Resultaten x
Binnenland

FC Basel-watcher: “Zwitserland ideaal voor ontwikkeling”

Het gaat te ver om te zeggen dat het Zwitserse FC Basel structureel succesvol is in Europa, maar feit is wel dat het Alpenland aanzienlijk vaker weet te stunten dan de Nederlandse topclubs. Ook dinsdagavond weer wacht in het St. Jakob Park een grote afspraak: Manchester City komt op bezoek. ELF Voetbal belde met Marcel Rohr van de Basler Zeitung om achter het geheim te komen.
13-02-2018 10:00 door Jan Willem Spaans

Want hoe doen ze dat? “Dat is logischerwijs niet eenvoudig te beantwoorden, de mensen zijn hier ook verbijsterd. Maar er zijn wel een paar dingen die eruit steken. Het gaat om zaken die al sinds 2009 doorgegeven worden, toen hier het eerste grote succes arriveerde. Zo heeft de club altijd drie ervaren spelers, vaak komen die uit de Duitse Bundesliga. Die hebben dan al elders succes gehad en kunnen de ploeg helpen dragen. Zo ontstaat een soort kettingreactie.”

Maar met enkel een paar goede ervaren krachten ben je nog nergens. Hoe zit het met de jeugdopleiding? “Basel heeft het geluk dat er een paar goede jonge spelers zijn voortgebracht. Denk aan Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri en Fabian Frei. Die komen ook vaak uit de regio. Zo is er enerzijds gemerkt dat je ook zonder enorme budgetten kunt presteren, daar komt nog bij dat het geld van hun verkopen weer in nieuwe spelers kon worden geïnvesteerd”, aldus Rohr.

Grote talenten, daar kunnen we in Nederland wel over meepraten. De jeugdopleidingen van Ajax en Feyenoord behoren tot de beste van de wereld, en bij PSV zijn ze er van oudsher bedreven in om talent naar Eindhoven te importeren. Is er dan nog meer? “Je moet weten dat Basel eigenlijk een heel kleine club is. De aandacht voor spelers is hier heel groot, het is allemaal erg persoonlijk. Ik kan me voorstellen dat het er bij Ajax anders aan toe gaat. De media is redelijk rustig, in de eigen competitie hoef je niet altijd volle bak te spelen. Voor jonge spelers is het hier goed leven en een goede plek om zich te ontwikkelen.”

Als voorbeeld noemt Rohr Mohamed Elneny, de middenvelder die nu furore maakt bij Arsenal. “Het is natuurlijk maar gissen, maar ik denk dat hij zich in een andere omgeving nooit zo ontwikkeld had als hier. Je ziet nu hetzelfde met Éder Balanta(Colombiaanse verdediger van FC Basel, red.), die zijn vergelijkbaar. Prima voetballers, maar vrij schuchter. Die bloeien hier beter op dan bij andere clubs, waardoor zowel Basel als de spelers profiteren”, vervolgt de verslaggever.

Is er dan een kans tegen Manchester City? Basel heeft er tenslotte een handje van om tegen Engelse clubs te stunten. Rohr ziet dat toch heel lastig worden. “Eigenlijk houdt niemand daar rekening mee. Basel heeft dan wel succes gehad tegen Manchester United, Chelsea en Liverpool. Maar zodra er Engelsen komen die niet als Engelsen spelen, zijn de kansen vrij gering. En het voetbal van Pep Guardiola is allesbehalve Engels, dus dat wordt heel lastig.”

Tot slot dan de vraag hoe het met Ricky van Wolfswinkel zit. De bekerheld van Vitesse verkaste afgelopen zomer naar de Zwitserse competitie, die in Nederland niet of nauwelijks te volgen is. Hoe vergaat het hem? “Het is een beetje een moeilijke zaak. Hij heeft ervaring, dat staat voorop. Hij had alleen de pech dat het elftal net begon te draaien toen hij geblesseerd raakte. De ploeg speelt nu ook meer gericht op de counter, dus de vraag is hoe dat bij hem past. Hij is nu wel weer speelklaar, maar ik vraag me af of hij in de basis begint”, besluit Rohr.

 

 Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United hoopt dat 28 miljoen euro genoeg is voor Steven Bergwijn'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Didier Drogba?
jukebox Laatste: De Jukebox: Jasper van Heertum (sc Telstar)
boulevard Laatste: Ex-mevrouw Magallán toont haar eh... ronde kant
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <