Resultaten x
Binnenland

Nick Venema en de traditie van veelbelovende spitsen in de Jupiler League

Ook in de donkerste kelder van het betaald voetbal schijnt weleens licht. Bij Jong FC Utrecht, de hekkensluiter van de Jupiler League, is het meestal jeugdinternational Nick Venema die de lamp aanzet.
07-03-2018 06:39 door Geert Beckers

Hij heeft specifieke kwaliteiten die schaars zijn op de velden, zei Erik ten Hag, zonder verder uit te weiden over de aard van die kwaliteiten. Dat laatste zou ook ten overvloede zijn geweest. Al zijn hele carrière lang, tot dusver vooral in de jeugd, zeggen Venema's doelpuntenaantallen meer dan welke woorden ook. Nick Venema scoort altijd. Overal.

Zijn trefzekerheid leverde hem naast een plek in jeugdselecties van Oranje ook een breed scala aan bijnamen op. De Nieuwe Erik Willaarts, Fenomeen Venema, of Nuchtere Nick bijvoorbeeld. Een goaltjesdief van de meest pure soort. Geboren met het vermogen om altijd op de juiste plek te staan. 

En dat is soms best jaloersmakend, bekende Michael Mols in het Algemeen Dagblad. Mols werkt als spitsentrainer met Venema en is onder de indruk. “Hij doet het gewoon. Scoren is zijn kwaliteit. Van zijn schoten zijn er negen van de tien tussen de palen. En dat altijd op de goede plek staan, dat heb je of je hebt het niet.” Zijn indrukwekkende productie van 142 doelpunten ten spijt had Mols dat zelf naar eigen zeggen niet. “Nick is een echte spits, ik een gemaakte. Ik pakte af en toe een goaltje mee, hij scoort altijd. Ik leer hem juist de dingen die ik goed kon: 'in de bal komen', vragen, je vrijlopen.”

Zijn drie invalbeurten vonden plaats onder Ten Hag, in de eerste seizoenshelft. In totaal 31 minuten, met één doelpunt als resultaat. Hoewel hij verhoudingsgewijs dus welbeschouwd misschien wel de meest trefzekere aanvaller in de Eredivisie is, speelt Venema sindsdien zijn wedstrijden bij Jong FC Utrecht in de Jupiler League. En die competitie is een zegen voor een jonge spits met een neusje voor de goal.

TRADITIE

Nederland lijkt inmiddels een traditie te hebben opgebouwd met makkelijk scorende spitsen die omwegen nodig hadden om een kans te krijgen op het hoogste niveau. Ruud van Nistelrooij had al 69 wedstrijden in vier verschillende seizoenen in de Jupiler League achter de rug toen hij bij sc Heerenveen een kans kreeg in de Eredivisie. Klaas-Jan Huntelaar had AGOVV nodig, Bas Dost FC Emmen, net als Wout Weghorst, die op zijn zeventiende namens NEO nog meehobbelde in de derde klasse zondag. Alsof 'het neusje voor de goal', de eigenschap die de geboren spits kenmerkt, pas herkend en erkend wordt zodra ze in de Jupiler League tentoongesteld is. 

Naar eigen zeggen is Venema ook drie jaar na zijn entree in het profvoetbal nog bezig met het inlopen van een achterstand. “Ik ben goed opgevangen, maar moest zeker fysiek een inhaalslag maken”, zo vertelde hij eerder in gesprek met ELF Voetbal. “Ik was al vijftien; veel ploeggenoten hadden in de jeugdopleiding al jaren aan krachttraining gedaan. Daar heb ik aan moeten werken en ben ik nog steeds mee bezig. Ik merk met Jong FC Utrecht in de Jupiler League hoe belangrijk het is om fysiek sterk te zijn.” Belangrijk, maar lang niet zo belangrijk als die ene specifieke kwaliteit die zo schaars is op de velden.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <