Laatste nieuws
19.50Johan Derksen laat met spijkerharde kritiek een sidekick per direct van televisie verdwijnen
19.45LIVE Europees voetbal | Droomstart voor Lille tegen Aston Villa, maakt Fiorentina het af tegen Plzen?
19.45De Boer over werken in chaotische Ajax-tijd: 'Interesseert spelers bijna niet'
19.42Keita hard aangepakt: 'Normaal probeer je medespelers te beschermen, maar...'
19.40Ajax-huurling Conceição helpt Porto aan finale en verslaat ‘man van 100 miljoen’
19.36KNVB verzamelt 25.000 meningen: bezoek aan dit Eredivisie-stadion scoort het beste
19.33Barcelona vs. Valencia al vanaf 124 euro. Koop je tickets in de ticketshop!
19.31FA krijgt kritiek na grote verandering: 'Waarom wordt het bepaald door PL-clubs?'
19.20Johan Derksen laat met spijkerharde kritiek een sidekick per direct van televisie verdwijnen
19.15'Aanvaller Club Brugge stapt op vliegtuig na onenigheid met medische staf'
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan van wereldklasse worden'
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan uiteindelijk van wereldklasse worden'
18.15'Ik kan het niveau van Ajax aan, dat durf ik wel te zeggen'
18.00Weer een optie minder: 'Vitesse is een commerciële club, we zijn niet betrokken'
18.00Word lid van onze Whatsapp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
17.49Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’
17.40Camerabeelden tonen ‘ontvoering’ in amateurvoetbal: supporters kapen mascotte uit kantine van grote rivaal
17.35'Ex-AZ'er mikt op Premier League, nieuwe optie voor Amrabat'
17.27Bellingham in extase: Engelsman zingt Real-nummer met uitzinnige fans
17.27Drama heeft weinig invloed: Ajax haalt miljoenenbedrag op, club in de top twintig
17.10'Nieuws uit Engeland: Lijnders naast Ajax ook begeerd door Turkse topclub'
17.10Ajax dreigt naast Lijnders te grijpen: Turkse topclub toont serieuze interesse
17.07Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ajax moet snel handelen en Lijnders alsnog strikken'
16.53Man United, Chelsea en Arsenal willen spits; AC Milan geeft voorkeur aan Zirkzee
16.40Meijer ziet speler van 'Champions League-niveau' bij NEC: 'Dat is next level'
16.35Meedogenloze Mourinho in Manchester: Schweinsteiger deelt anekdote
Resultaten x
Binnenland

Pelleboer, Ron Jans, Zlatan en Ziyech: zes keer PEC Zwolle - Ajax op een rij

Speeldag 24 in de Eredivisie wordt zondagavond afgesloten in het Mac3Park Stadion. Een topper op papier. PEC Zwolle ontvangt om 16.45 uur Ajax. Een wedstrijd die niet te voorspellen is, wijst de historie uit.
16-02-2018 07:00 door Sander Berends

Al zit er in de laatste vijf onderlinge ontmoetingen een duidelijke lijn. Die won Ajax immers allemaal. Drie keer in de eigen Amsterdam ArenA. Twee keer in de Overijsselse hoofdstad. De laatste twee zeges van PEC Zwolle kennen echter nog steeds een historische betekenis. Op 20 april 2014 won PEC Zwolle in de Rotterdamse Kuip met liefst 5-1 van Ajax. Het spontane volksfeest dat daarna losbarstte, staat niet alleen menig Zwollenaar nog helder voor de geest.

De eerste prijs uit de clubhistorie kreeg nog een vervolg. Op 3 augustus 2014 schreef PEC Zwolle ook nog de Johan Cruijff Schaal op haar naam. Opnieuw was Ajax daarin het lijdend voorwerp. Door een treffer van Stef Nijland werd het in de ArenA 1-0. Zondag is Ajax echter weer de grote favoriet. Je kan nu inzetten op de wedstrijd, ga hier voetbalwedden en kijk of je je inleg kan verdubbelen. Inzetten kan op alle wedstrijden!

De totaalbalans tussen PEC Zwolle en Ajax

Aantal gespeelde wedstrijden 35
Aantal zeges PEC Zwolle 4
Aantal gelijke spelen 6
Aantal zeges Ajax 25
Doelpunten PEC Zwolle 35
Doelpunten Ajax 85

De balans in Zwolle

Aantal gespeelde wedstrijden 17
Aantal zeges PEC Zwolle 4
Aantal gelijke spelen 4
Aantal zeges Ajax 9
Doelpunten PEC Zwolle 20
Doelpunten Ajax 33

De fans van beide clubs moesten lang op onderlinge duels tussen hun favorieten wachten. In 1978 werd PEC Zwolle kampioen van de Eerste Divisie en bereikte daarmee eindelijk de status van Eredivisionist. Tot dan toe had Ajax - PEC Zwolle drie keer in de KNVB Beker op het programma gestaan.

Zo ging Ajax op 29 februari 1976 met 3-0 onderuit bij PEC Zwolle. Op 9 januari 1972 had Ajax juist PEC Zwolle nog met liefst 8-3 vernederd. Op 14 september 1968 eindigde de allereerste bekerontmoeting tussen PEC Zwolle en Ajax in 0-4. De eerste competitie-edities werden opvallend genoeg in september 1978 binnen drie dagen afgewerkt. Op de 3e won Ajax in eigen huis met 4-2. De return in Zwolle zelfs nog ruimer met 0-3.

Maar de meest bijzondere? Daarmee helpen we U. We zetten hieronder de zes meest bijzondere op een rij:

3-0, 29 maart 1980

43. Ben Hendriks 1-0, 71. Ben Hendriks (strafschop) 2-0, 80. Hendriksen 3-0. Scheidsrechter: Van Swieten, toeschouwers: 10.000.

Ajax leek deze zaterdagavond niet vooruit te branden. In de media viel al de term collectieve werkweigering. Natuurlijk waren er verzachtende omstandigheden. Wim Meutstege lag thuis met griep in bed, Dick Schoenaker was geschorst en Tscheu La Ling op vakantie gestuurd om bij te komen van zowel een lichte bronchitis als klachten aan zijn lies. Maar de instelling, waarmee Ajax aan de aftrap verscheen, leek nergens op.

Aanvallend kwamen de Amsterdammers er niet aan te pas en in verdedigend opzicht rammelde het aan alle kanten. Een routinier aan Zwolse kant, die al maanden niet meer had gespeeld, gaf de zwakke hoofdstedelingen het laatste zetje. Eigenlijk had Ben Hendriks, die zijn afscheid al had aangekondigd, zich in Zeist voor de trainerscursus moeten melden. "Maar trainer Fritz Korbach vroeg of ik me toch vrij wilde maken voor de wedstrijd tegen Ajax. De club zit in een moeilijke fase en kon wel wat routine gebruiken. Natuurlijk geen punt."

Net voor rust klopte Hendriks in een luchtduel drie Ajacieden en knikt een vrije trap van René IJzerman binnen. Halverwege het tweede bedrijf maakte hij ook de 2-0. Kees Zwamborn beging een domme overtreding op Koko Hoekstra, waarna scheidsrechter Ignace van Swieten geen andere keus kende dan naar de penaltystip te wijzen. Doelman Piet Schrijvers was kansloos.

Ajax legde het hoofd in de schoot en op de tribunes werd vuurwerk afgestoken. Ron Jans, Peter van der Hengst en Jesper Rasmussen brachten het publiek nog verder in vervoering met een aantal fraaie passeerbewegingen, terwijl achterin Epi Drost, Rinus Israel en Hendriks de deur gesloten hielden. De voor Carry Steinvoort ingevallen Jan Hendriksen tilde de score op aangeven van Ron Jans ook nog naar 3-0. Trainer Leo Beenhakker van Ajax was na afloop woedend.

1-1, 11 maart 1984

26. Bosman 0-1, 51. Pelleboer 1-1. Scheidsrechter: Draaisma, toeschouwers: 13.500.

De krappe selectie bezorgde Ajax duur puntverlies bij PEC Zwolle. Sterker nog, met een achterstand van drie punten op koploper Feyenoord lijkt de strijd om de titel gestreden. "Deze ploeg mist de ware vechtersmentaliteit", gaf doelman Piet Schrijvers van PEC na afloop zijn oud-ploeggenoten nog een sneer na.

Trainer Aad de Mos had de geschorste Ronald Koeman en geblesseerde Jesper Olsen achter moeten laten in Amsterdam. Een aantal omzettingen was het gevolg. Daardoor oogde de ploeg als los zand. Ajax kwam wel op voorsprong. Peter Boeve, die voor de eerste keer zijn aanval ondersteunde, loste een schot dat door Schrijvers slechts half werd verwerkt. John Bosman tikte van dichtbij de rebound binnen.

"Dat doelpunt was een enorme domper", vertelde trainer Cor Brom, die opnieuw naar de tribune werd verbannen. "Daarvoor was er in feite niets gebeurd." In de eerste helft liet Ajax, mede door een zwak optreden van Gerald Vanenburg, de kans liggen om het duel voortijdig te beslissen.

Zes minuten na rust viel de terechte gelijkmaker. Op aangeven van Rinie van Roon trok Henry Pelleboer ongehinderd het strafschopgebied binnen. Jan Mölby greep niet, waarna Pelleboer beheerst doelman Hans Galjé passeerde en de bal in het verlaten doel schoof. Daar bleef het bij.

4-1, 21 september 1988

58. Roos 1-0, 72. Arnold Mühren 1-1, 73. Van Oostrum 2-1, 86. Van Ankeren 3-1, 89. Van Oostrum 4-1. Scheidsrechter: Houben, toeschouwers: 9.000.

De uitslag gaf aan dat het bij Ajax chaos was. Een dag eerder had Kurt Linder zijn ontslag bekend gemaakt in Amsterdam, waardoor het duel in Zwolle onder leiding stond van het interim-duo Spitz Kohn en Barry Hulshoff. Voortdurende ruzies, vijf punten uit de voorgaande vijf duels en een groot verschil van mening over de te voeren werkwijze. Het vertrek van Linder kwam niet onverwacht.

Als klap op de vuurpijl ging Ajax ook nog met 4-1 onderuit in Zwolle. De thuisclub knalde na rust liefst vier keer raak. De voorsprong van Feyenoord-huurling Ed Roos werd nog goedgemaakt door Arnold Mühren, maar daarna was het hek van de dam. Ex-Ajacied Michel van Oostrum (twee maal) en uitblinker Edwin van Ankeren bouwden de score uit naar een hoge 4-1.

Op de tribune bekeek voorzitter Ton Harmsen het tafereel hoofdschuddend aan. Volgens Jan Wouters, een van de voorstanders van het vertrek van Linder, beweerde dat de affaire nauwelijks op het veld had doorgewerkt. "We wilden hier winnen. Ondanks een redelijke wedstrijd is dat niet gelukt." De 4-1 is overigens nog steeds de laatste competitiezege van PEC Zwolle op Ajax.

0-5, 8 maart 2003

15. Van der Vaart 0-1, 21. Ibrahimovic 0-2, 32. Van der Haar (eigen doelpunt) 0-3, 58. Van der Vaart 0-4, 65. Ibrahimovic 0-5. Scheidsrechter: Vink, toeschouwers: 5.000.

Een makkelijke avond voor Ajax in Zwolle. Geen blessures, twee doelpunten van de herstelde Rafael van der Vaart en een zeer aardig eerste halfuur. Met enige goede wil had trainer Ronald Koeman met zijn elftal de dubbele cijfers behaald. Maar drie dagen later wachtte Valencia in de Champions League, ook een belangrijk duel voor de Amsterdammers.

Vermakelijk was het duel wel, maar dan vooral door de onbeholpen tegenstand van de ploeg van trainer Peter Boeve. Rafael van der Vaart opende de score na een kwartier via een typische Van der Vaart-goal. Hij maakte zich vrij tussen drie man en verraste vervolgens doelman Diederik Boer volledig. Na die goal was het verzet van de thuisclub direct gebroken.

Op aangeven van Maxwell maakte Zlatan Ibrahimovic al snel de 0-2 en een kolderiek eigen doelpunt van Albert van der Haar zorgde voor 0-3. Dertien minuten na rust gaf Steven Pienaar de bal op een presenteerblaadje waardoor Van der Vaart 0-4 maakte. Ibrahimovic, met zijn tiende van het seizoen, zorgde in de 65e minuut al voor de 0-5. Verder leek werd PEC Zwolle bespaard.

1-1, 26 april 2015

48. Drost 1-0, 89. Sigthórsson 1-1. Scheidsrechter: Braamhaar, toeschouwers: 12.500.

PEC Zwolle bereidde zich voor op de finale van de KNVB Beker tegen FC Groningen. Ajax wilde zo snel mogelijk haar tweede plek veiligstellen, zodat de club zeker was van een plek in de voorronde van de Champions League. Het duel leek de perfecte voorbode van een uitzege, maar niets van dit alles.

De slordig spelende ploeg van trainer Frank de Boer, die zijn formatie eerder die week nog verbaal op scherp had gezet bij een training, kwam er zelden doorheen en als dat al gebeurde waren de aanvallers besluiteloos. Ook Viktor Fischer, na veertien maanden eindelijk weer fit om te starten, kon de Amsterdamse aanvalsaspiraties geen luister bijzetten.

Nadat PEC Zwolle via Tomas Necid en Ajax-huurling Sheraldo Becker al enkele aardige kansen had gemist, kwam Ajax er acht minuten voor rust voor het eerst echt gevaarlijk uit. Het schot van Anwar El Ghazi was echter een prooi voor PEC-doelman Warner Hahn. Vlak na rust knalde Fischer in het zijnet. De thuisclub kwam direct daarna op voorsprong. De net ingevallen Ryan Thomas stuurde Jesper Drost weg, die doelman Jasper Cillessen vanuit een lastige hoek passeerde: 1-0.

Tien minuten later scoorde Bram van Polen bijna de 2-0, maar Cillessen vormde een sta-in-de-weg. De Boer bracht in het slot nog Mike van der Hoorn als pinchhitter, maar het was een andere invaller die Ajax aan een punt hielp. Kolbeinn Sigthórsson, na ruim een uur ingevallen voor Fischer, stond één minuut voor tijd na een afgeslagen corner op de juiste plek om met links de gelijkmaker binnen te schieten. Daardoor hielden beide clubs alsnog een punt aan het treffen over en was Ajax toch zeker van de tweede plaats.

1-3, 15 januari 2017

54. Schöne (strafschop) 0-1, 55. Ziyech 0-2, 72. Brock-Madsen 1-2, 80. Ziyech 1-3. Scheidsrechter: Higler, toeschouwers: 13.250.

Ajax kende een goede hervatting van de tweede seizoenshelft. De Amsterdammers kwamen moeizaam op gang, maar na rust werd het duel binnen zestig seconden beslist. Justin Kluivert debuteerde namens de hoofdstedelingen.

PEC Zwolle, dat moest aantreden zonder de geschorsten Bram van Polen, Bart Schenkeveld en Danny Holla, startte sterk. Een voorzet van Ted van de Pavert werd tot corner verwerkt door Joël Veltman, net voordat Nicolai Brock-Madsen kon binnentikken. Na ruim twintig minuten liet doelman André Onana, van ziekte hersteld, een schot van Django Warmerdam los. Nick Viergever kon vervolgens maar net een goal van Brock-Madsen verhinderen. Aan de andere kant kwam Anwar El Ghazi na een prachtige steekpass van Hakim Ziyech één op één met doelman Mickey van der Hart. De buitenspeler miste echter van dichtbij. Voor rust moest Amin Younes noodgedwongen met een bovenbeenblessure afhaken bij Ajax, waardoor de zeventienjarige Justin Kluivert zijn officiële Ajax-debuut maakte.

In de tweede helft kwam Ajax goed uit de startblokken. Dat resulteerde al snel in enkele dreigende momenten voor het doel van Van der Hart. Uiteindelijk viel de 0-1 vanaf elf meter. Kluivert stak El Ghazi diep, waarna hij door oud-Ajacied Philippe Sandler naar de grond werd gewerkt. Lasse Schöne schoot het leder feilloos in de rechterhoek, nadat Kluivert overigens brutaal de bal had gepakt om de penalty te nemen.

Een minuut later gaf Nick Viergever een hoge bal op Ziyech. De Marokkaanse spelverdeler kapte en draaide Sandler uit, waarna hij hard raak schoot in de verre hoek: 0-2. Uit het niets kwam PEC Zwolle in de 72e minuut terug. Queensy Menig mocht op de flank doorkomen en diens voorzet werd door Brock-Madsen binnengekopt: 1-2. Het eerste doelpunt van de bonkige Deense spits, huurling van Birmingham City.

De hoop in de Zwolse harten hield acht minuten lang stand. Daley Sinkgraven zond Hakim Ziyech weg op links. Waar er afspeelmogelijkheden op Kluivert en Kasper Dolberg lagen, koos Ziyech voor de eigen weg. Met wat geluk joeg hij de bal binnen: 1-3. Ajax bleef daardoor op haar vijf punten achterstand van koploper Feyenoord, maar het seizoen was nog lang.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <