Resultaten x
Binnenland

De pinpas van Marc Overmars werkt wél in januari

Ajax versterkte zich deze winter met Nicolás Tagliafico en Rasmus Nissen Kristensen. Een duur grapje, want de backs kostten de Amsterdammers in totaal zo’n 9,5 miljoen euro. Ondertussen werd er van de bankrekening van PSV en Feyenoord hooguit een paar bitterballen van de nieuwsreceptie afgeschreven. Opnieuw trekt Marc Overmars in de winter eerder de portemonnee dan zijn collega’s.
03-02-2018 07:00 door Nick de Jager

Een wintertransfer wil wel eens een relatief controversieel onderwerp zijn. In de regel is het de ultieme kans je selectie te versterken, om dat ene gaatje te dichten dat in de eerste seizoenshelft ontoereikend gevuld was. Een critici wijst er op dat een dergelijk gaatje helemaal niet mag bestaan. Een technisch directeur hoort zijn selectie in de zomer af te hebben. Ajax heeft met het aantrekken van Tagliafico qua cv de beste linksback van de Eredivisie in zijn selectie. Winnaar Copa Sudamericana, Argentijns neo-international; daar lijkt niks mis mee. Tegelijkertijd mag men de kanttekening maken dat Ajax in de eerste seizoenshelft zonder een linksback van dergelijke kwaliteit heeft gespeeld. Ook had Joël Veltman tot de komst van Kristensen amper concurrentie op de rechtsbackpositie. Gegevens die Ajax mogelijk punten in de titelrace hebben gekost.

Uit de transfers blijkt dat Overmars vindt dat een gat beter te laat gedicht wordt, dan helemaal niet. Collega Marcel Brands vaart een andere koers. PSV was in de zomer al op zoek naar een opvolger van Jetro Willems, maar kon niemand vinden die Joshua Brenet van concurrentie kon voorzien. Ook in de winter bleef een nieuwe back, zelfs na een miljoeneninjectie van Brighton & Hove Albion na het vertrek van Jürgen Locadia, uit. Veel journalisten en supporters snapten niks van het beleid. Brands wilde ‘het groepsproces bij de club niet verstoren’, meldde hij op een persconferentie.

Natuurlijk haalde PSV deze zomer Maximiliano Romero voor veel geld naar Eindhoven, maar hij wordt het eerste half jaar officieel gehuurd. In juli zullen pas de nodige centjes naar Argentinië worden gestuurd. Het plan van de club was aanvankelijk komende zomer de Argentijnse spits pas naar Eindhoven te halen, maar op aandringen van Romero zelf is deze constructie gelukt. Kortom: zijn transfer doet weinig af aan de stelling dat Brands niet graag aan wintertransfers doet. Ook Martin van Geel bracht deze winter alleen Robin van Persie naar Feyenoord. De spits kwam transfervrij over en zorgde dus niet voor overuren op de financiële afdeling van de club.

Trend

Is deze beknopte samenvatting van de winterse transferperiode zo interessant? Afgaande op de laatste jaren: zeker, want het laat een bepaalde trend zien. Overmars spendeert niet alleen deze winter meer euro’s dan zijn collega’s op de transfermarkt, het is bijna een uitzondering als hij het niet doet. In de laatste vier jaar haalde hij Daley Sinkgraven (2015), David Neres (2017) en Tagliafico en Kristensen (2018) in januari naar Amsterdam. Respectievelijk uitgaven van zeven miljoen euro, twaalf miljoen euro en 9,5 miljoen euro. In al die winters bleef het in Eindhoven en Rotterdam veel stiller. Sterker nog: de duurste wintertransfers uit de geschiedenis van PSV (Ji-Sung Park) en Feyenoord (Julio Cruz) dateren bijna uit de oertijd. Bovendien kostten zij respectievelijk vijf en 5,4 miljoen euro. Kristensen alleen is al duurder.

Het lijkt alsof de pinpassen van Marcel Brands en Martin van Geel elke winter storing hebben. In tegenstelling tot Marc Overmars, die in januari graag de selectie van Ajax nog even een kwaliteitsinjectie geeft, geven zij niet graag in januari geld uit. En of het zoveel nut heeft, die wintertransfers? Wie zal het zeggen. De waarheid gebiedt te zeggen dat zowel Sinkgraven als Neres niet direct een grootse bijdrage aan Ajax gaven en de schaal de laatste drie jaar naar Eindhoven en Rotterdam ging. Aan Tagliafico en Kristensen díe trends te doorbreken.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Paris Saint-Germain gaat contract Adrien Rabiot alsnog verlengen'
boulevard Laatste: Mevrouw Khedira shinet in heerlijk badpak
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Maceo Rigters?
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Sommige trainers hadden uitstekend gefunctioneerd als corrupte politie-agent"
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <