Laatste nieuws
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.53Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiacos stoot door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.05Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
22.56Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
22.54Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs
22.52VI Live: Marseille en Benfica gaan verlengen
22.52VI Live: Leverkusen zeker van halve finale dankzij Frimpong
22.52Nieuwe comeback Liverpool blijft uit: Klopp moet karig afscheid vrezen
22.40VI Live: Marseille dwingt Benfica in slotfase op de knieën
22.29Rood voor Roma: Leão kermt van de pijn na flinke zaag op de enkels
22.24Van Hooijdonk begrijpt niets van ‘Martínez-regel’: ‘Vrijbrief om te klootviolen’
22.20Emiliano Martínez laat zich weer zien: tweede geel in penaltyserie na provocaties, maar toch de held van Aston Villa
22.12Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez: 'Vrijbrief om te klootviolen'
22.04'Maatsen wil weg bij Chelsea, Bayern gaat voor vertrek Musiala liggen'
21.59Bizar: Martínez ontvangt twee keer geel, blijft staan en pakt beslissende penalty
21.49Emiliano Martínez krijgt twee keer geel maar géén rood dankzij speciale regel
21.46Emiliano Martínez krijgt tweede geel in penaltyreeks, maar mag blijven staan
21.40'Maatsen aast op transfer: Dortmund moet flinke som aftikken voor langer verblijf'
Resultaten x
Binnenland

Tomek Iwan maakt zich op voor WK: "Ik kan niet kiezen tussen Feyenoord en PSV"

Druk. Daarmee is in één woord het huidige leven van Tomasz Iwan samen te vatten. "Op trainingskampen slapen we met de technische staf vaak maar drie tot vier uurtjes." Zondag spelen zijn oude clubs Feyenoord en PSV tegen elkaar. "Ik zou graag kijken, maar dat lukt eenvoudigweg niet."
24-02-2018 08:00 door Sander Berends

Alles heeft te maken met de huidige baan van de nu 46-jarige Iwan. Sinds november 2013 is hij in dienst van de Poolse voetbalbond PZPN als directeur organisatiezaken rond het nationale elftal. "Ik ben tegelijk begonnen met bondscoach Adam Nawalka. We stonden op plek 78 van de FIFA Ranking. We stegen onlangs naar plek vijf en staan nu zevende. Maar dit hebben we niet zomaar bereikt," vertelt de voormalige aanvaller van onder meer Roda JC, Feyenoord, PSV en RBC Roosendaal tegenover ELF Voetbal.

Vriendengroep

Het geheim ligt volgens de veertigvoudig Pools international met name in keihard werken. "We wilden terug naar de top. Polen had altijd goede voetballers, maar was in de voorgaande jaren geen team. Nu staat er een vriendengroep. Net zoals in mijn eerste jaar in Nederland (1994/95, red.), bij Roda JC. We hadden geen vedetten of wereldtoppers, maar trainer Huub Stevens maakte er een team van waardoor we tweede werden."

"Bij de nationale ploeg heeft dat veel tijd gekost. Veel reizen, veel wedstrijden bezoeken, ontzettend veel gesprekken voeren. En nog steeds. Tijdens trainingskampen slapen we met de technische staf drie tot vier uur in de nacht. Zitten we alleen maar te praten en zaken te regelen. Iedereen kan zien wat het heeft opgeleverd. Ik ben altijd emotioneel geweest, maar als je ziet wat we bereiken, geeft dat alleen maar meer kracht."

"Als een speler in mindere vorm is en geen uitnodiging krijgt, bellen we hem altijd op. Duidelijkheid is belangrijk." Iwan bezocht onlangs Chelsea - West Bromwich Albion, was vanwege doelman Bartosz Bialkowski op bezoek bij Ipswich Town en zat meerdere keren op de tribune bij FC Bayern München. "Ik reis vaak met de trein. Dan kan ik onderweg veel doen. Sinds we ons voor het land hebben geplaatst, is het alleen maar drukker geworden. Ik ben al diverse keren in Rusland geweest. Zaterdag (vandaag, red.) reis ik opnieuw af. Ga ik met onze kok en videoanalist naar Sochi voor een workshop."

In de Zuid-Russische stad heeft Polen straks haar thuisbasis op de mondiale titelstrijd. "Wist je dat jullie dat hotel eigenlijk hadden geboekt. Oranje stond op één, België was reserve. Ik wist ook dat dat hotel goed moest zijn en tekende op plek drie in. België koos uiteindelijk voor Moskou, Oranje plaatste zich niet. Nu verblijven wij in Sochi."

WK-loting

Op het WK is Polen ingedeeld in een poule met Senegal, Colombia en Japan. "Een lastige poule. Echt heel lastig. Iedereen kan van iedereen winnen. Senegal en Colombia hebben sterke spelers. Japan is als team sterk en erg technisch. Ik hoor vaak genoeg dat we zonder problemen de volgende ronde moeten halen, maar wij hebben de kracht van onze tegenstanders gezien. De eerste wedstrijd tegen Senegal (op 19 juni in Saransk, red.) wordt direct erg belangrijk."

In de voorbereiding is al rekening gehouden met de tegenstanders. "We oefenen volgende maand tegen Zuid-Korea en Nigeria. Net voor het WK ook nog tegen Chili. Landen uit elk contingent van de komende tegenstander. We verblijven eerst aan het strand in Polen, daarna in de bergen. In Arlamóv, een prachtig kuuroord. Dan spelen we nog een oefeninterland in Poznan tegen Litouwen en vliegen dan via Warschau naar Rusland."

Iwan, die zich na het afsluiten van zijn voetballoopbaan in 2006 in een dorp vlakbij Warschau vestigde, is verbaasd dat Oranje opnieuw niet van de partij is op een eindtoernooi. "Het klinkt voor mij als vreemd. Zelfs Polen ontbrak nog nooit twee keer achter elkaar. Wat is er bij jullie gebeurd? Ik vind het jammer. Ik heb nog veel contacten in Nederland, spreek nog veel oud-ploeggenoten waarmee ik samen heb gespeeld. Zo speelden we in Denemarken. Ben ik met Anton Scheutjens, tweede keeper toen ik bij Roda JC speelde (en nu keeperstrainer van FC Kopenhagen, red.), uit gaan eten. Rond het EK van 2012 deed ik dat met Patrick Kluivert."

"Als ik in het buitenland ben, zoek ik op mijn hotelkamer altijd direct of ik een Nederlandse zender op de televisie tegenkom. Dat voelt altijd vertrouwd en ik vind het belangrijk om het Nederlands bij te blijven houden. In mijn eigen huis kan ik enkel BVN ontvangen, maar de tijd ontbreekt eenvoudigweg om te kijken. Laat staan het Nederlandse voetbal. Na het weekend bekijk ik wel altijd de uitslagen."

Feyenoord - PSV

Zondag staat Feyenoord - PSV op het programma. "Als je me vraagt, wie er gaat winnen. Tja, ik weet het niet. Ik kan geen keuze maken. Bij PSV (1997-2000, red.) heb ik sportief de beste periode meegemaakt. Twee keer kampioen, Champions League gespeeld. Bij Feyenoord (1995-1997, red.) stonden de supporters echt altijd achter me. Ook in de periode onder Arie Haan toen ik op de bank terechtkwam, bleven ze me steunen. Toen ik besloot te vertrekken naar PSV heb ik geen verkeerd woord gehoord. De fans begrepen me. Tijdens mijn eerste bezoek als PSV'er aan De Kuip was er van onbegrip ook niets te merken."

"Feyenoord is echt van de fans. Bij PSV heb ik het gevoel dat het meer een gewone Businessclub is. Tachtig procent van de fans zijn gewone mensen die een wedstrijd komen kijken. Bij Feyenoord zitten presidenten van grote bedrijven op de tribunes. Op zaterdag of zondag trekken ze een Feyenoord-shirt aan en worden ze helemaal gek. Bij PSV uit de liefde voor de club zich anders. Bij beide clubs heb ik mooie momenten meegemaakt. Ik vond het mooi dat Feyenoord afgelopen jaar kampioen werd. Ik vind het nu mooi dat PSV bovenaan staat."

Van Bronckhorst

Iwan vervolgt. "Bij PSV heb ik samengespeeld met Phillip Cocu, bij Feyenoord met Giovanni van Bronckhorst. Allebei zijn ze nu trainer. Dat verbaast me niet. In Nederland worden voetballers na hun carrière snel trainer. Spelers, met een sterke binding met een club, kunnen daar terecht. In Polen is dat veel minder vanzelfsprekend. Toen ik bij Feyenoord speelde, woonde ik in Ouderkerk aan den IJssel. Gio woonde in Krimpen aan den IJssel. Regelmatig pikte ik hem op om naar de training te gaan. Dan had hij geen auto ter beschikking en belde hij me. Ik kwam regelmatig bij hem over de vloer."

Contact met Van Bronckhorst heeft hij niet meer. "Maar als ik hem zie, kunnen we veel herinneringen ophalen. Het vaakst spreek ik met Regi Blinker. We bellen elkaar regelmatig en spreken natuurlijk over Feyenoord. Afgelopen week ben ik op vakantie geweest in Dubai. Ik wilde in januari gaan, maar de tijd ontbrak. Ik kwam nu Jerzy Dudek tegen. Hij vroeg me nog om te gaan golfen, maar ik had mijn spullen niet mee. Zijn niveau ligt ook hoger, hij heeft iets meer tijd, haha. Het is jammer dat Jerzy op dit moment niets voor het Poolse voetbal doet. Het zou mooi zijn als hij ook een rol zou willen invullen."

Mateusz Klich

In Nederland is Iwan alweer enkele jaren niet geweest. "Ik wilde in 2015 graag naar de reünie van oud-spelers bij Roda JC, maar ik moest toen toch op pad voor de nationale ploeg. Misschien dat ik binnenkort een keer kom voor Mateusz Klich van FC Utrecht. We houden hem in de gaten, net zoals we een groep van zeventig, tachtig spelers observeren. Elke maandag bespreken we hun resultaten. Mateusz heeft natuurlijk een hele tijd niet tot nauwelijks gespeeld. Maar als hij straks weer zijn oude vorm laat zien, kan hij zo weer bij de ploeg komen. We zullen zien."

Naar het WK ziet hij uit. "Ik geloof in het team. We zullen 110 procent geconcentreerd moeten zijn in Rusland en dan geloof ik dat we ver kunnen komen. Het is voor een aantal jongens de laatste kans op dit podium." Voor Iwan zijn het tot en met juli in ieder geval volle dagen. "Het is druk. Dat ontken ik niet. Maar het maakt me gelukkig. Ik heb er ontzettend veel plezier in. Ik heb een heel fijne baan."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <