Resultaten x
Binnenland

De laatste keer dat AZ drie spelers tegelijk mocht afleveren aan Oranje

Bondscoach Ronald Koeman ruimde plek in voor een paar verrassende namen in zijn eerste voorselectie van het Nederlands elftal. Onder andere drie AZ'ers krijgen de kans. Zij kunnen clubgeschiedenis schrijven.
08-03-2018 10:55 door Cas Broxterman

Het is juni 2009. Bij het onderkomen van AZ, dan nog het DSB Stadion met Dirk Scheringa als hoofdsponsor, vallen drie uitnodigingen op de mat. Stijn Schaars, Mendes da Silva en Demy de Zeeuw behoorden toen tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Ze zouden in de jaren erop stuk voor stuk een bescheiden rol spelen in Oranje.

Landskampioen

De Zeeuw speelde van hen de meeste interlands: 27. Daarna komt Schaars met 24 interlands en Mendes da Silva volgt met zeven optredens. Het drietal plukte destijds de vruchten van een ijzersterk AZ dat zich onder Louis van Gaal tot landskampioen kroonde. Uitnodigingen voor het Nederlands elftal konden niet uitblijven.

Op 6 juni en 10 juni speelde Oranje respectievelijk tegen IJsland en Noorwegen. De inbreng van de AZ'ers was nihil. Mendes da Silva viel tegen IJsland tien minuten voor tijd in als enige Alkmaarder. Tegen de Noren stond Schaars negentig minuten op het veld. Voor De Zeeuw werd geen speeltijd ingeruimd.

Wisselvallig

Net als in 2008/09 wordt dit seizoen de samba gedanst in Alkmaar. Ook al waren de prestaties in het begin van het seizoen te wisselvallig en is de landstitel daardoor buiten zicht. AZ staat op een knappe derde plek en wordt in de tweede seizoenshelft wekelijks aangestipt als de best voetballende ploeg van Nederland. Uitnodigingen voor de Nederlandse voorselectie konden niet uitblijven.

Wout Weghorst, Guus Til en Marco Bizot zijn nieuwe namen die in Oranje een kans krijgen om zich te laten zien. De spits, middenvelder en keeper van de Alkmaarders hebben de oefeninterlands van Oranje tegen Portugal en Engeland in zicht. En zullen de komende weken moeten bewijzen dat uitnodigingen voor de definitieve selectie niet uit kunnen blijven.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <