Resultaten x
Binnenland

Dubieuze clubeigenaren in het voetbal: van Tan tot Aalbers

De naam van Sulaiman Al-Fahim zal bij niet veel mensen een belletje doen rinkelen. Dat de 42-jarige vastgoedbaas maandag tot vijf jaar cel werd veroordeeld, zal dan ook weinig interesse doen opwekken. Tenzij je weet dat Al-Fahim een tijdlang in verband werd gebracht met Portsmouth. Hij had op frauduleuze wijze geld verkregen om de club mee over te nemen, zo blijkt nu.
13-02-2018 08:30 door Jan Willem Spaans

In 2009 zou hij zeventig miljoen euro betalen voor Portsmouth. Destijds werd er op Fratton Park nog Premier League-voetbal gespeeld. Al-Fahim kwam nooit over de brug, waardoor de Zuid-Engelse club in grote financiële problemen geraakte. Mede door een puntenstraf van de FA degradeerde de club, waarna het aan een ongeziene vrije val begon waar het pas in de afgelopen twee seizoenen ietwat van weet te herstellen. ELF Voetbal ging op zoek naar andere dubieuze clubeigenaren.

Bulat Chagaev

Stel je voor dat je in de zomer van 2011 op vakantie bent in het schattige Zwitserse stadje Neuchâtel. Je bent toch voetballiefhebber – anders zou u dit nu niet lezen – dus besluit je te gaan kijken naar de eerste wedstrijd van de plaatselijke ploeg, Neuchâtel Xamax. Eenmaal bij het stadion kom je erachter dat er geen kaartjes verkocht worden. Niet omdat het uitverkocht is, maar omdat er niemand is om kaartjes te verkopen. De Tsjetsjeense eigenaar Chagaev is namelijk net aan de macht gekomen en heeft kans gezien om in zijn eerste maanden vier nieuwe trainers aan te stellen, alle sponsoren weg te jagen en de volledige administratie-afdeling te ontslaan. Tja.

Tom Hicks en George Gilett

De beide Amerikanen verdienen misschien wel enige bewondering. Want een club bezitten met het beroemdste clublied en met The Kop misschien wel de beroemdste tribune in het mondiale voetbal, een club bovendien met wereldtoppers als Steven Gerrard en Fernando Torres in de selectie lijkt niet zo moeilijk. Deze twee kregen het in 2010 voor elkaar om Liverpool op enkele uren van het faillissement te brengen. Uiteindelijk sprong de Fenway Sports Group in.

George Reynolds

Je hebt grootheidswaanzin in verschillende formaten. Mocht Ivo Niehe ooit George Reynolds ontmoeten, dan zou de presentator vermoedelijk denken ‘dat kan wel wat minder’. Reynolds was eigenaar van het inmiddels ter ziele Darlington FC, een club uit het noordoosten van Engeland waar een paar duizend mensen kwamen kijken. Dus wat doe je dan? Juist, je bouwt een stadion voor 25.000 toeschouwers. Vernoemd naar jezelf, dat staat buiten discussie. Reynolds werd opgepakt voor fraude en zijn stadion was de club zo’n grote molensteen dat ze het niet overleefd hebben.

Vincent Tan

De man uit Maleisië was in eerste instantie een held in Cardiff: hij strooide gewillig met miljoenen om gaten te dichten in de begroting en de selectie. Het had promotie tot gevolg. Hij gooide alle goodwill echter plotseling te grabbel door het thuisshirt van de club uit de Welshe hoofdstad ineens van blauw naar rood te maken. Tan kwam op die beslissing terug en is intussen dichtbij een nieuwe promotie met Cardiff. Eind goed, al goed?

Karel Aalbers

Het zal voor sommige clubs wel eens wrang zijn om te zien hoe valsspelen in Nederland toch loont. Dirk Scheringa en Joop Munsterman zijn allang ontmaskerd als bedriegers, maar hebben AZ en FC Twente toch flink kunnen ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor Karel Aalbers bij Vitesse. De bomen groeiden tot in de hemel, het futuristische Gelredome werd gerealiseerd, maar de juwelierszoon uit Velp bleek niet alles volgens de regels doen. Het leidde ertoe dat Vitesse maar op het nippertje van de ondergang kon worden gered.

 

 Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United hoopt dat 28 miljoen euro genoeg is voor Steven Bergwijn'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Didier Drogba?
jukebox Laatste: De Jukebox: Jasper van Heertum (sc Telstar)
boulevard Laatste: Ex-mevrouw Magallán toont haar eh... ronde kant
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <