18.55Van 't Schip komt met goed Ajax-nieuws: twee routiniers terug op trainingsveld
18.45Enrique grapt na vraag over Mbappé op persco: 'Bijna record, geen vraag over hem'
18.45Feyenoord-fan wijst vervanger Frenkie aan in Oranje: ‘Hij moet in de basis!’
18.40LIVE Premier League | Arsenal staat tegenover Chelsea in razend spannende Engelse titelstrijd
18.26Enrique droomt op drempel van Franse titel van historische prestatie met PSG
18.16Van der Vaart blikt terug: 'Dat was slechtste beslissing die ik ooit heb gemaakt'
18.10Cannavaro wil andere dingen zien bij Udinese: 'Ik zag angst'
18.10Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
18.01Engelse geruchten: nog drie topclubs denken aan Slot, vraagprijs rond 10 miljoen
17.58Franse media maken dag na nederlaag tegen Inter nieuwe club van Giroud bekend
17.55Engelse media: trainer Slot topkandidaat voor Liverpool
17.31'Ajax wil nog iemand met DNA van de club in de staf: Davids is daar uitgelezen persoon voor'
17.29'Giroud mist Spelen door deal, Oostenrijk houdt vast aan bondscoach'
17.27VZ Kort: Aston Villa verlengt contract succestrainer Unai Emery
17.23‘Edgar Davids is de uitgelezen persoon voor de technische staf van Ajax’
17.15Liverpool-fans reageren gematigd op Slot-interesse: 'Vrije val gaat enorm zijn'
17.13VP-voetbalkantine: 'Slot doet er goed aan te vertrekken bij Feyenoord'
17.13Aston Villa verrast: Emery moet 'nieuwe' Ferguson worden
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
Resultaten x
Binnenland

Zeven keer Willem II - PSV: het Postuma-kwartet, de 0-6 en het einde van De Mos

PSV is er bijna. De Eindhovenaren hebben, met nog acht wedstrijden te gaan, een voorsprong opgebouwd van tien punten op naaste achtervolger Ajax. Zaterdag om 18.30 uur kan de ploeg van trainer Phillip Cocu op bezoek bij Willem II opnieuw een goede stap zetten. Een duel dat in het verleden regelmatig voor opwinding zorgde.
09-03-2018 07:00 door Sander Berends

De allereerste officiële confrontatie tussen beide clubs dateert van 27 mei 1951. Toen won PSV in eigen huis met 2-1 van Willem II. De return op 1 juli 1951 eindigde in 2-2. De allereerste Eredivisiewedstrijd werd gespeeld op 7 oktober 1956. PSV won in eigen huis met 3-1, terwijl het eerste bezoek aan Tilburg op 17 februari 1957 met een 0-6 klapper werd afgesloten.

Aantal doelpunten PSV 87

Opvallend is dat de onderlinge ontmoetingen tussen beide clubs fasen kennen. Zo wist Willem II twee van de vier eerste ontmoetingen in eigen huis te winnen van PSV. Maar na 25 september 1960 moest er liefst 34 jaar worden gewacht op een nieuwe zege. Tussen 1996 en 2005 bleef Willem II weer liefst acht duels op rij voor het eigen publiek ongeslagen in de Brabantse streekderby. Daaronder ook vijf zeges. Maar sindsdien wist Willem II de drie punten niet meer in eigen huis te houden.

ELF Voetbal heeft getracht een overzicht te maken van de meest bijzondere duels. We zetten er zeven voor je op een rij:

1-6, 19 oktober 1980

5. Postuma 0-1, 18. Postuma 0-2, 40. Postuma 0-3, 49. Huh 0-4, 57. Valke 0-5, 84. Postuma 0-6, 88. Raeven 1-6. Scheidsrechter: Van Ettekoven, toeschouwers: 19.000.

PSV kon het niet beter treffen. Uitgerekend aan de vooravond van de confrontatie met Hamburger SV was de ploeg blessurevrij en kreeg het van Willem II alle gelegenheid om op elkaar ingespeeld te raken. De onmachtige Tilburgers gaven PSV veel te veel vrijheid en zagen doelman Petar Adjanski als schietschijf fungeren.

In de vijfde minuut rukte Adri van Kraay via de rechtervleugel op. Diens voorzet werd gemist door twee verdedigers, waarna Paul Postuma de score opende. Ook bij diens 0-2 en 0-3 ging de laatste linie van de Tricolores knullig in de fout. Willem II, zonder de geschorste Jim Calderwood en de na een kwartier geblesseerd afgehaakte Clemens Bastiaansen, kon vooral op het middenveld geen vuist maken.

Via Jung-Moog Huh, Michel Valke en nogmaals Postuma liepen de bezoekers na rust spelenderwijs uit naar 0-6. Roger Raeven redde net voor tijd de spreekwoordelijke eer. Manager Günther Netzer van HSV, op de tribune in Tilburg, zal niet veel wijzer zijn geworden. PSV klom door de zesklapper naar de negende plaats op de ranglijst.

0-6, 3 oktober 1987

28. Ronald Koeman (strafschop) 0-1, 37. Gillhaus 0-2, 40. Ronald Koeman 0-3, 45. Kieft 0-4, 71. Gerets 0-5, 78. Kieft 0-6. Scheidsrechter: Blankenstein, toeschouwers: 18.000.

'PSV rekent koel en zakelijk af met Willem II'. Met die kop opende de GPD-kranten twee dagen later. In een tijdsbestek van een kwartier schoten en kopten Ronald Koeman, Hans Gillhaus en Wim Kieft de bezoekers naar een riante voorsprong. Met wedstrijden tegen Feyenoord en Galatasaray in het vooruitzicht trokken de Eindhovenaren na rust de handrem stevig aan.

Daardoor viel er in de tweede 45 minuten weinig meer te genieten op het gemeentelijke sportpark, dat voor het eerst sinds 1979 met 18.000 toeschouwers weer eens was uitverkocht. Trainer Piet de Visser van de thuisclub speelde de Zwarte Piet naar scheidsrechter John Blankenstein. De strafschop, waaruit PSV via Ronald Koeman op een 0-1 voorsprong kwam, was volgens hem 'een belachelijke zaak'.

Het tweede Eindhovense doelpunt vond hij 'helemaal een lachertje', omdat er een overtreding van een PSV'er aan vooraf zou zijn gegaan. "We hebben een half uur perfect gevoetbald en dan gaat zo'n stomme scheidsrechter twee goals weggeven. Je weet: ik ben nooit anti-scheidsrechter en ik zeg ook niet dat wij die pot anders winnen, maar hij doofde wel het vuur in ons spel. Blankenstein heeft de wedstrijd voor ons verziekt."

Bij de tweede treffer dacht de arbiter dat Willem II in balbezit bleef na een overtreding op Wim van der Horst. Gerald Vanenburg heroverde echter de bal en Hans Gillhaus promoveerde diens voorzet tot doelpunt. Daarmee bracht hij zijn seizoenstotaal op negen en ging hij met Koeman aan kop van de topscorerslijst. Bij de strafschop, waaruit de 0-1 viel, hield Hans Werdekker juist Gillhaus vast. Willem II voetbalde tot die fase wel uitstekend, maar liet het scoren na.

Trainer Guus Hiddink gaf toe dat zijn ploeg niet super had gedraaid. Frank Arnesen en Hallvar Thoresen waren geblesseerd en Ivan Nielsen (kuitbeen) en Sören Lerby (allerlei kleine blessures) ook niet fit. Nielsen werd in de rust vervangen door John Veldman. Lerby in de zeventigste minuut afgelost door Willy van de Kerkhof. Hiddink: "We moeten zien dat we de zaak weer fit krijgen."

2-1, 26 oktober 1994

25. Stewart 1-0, 62. Meijs 2-0, 70. Meijer 2-1. Scheidsrechter: Van Dijk, toeschouwers: 13.200.

De eerste zege in de Eredivisie van Willem II op PSV sinds 1960 zorgde ervoor dat de stoel van Aad de Mos van de Eindhovenaren wel erg ging wankelen. "Ik voel geen druk, bovendien ben ik goed bezig met deze groep. En ik heb het geluk dat ik een manager ben die veel verstand van voetbal heeft", deed de hoofdpersoon er na afloop erg luchtig over.

De Mos moest in Tilburg noodgedwongen de jonge verdedigers Geoffrey Prommayon, Jürgen Dirkx en Robert Fuchs voor de leeuwen gooien, net zoals Patrick Paauwe op het middenveld. Laatstgenoemde was een van de beste spelers van het veld. Bij Willem II haakte doelman Roland Jansen een dag voor de wedstrijd met een blinde darmontsteking af, waardoor Jim van Fessem onder de lat stond.

Willem II nam halverwege de eerste helft via Earnest Stewart de leiding. Na een uur verdubbelde Leon Meijs de voorsprong. PSV bracht de spanning terug, toen een voorzet van de linkerkant van Arthur Numan via Erik Meijer (of toch Meijs?) werd binnengefrommeld. Meijer had eigenlijk niet meer op het veld mogen staan na een charge op Adri Bogers, die zijn diepe vleeswond in het ziekenhuis moest laten behandelen.

In de slotminuut belandde een voorzet van Wilfred Bouma nog op de paal. "Als Ronaldo wat scherper was geweest...", vervolgde De Mos. "Nu komen we op achterstand door tactische fouten. Maar dat is de jeugd, dat heeft tijd nodig. En ik heb al eens gezegd dat juist tijd mijn grootste vijand is."

4-1, 7 december 1997

19. De Bilde 0-1, 24. Wijnhard 1-1, 33. Sanou 2-1, 73. Wijnhard 3-1, 89. Arts 4-1. Scheidsrechter: Uilenberg, toeschouwers: 12.000.

Aanvankelijk leek alles naar wens te lopen voor PSV en trainer Dick Advocaat in de Brabantse streekderby. Gilles De Bilde zorgde op aangeven van Luc Nilis met een strak schot vlak onder de lat in de twintigste minuut voor 0-1. Zijn elfde van het seizoen. Vier minuten later maakte Clyde Wijnhard gelijk. De spits werd aangespeeld door Bert Konterman, draaide weg van Numan en schoot van dichtbij hard raak.

Nadat Nilis een strafschop had gemist, kwam Willem II voor rust zelfs nog op voorsprong. De PSV'ers Phillip Cocu en Stan Valckx liepen elkaar na een voorzet van Arno Arts in de weg en de vrijstaande Ousmane Sanou kon de bal intikken (2-1). PSV, met Boudewijn Zenden voor Tomek Iwan, was na rust dichtbij de gelijkmaker. Een halve omhaal van Cocu werd door Sanou met de borst op de lijn tegengehouden.

Willem II scoorde na 73 minuten wel. Wijnhard nam een slecht weggewerkte bal ineens op de schoen. Uitblinker Arts vergrootte vlak voor tijd uit een voorzet van Tomás Galásek de voorsprong nog. De 4-1 betekende voor Willem II niet alleen de zesde competitiezege op rij, maar ook de grootste overwinning op PSV ooit. Als beloning pakte de ploeg van trainer Co Adriaanse de zesde plaats, slechts één punt achter Feyenoord.

3-1, 28 maart 2004

57. Caluwé 1-0, 75. Van den Eede 2-0, 77. Vonlanthen 2-1, 90. Van den Eede 3-1. Scheidsrechter: Wiedemeijer, toeschouwers: 13.300. Rode kaart: 73. Hofland (PSV, 2x geel).

PSV voegde opnieuw een hoofdstuk toe aan het lopende rampseizoen. De frustratie van de Eindhovenaren kwam in het midden van de tweede helft in volle hevigheid naar buiten. Binnen een tijdsbestek van een paar minuten kregen Jan Vennegenoor of Hesselink, Mateja Kezman en Kevin Hofland (zelfs tot twee maal toe) de gele kaart voorgehouden, terwijl behalve Hofland óók trainer Guus Hiddink werd weggestuurd.

Het was ook in die fase dat Willem II de sportieve genadeklap uitdeelde, door via Bart Van den Eede de 2-0 aan tekenen. PSV was in het eerste uur weliswaar de iets betere ploeg geweest, met over het algemeen genomen ook meer mogelijkheden, maar het was in Tilburg tot dan toe toch vooral een érg tamme vertoning geweest. Bovendien waren de echt goede kansen voor de thuisploeg. Zo teisterde Jos van Nieuwstadt de lat boven Ronald Waterreus en trof Anouar Hadouir de Eindhovense paal. De Tilburgse voorsprong, na een klein uur en via de voet van Tom Caluwé op aangeven van Romano Denneboom, was dan ook niet echt een verrassing, 1-0.

Toch liet PSV geheel onnodig de vlam in de pan slaan. En daarmee sneed het vooral zichzelf in de vingers. Johan Vonlanthen, in de 63e minuut ingevallen voor Otman Bakkal, leek zijn ploeg een kwartier voor tijd nog wel terug in de wedstrijd te brengen, maar een punt zat er geen moment in. Sterker nog: Bart Van den Eede gaf de Tilburgse zege in blessuretijd nog wat meer cachet, 3-1. Net zoals bij de 2-0 zorgde Caluwé voor de assist.

1-3, 10 augustus 2014

7. Locadia 0-1, 10. Depay 0-2, 40. Bruno Andrade 1-2, 76. Depay (strafschop) 1-3. Scheidsrechter: Blom, toeschouwers: 11.200. Rode kaart: 74. Lamprou (Willem II).

Willem II heeft het voorbeeld van de twee andere promovendi (niet verliezen bij de terugkeer in de Eredivisie) niet kunnen volgen. Het ging in eigen huis onderuit tegen PSV (1-3). Dat was voor een groot deel te wijten aan slippertjes van doelman Kostas Lamprou. Daardoor was er nauwelijks sprake van een wedstrijd. Al na zes minuten strafte Jürgen Locadia een geweldige ketser van Willem II-doelman Lamprou af, drie minuten daarna profiteerde Memphis Depay optimaal van Tilburgs balverlies: 0-2.

Bij de eerste treffer kwam de debuterende Willem II-keeper ver uit zijn doel om een lange bal te onderscheppen, liet die wat hoog van zijn voet stuiten, maar kwam daarna lengte tekort om de bal weg te koppen. Locadia kon de bal simpel in het lege doel schieten. Lamprou liet zich na een ruim kwartier vervolgens wél in positieve zin zien door een inzet van Luuk de Jong te pareren. Depay schoot de bal in de rebound naast.

Uiteindelijk wist Willem II zich vlak voor de pauze zelfs nog knap terug te knokken in de wedstrijd. Terell Ondaan gaf hard en laag voor en zag hoe Bruno Andrade knap aannam en raak schoot: 1-2. In de tweede helft ging Willem II hartstochtelijk op jacht naar de 2-2. Daar was het via Stijn Wuytens, Robbie Haemhouts en Ali Messaoud een paar keer ook dichtbij, maar door het optreden van Lamprou werd de wedstrijd definitief uit handen gegeven. De Griek haalde Georginio Wijnaldum in het strafschopgebied onderuit, kreeg rood en zag vanaf de kant hoe Depay het buitenkansje benutte: 1-3.

0-0, 19 november 2016

Scheidsrechter: Liesveld, toeschouwers: 13.650.

Twee weken na de 2-2 bij FC Twente leed PSV opnieuw puntenverlies in een uitwedstrijd. De Eindhovenaren oogden de gehele wedstrijd lang inspiratieloos en wisten maar weinig kansen te creëren, onder meer doordat twee belangrijke pionnen op het middenveld ontbraken. Andrés Guardado kwam geblesseerd terug uit Mexico, terwijl de net herstelde Davy Pröpper op de bank begon.

Pas in de slotfase kreeg PSV een aantal goede mogelijkheden om de wedstrijd open te breken, maar spits Luuk de Jong kon ook zaterdag niet te scoren komen. De topschutter van vorig seizoen staat al weken droog. Willem II werd ook nog een penalty onthouden, toen doelman Jeroen Zoet de passerende Jordy Croux onderuit kegelde. PSV zag Joshua Brenet uitvallen met een op het eerste oog nare blessure aan de enkel.

Het gelijkspel betekende voor de regerend landskampioen een einde aan een reeks van 36 opeenvolgende uitwedstrijden waarin minimaal één keer werd gescoord. De laatste keer dat PSV dat niet lukte was op 28 september 2014 tegen sc Heerenveen.