Resultaten x
Binnenland

Wat leerden we op De Toekomst?

Voor NEC het genoegen om volgend jaar niet meer op het bijveldje van de Amsterdam ArenA te hoeven spelen, voor de Ajax-beloften de leidersrol in de titelstrijd in de Jupiler League. Er stond genoeg op het spel op De Toekomst. Jong Ajax trok met 1-0 aan het langste eind door een goal van Dennis Johnsen. Wat leerden we op De Toekomst?
16-04-2018 21:57 door Jan Willem Spaans

Opluchting in Amsterdam en Sittard (en Zeist?)

Buiten in Nijmegen had eigenlijk niemand zin in deze wedstrijd, maar het onreglementair opstellen van Teun Bijleveld maakte het noodzakelijk. Het resultaat veranderde niet: Jong Ajax won ook dit keer, zij het met 1-0 en niet 2-0. Jong Ajax is derhalve weer koploper in de Jupiler League, terwijl Fortuna Sittard nog twee zeges verwijderd is van de eerste Eredivisiewedstrijden sinds 2002. Het zal een opluchting zijn voor de beide ploegen, maar misschien ook wel voor de KNVB. Op deze manier berokkent hun administratieve fout Fortuna noch Ajax schade.

Bloedstollende ontknoping wacht ons

De druk was voelbaar. De wedstrijd werd negentig minuten lang gekenmerkt door pittige overtredingen, en NEC faalde toen het erop aankwam. Voor rust was de ploeg nergens te bekennen, maar na rust waren de bezoekers de baas. Dat leidde tot twee enorme kansen voor Arnaut Groeneveld en invaller Jari Schuurman, vooral de mogelijkheid voor Schuurman was haast niet te missen. Het gebeurde toch. Fortuna moet nu winnen van Jong FC Utrecht en Jong PSV voor de Eredivisie. Jong Ajax is met zes punten tegen FC Volendam en MVV zeker van het kampioenschap. Voor NEC wachten Jong AZ en FC Dordrecht en de hoop op een Limburgs slippertje.

Scheidsrechter onder druk?

Er hing een apart sfeertje op De Toekomst. Er waren veel KNVB-mensen aanwezig en in tegenstelling tot anderhalve week geleden was ook het uitvak goedgevuld. Het leek scheidsrechter Edwin van de Graaf wat te beïnvloeden, want waarom hij Azor Matusiwa geen rood gaf voor een werkelijk schandalige overtreding op Calvin Verdonk zal niemand weten. Verdonk kwam trouwens een minuut of vijftig later zelf heel goed weg: Che Nunnely leek op weg naar het doel toen Verdonk hem neerhaalde. De arbiter oordeelde dat Ferdi Kadioglu hem nog had kunnen achterhalen en gaf dus geel in plaats van rood.

Grote niveauverschillen tussen de spelers

De beide ploegen hadden behoorlijk wat niveauverschillen onderling. Bij Ajax blonk Noussair Mazraoui in de eerste helft uit, terwijl er ongetwijfeld een handjevol Eredivisieclubs is waar Kostas Lamprou onder de lat heel welkom zou zijn. Het was vooral de Amsterdamse voorhoede, Dennis Johnsen, Mateo Cassierra en Che Nunnely die met name in de eerste helft indrukwekkend spel vertoonde. Aan Nijmeegse zijde was Ferdi Kadioglu vermoedelijk de beste man, ook omdat Arnaut Groeneveld continu strak gedekt werd. Michael Heinloth was volgens de Gelderlander vrijdag de beste NEC’er, maar was hier medeschuldig aan de enige goal.

Lijnders kan nog niet het gehoopte brengen

Volgens ingewijden heeft Jürgen Klopp even stevig gevloekt toen bekend werd dat NEC zijn vertrouwde secondant op het oog had. Pepijn Lijnders werd gehaald met het oog op het kampioenschap, of in ieder geval directe promotie naar de Eredivisie. Dit op een moment dat de ploeg ongeveer gelijk stond met Fortuna Sittard. Op twee wedstrijden van het einde hebben ze geen van beide zaken in eigen hand. En dat is niet omdat de Limburgers, nu wel in prima vorm, nergens de kans boden: in de winter haalde Fortuna uit zes wedstrijden maar twee puntjes.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <