Resultaten x
Binnenland

Hogere energierekening door voetbalsponsoring?

Je ziet het steeds meer; energieleveranciers op de shirts van voetbalclubs. Voor de bedrijven een mooie manier om reclame te maken en jou als supporter bewust te maken van hun merk. Maar sponsoring is geen goedkope business en ergens moeten energiebedrijven die marketingkosten terugverdienen. De vraag is dus; is de klant hier de dupe van?
05-03-2018 15:00 door Redactie ELF Voetbal

Eredivisieclubs en energiebedrijven als sponsor

In de Eredivisie hebben vier clubs momenteel een energiebedrijf als hoofdsponsor: PSV, Feyenoord, FC Twente en SC Heerenveen.

PSV en Energiedirect.nl
PSV wordt gesponsord door energiedirect.nl, een onderdeel van energiebedrijf Essent. De club krijgt daar jaarlijks miljoenen voor. Via deze samenwerking is PSV Energie opgestart. Supporters van de club, en dus potentiële klanten voor het energiebedrijf, krijgen scherpe tarieven, een clubshirt en korting in de fanshop wanneer ze overstappen naar PSV Energie.

Feyenoord en Qurrent
Ook Feyenoord krijgt miljoenen van clubsponsor Qurrent. Supporters van de club die overstappen naar deze energiemaatschappij krijgen bij een driejarig contract voor gas en stroom een cadeaubon van 200 euro die te besteden is in de fanshop. Kies je als klant voor alleen stroom, dan krijg je een cadeaubon van 100 euro.

FC Twente en Pure Energie
Hoeveel FC Twente jaarlijks ontvangt van hoofdsponsor Pure Energie is niet bekend. Voor klanten die overstappen naar het groene energiebedrijf wacht een FC Twente-shirt bij een driejarig contract. Sluit je als klant een vijfjarig contract af, dan krijg je ook nog een cadeaubon voor spullen in de fanshop. 

sc Heerenveen en GroenLeven
sc Heerenveen wordt sinds 2016 gesponsord door GroenLeven, een leverancier van zonnepanelen en omvormers. Voor supporters zitten daar niet direct grote voordelen aan, hoewel het bedrijf zo nu en dan wel kaarten beschikbaar stelt voor de wedstrijden van de club.

Andere clubs en deals
PEC Zwolle heeft ENGIE als cosponsor,al staat het energiebedrijf niet op het shirt van de club. Samen willen de club en de leverancier een CO2-neutrale regio realiseren. Verder kiezen de clubs uit de Eredivisie steeds meer voor duurzaamheid en samenwerkingen met energiebedrijven, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak van een stadion te plaatsen.

Waarom sponsoren energiemaatschappijen voetbalclubs?

Energiebedrijven vechten hard om klanten. In het algemeen blijven mensen die tevreden zijn met hun energiecontract lang bij dezelfde leverancier. Die proberen jou dus op allerlei manieren over te laten stappen. Voor energiebedrijven is voetbalsponsoring daarom de perfecte marketingtool. De clubs hebben immers honderdduizenden supporters en dat betekent veel potentiële klanten. En omdat elektriciteit en gas producten zijn met een gelijkwaardige kwaliteitsnorm, is overstappen aanlokkelijk wanneer je als supporter iets extra's krijgt dat gerelateerd is aan de club.Dat clubsponsor worden ook tegen leveranciers kan werken, was vorig jaar te zien bij Qurrent. De leverancier verloor klanten door shirtsponsor van Feyenoord te worden.

Wat merken klanten van voetbalsponsoring?

Energiebedrijven die voor grote bedragen een voetbalclub sponsoren, moeten dat geld ergens vandaan halen. Het is mogelijk dat een deel van die financiering wordt doorberekend in de energietarieven. Maar dat hoeft niet per se. De energiebedrijven hebben een potje voor marketingkosten. En wanneer jij als klant kiest voor een contract met vaste tarieven, dan weet je tijdens de looptijd waar je aan toe bent. Zo hoef je dus niet te vrezen dat clubsponsoring leidt tot scherp hogere tarieven voor jou als klant – als je ook zeker weet dat je gunstige tarieven ontvangt.

Kies voordelig dankzij een energievergelijker

Door online een energievergelijker te gebruiken, krijg je een goed beeld van de goedkoopste energieleveranciers. Als supporter van een van de bovengenoemde voetbalclubs kun je zo ook zien hoe de sponsor van de club zich qua tarieven en voorwaarden verhoudt tot andere energiebedrijven. Het kan zomaar zijn dat je een stuk voordeliger uit kunt zijn bij een andere leverancier, zelfs als je het bedrag dat je van de clubleverancier krijgt meerekent.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
transfergeruchten Laatste: 'Ajax zit achter Nigeriaans supertalent aan'
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Fortuna Sittard
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <