure. Mijn schot is mijn alles. Ik kan goed schieten met rechts en links. Zodra je zo'n liesblessure oploopt heb je het gevoel dat je nooit meer hetzelfde kunt schieten als voorheen. Ik vroeg me echt af of het ooit nog goed zou komen met mijn schot. Dat was voor mij de grootste klap. Toen de medische staf me vertelde dat ik geopereerd moest worden aan mijn knie was dat natuurlijk wel even schrikken, maar eerlijk gezegd haalde die blessure een beetje de druk van het herstel aan mijn lies. Daardoor had ik weer een paar weken langer om mijn benen te trainen. Het had dus vreemd genoeg ook een positieve kant.”

Was die knieblessure het gevolg van een gebrek aan geduld?
“Die conclusie is te makkelijk. Ik trainde twee weken voluit mee met de groep toen het gebeurde. Het is moeilijk te zeggen waar die knieblessure vandaan kwam. Dat weet eigenlijk niemand.”

DE TOP
Je debuut in het eerste elftal is alweer zes jaar geleden. Stelling: zes jaar geleden had ik gedacht nu verder te zijn dan ik nu ben.

“Klopt. Toen dacht ik dat ik drie jaar in de selectie zou spelen en dan een vervolgstap zou maken. Naar het buitenland. Tijdens het kampioensjaar van twee jaar geleden merkte ik dat ik mijn verwachtingen moest aanpassen. Ik zat veel op de bank. Voorafgaand aan dat seizoen dacht ik dat dit mijn doorbraak moest worden. Zo had ik het vooraf uitgestippeld. Ik wilde doorgroeien, maar stond stil.”

Kon je je vinden in die reserverol?
“Ik kan mezelf wel goed genoeg vinden voor een basisplaats, maar als de trainer daar anders over denkt heb ik daar weinig aan. Hij maakte andere keuzes.”

Ben je nu terughoudender met je verwachtingen van de toekomst?
“Ik zeg in ieder geval niet meer tegen mezelf dat ik binnen drie jaar in de Europese top moet spelen. Die wensen heb ik een beetje gematigd.”

Stelling: ooit kom ik in de Europese top terecht.
“Ik heb er wel de kwaliteiten voor, vind ik. Maar wat is Europese top? FC Barcelona en Real Madrid ga ik niet redden. Maar net daaronder, de categorie Atlético Madrid, moet ik kunnen halen.”

Stelling: ook in de muzikale wereld ga ik de top halen.
“Ja. En dat kan een stuk sneller dan in het voetbal. Wie weet sta ik daar al over een jaar. Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik zou mijn baan als profvoetballer met niets willen ruilen. Scoren blijft het beste gevoel dat er is.”

Wat is de absolute top als je het over muziek hebt?
“Als je muziek gedraaid wordt op de radio of op een festival staan. Dat zou wel heel cool zijn. Dat draaien wordt lastig te combineren, misschien alleen in de zomer, als ik vakantie heb. Produceren kan ook nu al. Ik heb ook al een manager in de arm genomen. Om echt tracks te gaan uitbrengen moet ik nog leren de puntjes op de i te zetten.”

SPITS

Stelling: ik ben een echte spits.
“Zonder twijfel.”
Stelling: als ik over drie jaar nog bij PSV speel heb ik iets niet goed gedaan.
“Oneens. Maar ik zou er niet voor tekenen om mijn hele carrière voor PSV te spelen. Als de tijd rijp is wil ik een volgende stap maken. Ik denk dat ik goed in Engeland of Duitsland zou passen. Daar spelen veel ploegen 4-4-2. Dat ligt mij wel.”
Stelling: ik word ooit de vaste spits van Oranje.
“Die potentie heb ik wel. Ik wil dit jaar nog mijn debuut maken. Ik zat bij de selectie voor die wedstrijd tegen Duitsland, die werd afgelast vanwege terreurdreiging. En later zat ik er nog een keer bij, maar toen raakte ik geblesseerd. Zonder die kloteblessure had ik al voor Oranje gespeeld. (Locadia laat even een stilte vallen en zegt dan:) Uitstel, geen afstel. Zie je wel? Ik zie het leven weer positief in.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <