Resultaten x
Binnenland

Hoe Diederik Boer in de eredivisie nog nooit van Ajax won

Diederik Boer heeft er zeven ontmoetingen met Ajax op zitten. De 37-jarige goalie droeg eerder het shirt van de Amsterdammers. Twee keer had hij het winnende lot in handen. De andere vijf keer gingen hem een stuk minder goed af.
17-02-2018 15:02 door Cas Broxterman

Ajax haalde Diederik Boer op 1 september 2014 op bij PEC Zwolle. De topclub zag in hem een uitstekende stand-in keeper. Na twee duels in de hoofdmacht, acht optredens voor Jong Ajax en in totaal drie contractjaren keerde hij afgelopen zomer transfervrij terug bij PEC Zwolle. Zondag staat hij voor het eerst weer tegen zijn oude werkgever.

Boer zal zich de eerste ontmoeting met Ajax niet al te graag herinneren. Het was 8 maart 2003 in een vol Oosterenkstadion. PEC moest het opnemen tegen een gouden generatie bij de Noord-Hollanders .Dat blijkt alleen al uit de doelpuntenmakers tijdens die dag: Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic vonden allebei twee keer het net. Albert van der Haar had met een eigen goal een bijdrage in de 0-5 nederlaag voor PEC van die dag.

Opmars

Tien jaar later volgde de tweede keer dat Boer tegenover Ajax stond. In het seizoen 2012/13 verloor PEC twee keer van de club. Thuis werd er met 2-4 verloren, terwijl Ajax in de Arena met 3-0 te sterk was. Dat ondanks de opmerkelijke opmars die de Zwollenaren kenden sinds hun terugkeer in de eredivisie.

De verhoudingen werden in het 2013/14 eindelijk anders. Boer bleef zowaar een jaar nederlaagvrij tegen Ajax. Een legendarische 5-1 in de finale van de KNVB Beker was het absolute hoogtepunt van dat seizoen. Guyon Fernandez (twee keer), Ryan Thomas (twee keer) en Bram van Polen zorgden met hun goals voor een onvergetelijk bekeravontuur. En het betekende voor Boer de eerste keer dat hij de Amsterdammers te slim af was.

Volle Arena

Aan het begin van het daaropvolgende seizoen vierde PEC opnieuw de zege. Een 1-0 overwinning was genoeg voor de winst van de Johan Cruijff Schaal. PEC versloeg Ajax in een volle Arena.

Boer haalde wederom een trofee op, maar de status van een keeper die in de eredivisie nooit van Ajax won bleef onveranderd. Daar kan dit weekend verandering in komen.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV bepaalt vraagprijs voor sterspeler Hirving Lozano'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <