Laatste nieuws
00.25‘Concurrentie voor Liverpool in strijd om Slot, Feyenoord verlangt miljoenenbedrag’
00.10Voetbalpodcast | ‘Jürgen Klopp opvolgen bij Liverpool is een moeilijke klus, maar Arne Slot zou het kunnen’
00.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’

Gisteren

23.57Slot-nieuws wekt enthousiasme: 'Liverpool voor hem een hele goede club'
23.55Ajax maakt vanwege riant bedrag aan tekengeld amper winst op Conceição
23.39Leicester zet monsterscore neer tegen Southampton en kan promotie ruiken
23.30Engelse media geïmponeerd: 'Arsenal back on track'
23.30'Liverpool intensiveert jacht op Slot, trainer zoekt al op Engelse huizenmarkt'
23.27‘Liverpool maakt topprioriteit van Arne Slot en gaat aankloppen bij Feyenoord’
23.22'Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers selecteren voor EK voetbal'
23.20Premier League-koploper Arsenal wint ruim van Chelsea en moet hopen op misstap Manchester City
23.18Noodkreet Koeman sorteert effect: Oranje mag met 26 spelers naar EK
23.07Oud-Ajacied Milik schiet Juventus naar finale Coppa Italia
23.05De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die kans maken
23.03Invaller Milik schiet schiet verliezend Juventus naar Italiaanse bekerfinale
23.00Briljant Arsenal vernedert Chelsea en houdt zicht op Premier League-titel
22.58Leicester City kan Premier League ruiken na sensationele zege
22.57Juventus kruipt via eerste balcontact Milik door het oog van de naald in Coppa Italia
22.56Goudhaantje Milik schiet Juventus naar de finale van de Coppa Italia
22.54Koploper Arsenal struikelt niet en geeft Chelsea flink pak slaag
22.54Arsenal en Havertz voeren voetbalshow op na rust en vernederen Chelsea
22.52Arsenal waarschuwt City en Liverpool met historische zege op Chelsea
22.52Arsenal waarschuwt City en Liverpool met galavoorstelling tegen Chelsea
22.50'PSV'er Dest scheurt voorste kruisband en komt heel 2024 niet meer in actie'
22.34Oogverblindend: Arsenal-ster Ødegaard doet gooi naar assist van het seizoen
22.30Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
22.30'Feyenoord spot beoogde nieuwe hoofd jeugdopleiding bij Rangers FC'
22.25'UEFA luistert naar vurige Koeman: Oranje mag met meer dan 23 spelers naar EK'
22.22'Bod van 200 miljoen op Yamal', nieuwe ploeggenoot voor Messi
22.20Zware klap voor Sergiño Dest: PSV’er hele jaar niet meer in actie door zware knieblessure
22.14PSG denkt zeer waardevolle troef in handen te hebben om Yamal in te lijven
22.05Groot drama voor Sergiño Dest: linksback komt in 2024 niet meer in actie
21.53'Vrees wordt werkelijkheid: PSV-back Dest dit kalenderjaar niet meer in actie'
21.50Serieuze blessure Dest lijkt PSV'er ook de rest van 2024 te kosten
21.44Feyenoord-brandblusser vreest voor toekomst: 'Gaat het een andere keer echt mis?'
Resultaten x
Binnenland

Van Ankeren over PSV - PEC Zwolle: "Bekeruitschakeling geeft juist energie"

Bij PEC Zwolle zette hij zijn eerste stappen in het betaalde voetbal. In het shirt van PSV rook Edwin van Ankeren aan de top en levert een onterecht afgekeurd Europees doelpunt nog steeds vragen op. Zaterdagavond treffen de twee voormalige werkgevers elkaar in Eindhoven. "De bekeruitschakeling van PSV kan wel eens een positieve werking hebben."
02-02-2018 15:30 door Sander Berends

Op papier is PSV - PEC Zwolle een topper. Om 19.45 uur treffen de nummers één en vijf van de ranglijst elkaar. "Puur kijkend naar de resultaten van de laatste weken is duidelijk dat Zwolle het iets minder doet. PSV kan zich na de uitschakeling in de KNVB Beker nu volledig richten op het kampioenschap en zich daarin niet veroorloven om thuis punten te laten liggen. Ik verwacht dat PSV het zaterdag niet gemakkelijk zal krijgen, maar wel gaat winnen", vertelt Van Ankeren tegenover ELF Voetbal.

De 2-0 nederlaag in De Kuip kan volgens de 49-jarige Amsterdammer een positieve uitwerking krijgen. "Ik verwacht nu een scherp en goed PSV. Het klinkt gek. Ik vond het spel woensdag best aardig. Ik zag een iets frisser PSV dan de afgelopen weken. Zo'n bekeruitschakeling tast het vertrouwen niet aan. Het geeft juist energie om in de volgende wedstrijd dat slechte gevoel weer weg te spelen. Die krijg je nu meteen en nog thuis ook."

Wordt PSV straks ook kampioen?

"Het zal niet gemakkelijk worden. De selectie van Ajax is beter, maar eerst moeten zij nog een achterstand van zeven punten goedmaken. PSV heeft de beste papieren."

En behoudt PEC Zwolle haar vijfde plek?

"Ze hebben iets boven hun stand geleefd. Ik verwacht dat ze nog ietsje zullen zakken, maar wel rond deze positie blijven hangen. De Play-Offs verdienen ze straks zeker qua spel. Het is van belang dat iedereen fit blijft. Zwolle heeft niet de selectie om drie, vier spelers te vervangen bij schorsingen of blessures."

Heb je nog veel contacten bij PEC Zwolle of PSV?

"Alleen met oud-spelers. Als ik bij Zwolle ben, probeer ik altijd even assistent-trainer Gert Peter de Gunst op te zoeken. We hebben nog samengespeeld. Maar daarbuiten niet heel veel. Ook in Eindhoven niet. Ik kom daar niet vaak meer. Het is toch dik twee uur rijden voor me. Ik bezoek nog wel regelmatig wedstrijden, maar dat is dan bij PEC Zwolle, Almere City, sc Heerenveen en Ajax."

Voor PEC Zwolle speelde je tussen 1985 en 1989 91 wedstrijden (22 goals) en voor PSV in het seizoen 1993/94 in de Eredivisie negentien duels (drie goals). Hoe kijk je terug op die periodes?

"Allebei erg positief. Bij Zwolle ben ik als jonge jongen gestart en dwong ik een avontuur in het buitenland af. Bij PSV is het niet geworden wat ik ervan had gehoopt. Dat is nu eenmaal zo, maar ik heb er veel geleerd en het was een mooie periode. Ik heb daardoor in de top van Nederland gespeeld, Europees voetbal meegemaakt en het op een toernooi bijvoorbeeld tegen FC Barcelona opgenomen. Dat niveau en soort wedstrijden was helemaal nieuw voor me."

En dat doelpunt tegen Karlsruher SC op 28 september 1983.

"Dat is het breekpunt van mijn periode bij PSV geweest. Een heel belangrijk doelpunt dat onterecht werd afgekeurd. Iemand (Nii Lamptey, red.) stond in de lijn van de bal en daardoor actief buitenspel volgens de scheidsrechter. Bekijk de beelden maar eens. Dat zegt genoeg. We lagen er daardoor wel uit. Dat moment speelt nog vaak in mijn hoofd. Het was niet alleen maar een belangrijk en fantastisch doelpunt. Maar het had ook voor vertrouwen gezorgd, we gingen een ronde verder (na 2-1 uitnederlaag bleef het nu 0-0, red.). Het had ook voor een boost voor mijn periode bij PSV kunnen zorgen. Al had ik achteraf meer geduld moeten hebben."

Waarom?

"Ik werd gekocht als aanvaller. Trainer Aad de Mos probeerde me om te turnen tot rechtsback. Daarin ben ik niet geduldig geweest. Ik vond het lastig, moest wennen aan het verdedigende aspect. Maar misschien was ik wel de rechtsback van de toekomst geweest. De specifieke kwaliteiten bezat ik. Opkomend, snel, sterk in de duels. Maar ik voelde me teveel aanvaller. Ik heb toen een stapje teruggezet naar een andere club (Eendracht Aalst, red.) om toch weer als aanvaller te spelen. Dat zijn dingen, waar ik eigenlijk niet teveel op terug moet kijken. Maar het speelt nog wel regelmatig door mijn hoofd."

Je hebt PSV - PEC Zwolle en andersom in totaal vijf keer gespeeld. Wat is de meest bijzondere?

"Uit gingen we met PEC Zwolle elk jaar onderuit. Maar thuis maakte ik nog eens de gelijkmaker (was het tweede doelpunt tijdens 2-0 zege van 24 april 1987, red.). Helaas heb ik daar geen videomateriaal van. Mocht iemand ze hebben, dan zou ik die graag in bezit krijgen. Als deel van mijn transfer naar Aalst speelden we een oefenwedstrijd tegen PSV. Wonnen we met 2-0, maakte ik allebei de doelpunten. Maar helaas kan ik die beelden ook niet meer terugvinden. Die zitten in mijn hoofd opgeslagen."

Na als assistent- en interim-trainer van Almere City te hebben gefungeerd, is Van Ankeren sinds de zomer van 2014 trainer van VV Unicum uit Lelystad. De club gaat met een voorsprong van tien punten riant aan kop in de Derde Klasse. "Dat verrast me niet. Het kampioenschap was ons streven. Dat hebben we uitgesproken. We hebben de beste selectie. Zaterdag hebben we voor het eerst dit seizoen verloren, maar dit weekend tegen Hulshorst staan we er weer."

Ook is hij eigenaar van een dienstverleningsbedrijf, dat hij in november 2015 oprichtte. "Dat is mijn inkomen. Daar leef ik van. Voetbal doe je erbij, dat is een hobby en nog steeds het mooiste wat er is. Op een gegeven moment lopen dingen zo en moet je keuzes maken in het leven. Ik heb ervoor gekozen om me op een maatschappelijke carrière te richten. Het bedrijf loopt elk jaar beter. Dat is een goede keuze geweest."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <