Laatste nieuws
00.40Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.25Nederlands-Marokkaanse ex-profspeler voor de rechter in Duitsland in megazaak
00.25Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
23.04Lees terug: PSV moet officieel titelfeest nog uitstellen ondanks historische avond
Resultaten x
Binnenland

Japanners en de Eredivisie: een gouden combinatie

Met een prachtige knal in de kruising bewees Ritsu Doan dit weekend nog maar eens dat hij wel degelijk talent heeft. De negentienjarige Japanner kent een uitstekend seizoen en werd door Hans Nijland al 'een sieraad voor de Eredivisie' genoemd. De Algemeen directeur van FC Groningen doet er dan ook alles aan om het sieraad langer in de Eredivsie te houden. Doan is gehuurd met een optie tot koop en die optie zal 'De trots van het Noorden' koste wat kost gaan lichten.
21-03-2018 20:01 door Thijs de Bruijn

Doan is niet de eerste Eredivisiespeler die uit het land van sushi, sumoworstelen en sudoku komt. Een aantal andere oosterlingen ging hem voor. Soms leverde dat niks op, maar in bijna alle gevallen leidde de aankoop van een Japanner tot redelijk veel succes. Zo ook de Japanners in dit overzicht.

Ritsu Doan

Voor 1 mei moet FC Groningen dus beslissen of het de negentienjarige Japanner definitief over gaat nemen. De roep van de fans is groot, volgens hen vormt Doan het enige lichtpuntje in de Groningse duisternis dit seizoen. Dan moet de clubkas echter wel over ongeveer twee miljoen euro beschikken. Een prijs die FC Groningen niet zomaar ophoest. 

Ritsu Doan zelf vermaakt zich wel in de Eredivisie. Spelers worden dit seizoen als pionnen gepasseerd door de behendige buitenspeler. Met speels gemak bewandelt de jongeling hier en daar zijn weg naar het doel. Vervolgens mankeert er niks aan zijn schot. Met al zeven gescoorde doelpunten is er aan productie geen gebrek. Sterker nog, in zijn eerste seizoen op Nederlandse bodem leidt hij de strijd om clubtopscorer van Groningen. Ook de veelzijdigheid van de Japanner komt FC Groningen goed van pas. Doan werd dit seizoen al op rechts, in het midden en op links geposteerd. 

Yuki Kobayashi

Doan is dit seizoen niet de enige Japanner die zijn familie achterliet om in Nederland te gaan voetballen. Heerenveen-middenvelder en viervoudig international Yuki Kobayashi bewandelde hetzelfde pad. Zijn transfer pakte al vanaf begin af aan goed uit. Als veelzijdige middenvelder is de Japanner niet meer weg te denken uit de basis van SC Heerenveen. De man uit, ga er maar even goed voor zitten, Higashimurayama is zelfs een volwaardig international. De 250.000 euro die SC Heerenveen eind 2016 voor de Japanner betaalde is inmiddels elke cent waard geweest.

Mike Havenaar

Hij speelde maar liefst 138 wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland. Daarin was Mike Havenaar goed voor maar liefst 51 doelpunten in dienst van Vitesse en ADO Den Haag. Hiermee is hij ook meteen de meest productieve Japanner ooit in de Eredivisie. Ondanks zijn iet wat houterige motoriek en lage snelheid wist Havenaar altijd het net te vinden. De 1 meter 95 lange spits wist dus goed te aarden in Nederland en opnieuw werd een gouden combinatie afgerond. Tegenwoordig is Havenaar teruggekeerd naar Japan. Samen met Lukas Podolski vormt hij een aanvalsduo bij Vissel Kobe.

Keisuke Honda

Tussen 2007 en 2014 pikte VVV-Venlo zijn spelers op uit Tokyo. Verschillende Japanners werden naar Limburg gehaald om de ploeg te behoeden voor degradatie. Één van de eerste aankopen uit Japan was meteen een schot in de roos. De man die doet denken aan een merk dat motors verkoopt, ontpopte zich bij VVV tot een middenvelder die het niveau van zijn club ontsteeg. Hij wist zijn ploeg echter niet te behoeden voor degradatie en in 2008 kwam de geblondeerde Japanner met zijn team uit op het tweede niveau van Nederland. Dat gebeurde terwijl hij zijn debuut voor de nationale ploeg al had gemaakt. Honda bleef de Limburgers echter trouw en nam zijn ploeg bij de hand. In de Jupiler League bleek al snel dat de middenvelder ver onder zijn niveau speelde. Het was alsof Max Verstappen even bij het bedrijfsuitje karten meedeed. Na een jaar promoveerde VVV weer en ook Honda speelde zich weer in de kijker. Verschillende clubs toonde interesse, maar een transfer bleef uit. Toen het WK van 2010 dichterbij kwam en de Keizer van Venlo nog altijd geen transfer had gemaakt, verkaste hij alsnog. In de winter van 2010 begreep Honda dat hij op een hoger niveau moest gaan spelen om de trainer van de nationale ploeg te overtuigen. CSKA Moskou was de club waar hij voor zou tekenen. 

Het WK van 2010 werd een succes en de gehele Europese top had interesse in de voetballer die aan een uitstekende opmars bezig was. Een transfer kwam pas in 2014. AC Milan nam de 91-voudig international over van de Russen. Een gelukkig huwelijk werd dit niet. Tegenwoordig voetbalt Honda voor een opmerkelijke club. CF Pachuca, de oude werkgever van Hirving Lozano, is de club waarvoor de voormalige keizer van de Eredivisie op dit moment uitkomt.

Maya Yoshida

Na het succes van Honda ging VVV vrolijk door met shoppen in Japan. In 2010 was het de beurt aan Maya Yoshida om zijn kunsten in Europa te laten zien. De verdediger barstte niet van het talent en was lang niet altijd een stabiele centrumverdediger, maar toch werd hij na twee jaar beloond met een transfer naar het Britse continent. Daar speelt de tachtigvoudig international nog steeds zijn wedstrijden voor Southampton.

Ryo Miyaichi

Ook Feyenoord kende een aantal succesvolle Japanners in het verleden. De meest spraakmakende Japanner was Miyaichi. Alhoewel de vleugelspeler slechts drie doelpunten maakte in één seizoen in Rotterdam, was hij één van de meest geliefde Feyenoord-spelers ooit. In zijn twaalf wedstrijden voor de Rotterdammers maakte hij zich onsterfelijk voor de Feyenoord-fans. Een publiekslieveling pur sang. 

Shinji Ono

De beste Aziaat ooit in de Eredivisie is waarschijnlijk Shinji Ono. De middenvelder was rond de eeuwwisseling een leidende factor in het succesvolle team van Feyenoord. De eenvoudig Aziatisch voetballer van het jaar vierde met Feyenoord een UEFA Cup overwinning alvorens hij terugkeerde naar Japan. Daarna hoorden we niks meer van de oud-sterkhouder van de Rotterdammers. De 56-voudig international heeft opmerkelijk genoeg zijn schoenen nog steeds niet aan de wilgen gehangen. Op 38-jarige leeftijd is hij actief als aanvallende middenvelder voor eersteklasser Hokkaido Consadole Sapporo.

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <