Resultaten x
Binnenland

Van Ankeren over PSV - PEC Zwolle: "Bekeruitschakeling geeft juist energie"

Bij PEC Zwolle zette hij zijn eerste stappen in het betaalde voetbal. In het shirt van PSV rook Edwin van Ankeren aan de top en levert een onterecht afgekeurd Europees doelpunt nog steeds vragen op. Zaterdagavond treffen de twee voormalige werkgevers elkaar in Eindhoven. "De bekeruitschakeling van PSV kan wel eens een positieve werking hebben."
02-02-2018 15:30 door Sander Berends

Op papier is PSV - PEC Zwolle een topper. Om 19.45 uur treffen de nummers één en vijf van de ranglijst elkaar. "Puur kijkend naar de resultaten van de laatste weken is duidelijk dat Zwolle het iets minder doet. PSV kan zich na de uitschakeling in de KNVB Beker nu volledig richten op het kampioenschap en zich daarin niet veroorloven om thuis punten te laten liggen. Ik verwacht dat PSV het zaterdag niet gemakkelijk zal krijgen, maar wel gaat winnen", vertelt Van Ankeren tegenover ELF Voetbal.

De 2-0 nederlaag in De Kuip kan volgens de 49-jarige Amsterdammer een positieve uitwerking krijgen. "Ik verwacht nu een scherp en goed PSV. Het klinkt gek. Ik vond het spel woensdag best aardig. Ik zag een iets frisser PSV dan de afgelopen weken. Zo'n bekeruitschakeling tast het vertrouwen niet aan. Het geeft juist energie om in de volgende wedstrijd dat slechte gevoel weer weg te spelen. Die krijg je nu meteen en nog thuis ook."

Wordt PSV straks ook kampioen?

"Het zal niet gemakkelijk worden. De selectie van Ajax is beter, maar eerst moeten zij nog een achterstand van zeven punten goedmaken. PSV heeft de beste papieren."

En behoudt PEC Zwolle haar vijfde plek?

"Ze hebben iets boven hun stand geleefd. Ik verwacht dat ze nog ietsje zullen zakken, maar wel rond deze positie blijven hangen. De Play-Offs verdienen ze straks zeker qua spel. Het is van belang dat iedereen fit blijft. Zwolle heeft niet de selectie om drie, vier spelers te vervangen bij schorsingen of blessures."

Heb je nog veel contacten bij PEC Zwolle of PSV?

"Alleen met oud-spelers. Als ik bij Zwolle ben, probeer ik altijd even assistent-trainer Gert Peter de Gunst op te zoeken. We hebben nog samengespeeld. Maar daarbuiten niet heel veel. Ook in Eindhoven niet. Ik kom daar niet vaak meer. Het is toch dik twee uur rijden voor me. Ik bezoek nog wel regelmatig wedstrijden, maar dat is dan bij PEC Zwolle, Almere City, sc Heerenveen en Ajax."

Voor PEC Zwolle speelde je tussen 1985 en 1989 91 wedstrijden (22 goals) en voor PSV in het seizoen 1993/94 in de Eredivisie negentien duels (drie goals). Hoe kijk je terug op die periodes?

"Allebei erg positief. Bij Zwolle ben ik als jonge jongen gestart en dwong ik een avontuur in het buitenland af. Bij PSV is het niet geworden wat ik ervan had gehoopt. Dat is nu eenmaal zo, maar ik heb er veel geleerd en het was een mooie periode. Ik heb daardoor in de top van Nederland gespeeld, Europees voetbal meegemaakt en het op een toernooi bijvoorbeeld tegen FC Barcelona opgenomen. Dat niveau en soort wedstrijden was helemaal nieuw voor me."

En dat doelpunt tegen Karlsruher SC op 28 september 1983.

"Dat is het breekpunt van mijn periode bij PSV geweest. Een heel belangrijk doelpunt dat onterecht werd afgekeurd. Iemand (Nii Lamptey, red.) stond in de lijn van de bal en daardoor actief buitenspel volgens de scheidsrechter. Bekijk de beelden maar eens. Dat zegt genoeg. We lagen er daardoor wel uit. Dat moment speelt nog vaak in mijn hoofd. Het was niet alleen maar een belangrijk en fantastisch doelpunt. Maar het had ook voor vertrouwen gezorgd, we gingen een ronde verder (na 2-1 uitnederlaag bleef het nu 0-0, red.). Het had ook voor een boost voor mijn periode bij PSV kunnen zorgen. Al had ik achteraf meer geduld moeten hebben."

Waarom?

"Ik werd gekocht als aanvaller. Trainer Aad de Mos probeerde me om te turnen tot rechtsback. Daarin ben ik niet geduldig geweest. Ik vond het lastig, moest wennen aan het verdedigende aspect. Maar misschien was ik wel de rechtsback van de toekomst geweest. De specifieke kwaliteiten bezat ik. Opkomend, snel, sterk in de duels. Maar ik voelde me teveel aanvaller. Ik heb toen een stapje teruggezet naar een andere club (Eendracht Aalst, red.) om toch weer als aanvaller te spelen. Dat zijn dingen, waar ik eigenlijk niet teveel op terug moet kijken. Maar het speelt nog wel regelmatig door mijn hoofd."

Je hebt PSV - PEC Zwolle en andersom in totaal vijf keer gespeeld. Wat is de meest bijzondere?

"Uit gingen we met PEC Zwolle elk jaar onderuit. Maar thuis maakte ik nog eens de gelijkmaker (was het tweede doelpunt tijdens 2-0 zege van 24 april 1987, red.). Helaas heb ik daar geen videomateriaal van. Mocht iemand ze hebben, dan zou ik die graag in bezit krijgen. Als deel van mijn transfer naar Aalst speelden we een oefenwedstrijd tegen PSV. Wonnen we met 2-0, maakte ik allebei de doelpunten. Maar helaas kan ik die beelden ook niet meer terugvinden. Die zitten in mijn hoofd opgeslagen."

Na als assistent- en interim-trainer van Almere City te hebben gefungeerd, is Van Ankeren sinds de zomer van 2014 trainer van VV Unicum uit Lelystad. De club gaat met een voorsprong van tien punten riant aan kop in de Derde Klasse. "Dat verrast me niet. Het kampioenschap was ons streven. Dat hebben we uitgesproken. We hebben de beste selectie. Zaterdag hebben we voor het eerst dit seizoen verloren, maar dit weekend tegen Hulshorst staan we er weer."

Ook is hij eigenaar van een dienstverleningsbedrijf, dat hij in november 2015 oprichtte. "Dat is mijn inkomen. Daar leef ik van. Voetbal doe je erbij, dat is een hobby en nog steeds het mooiste wat er is. Op een gegeven moment lopen dingen zo en moet je keuzes maken in het leven. Ik heb ervoor gekozen om me op een maatschappelijke carrière te richten. Het bedrijf loopt elk jaar beter. Dat is een goede keuze geweest."Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United hoopt dat 28 miljoen euro genoeg is voor Steven Bergwijn'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Didier Drogba?
jukebox Laatste: De Jukebox: Jasper van Heertum (sc Telstar)
boulevard Laatste: Ex-mevrouw Magallán toont haar eh... ronde kant
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <