Resultaten x
Binnenland

Hoe gaat het nu verder in België?

Het was een belangrijk voetbalweekend in België. We weten nu namelijk al welke zestien ploegen we volgend jaar gaan terugzien in de Jupiler Pro League. Ook is bekend wie in welke play-off speelt. En, omdat het België is, is er ook een verhaal met een luchtje eraan. Lees snel verder om te weten te komen hoe het seizoen in België zich zal vervolgen.
12-03-2018 15:00 door Jan Willem Spaans

Titelstrijd

De bovenste zes in de reguliere stand mogen zich gaan mengen in het titelgevecht, in de wetenschap dat die strijd weer opengegooid is door het halveren van de punten. Club Brugge leidt nog steeds met 34 punten, maar Anderlecht met 28 heeft ineens weer goede papieren. Ook Charleroi, nu met 26 punten, moet nog niet worden afgeschreven. AA Gent en Racing Genk zullen om Europees voetbal spelen, terwijl het voor Standard Luik al een klein wonder is dat ze erbij zijn. De Rouches stonden bij KV Oostende met 2-0 achter, maar trokken aan de kust een scheve situatie recht om zo zesde te worden. Alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar, waardoor er nog dertig punten op het spel staan.

Promotie/degradatie

Zaterdagavond vochten Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk uit wie zich in de Eerste Klasse mocht melden volgend seizoen. De Antwerpse ploeg nam een 1-0 voorsprong mee naar Brugge, maar dat bleek onvoldoende. Cercle was beter en kwam al snel op 2-0. Beerschot leek alsnog te gaan winnen op uitdoelpunten, maar een discutabele strafschop na een vermeende overtreding van Arjan Swinkels redde Cercle. Daardoor keert de Vereniging na drie jaar terug bij de grote jongens in België en kan de selectie, ongetwijfeld op kosten van moederclub AS Monaco, lekker op vakantie. Beerschot mag nog aan de bak, waarover later meer.

Want Cercle moet natuurlijk wel van iemand het plekje innemen. Het ging zondag tussen KV Mechelen en KAS Eupen, waarbij eerstgenoemde één doelpunt voordeel had. Toen KV, getraind door Dennis van Wijk, op 2-0 voorsprong kwam en het bij Eupen nog 0-0 was, leek de zaak bekeken. Tot het ineens doelpunten begon te regenen in Duitstalig België: de ploeg van Claude Makélélé kwam in no-time op 4-0 tegen Royal Excel Mouscron. Die club heeft al een bedenkelijke reputatie en wie de doelpunten zag, kan zich voorstellen dat er vragen zijn over de integriteit. Er gaan aan de andere kant ook geruchten dat KV Mechelen deze week enkele spelers van Eupen een contract aanbood op voorwaarde dat de Mechelse club zich handhaafde. Dat is niet gebeurt: Eupen blijft erin en KV kan op vakantie en volgend jaar een niveautje lager beginnen.

Play-off II

En dan kennen de Belgen nog Play-off II, door critici ook wel veredelde bezigheidstherapie genoemd. Feit is wel dat er een Europees ticket voor het oprapen ligt. De nummers zeven tot en met vijftien van de Eerste Klasse(1A), en de drie hoogst geklasseerde clubs uit 1B die niet promoveerden, zijn in twee poules van zes clubs onderverdeeld. Ook zij spelen twee keer tegen elkaar, maar hier gaan de punten op nul. De winnaars van de beide poules bepalen in een onderlinge wedstrijd wie er de finale om een startbewijs voor de Europa League mag spelen, waarin de winnaar van Play-off II uitkomt tegen de nummer vier van de kampioenspoule. Pikant detail: Beerschot zit met stadgenoot en aartsrivaal Antwerp in de poule.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <