Laatste nieuws
22.05Vitesse krijgt goed nieuws in de rechtszaal in strijd om veiligstellen proflicentie
22.05Waarom maakte Michael van Praag bij Ajax een enorme ommezwaai?
22.05LIVE eredivisie | Feyenoord nog niet af van Go Ahead, PSV kampioen bij misstap Rotterdammers
21.58Vink: 'Voor mij is hij de beste speler van PSV en de Eredivisie'
21.56Technisch directeur Paul Bosvelt verlengt zijn contract bij Go Ahead Eagles
21.55Peter Bosz euforisch na 'beste' wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
21.52City doet snel zaken in Brighton: drie goals in 34 minuten, prachtkopbal De Bruyne
21.50Ontketend PSV boekt in Heerenveen grootste uitzege ooit, maar komt er vanavond ook een titel?
21.46VI Live: Go Ahead Eagles doet vlak voor rust wat terug tegen Feyenoord
21.45Stralende Veerman geheimzinnig over feestplannen: 'Zeg ik niet!'
21.45PSV is officieus kampioen: zeven redenen achter het succes
21.40De Jong zag fantastisch PSV: 'Ik stond echt te genieten in het veld'
21.40De Jong geniet van PSV: 'Misschien wel beste wedstrijd van het seizoen'
21.40LIVE Premier League | ManCity laat er in Brighton geen gras over groeien: drie goals in een halfuur
21.35Vink: 'Dat kleeft een beetje aan Bosz, maar dit PSV is voetballend zo ver...'
21.33Ajax Vrouwen stelt met zege op AZ kampioenschap FC Twente uit
21.32VI Live: Ivanusec lijkt kampioensfeest van PSV met ruim een week uit te stellen
21.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
21.25VI Live: Feyenoord scoort in Deventer en houdt PSV vooralsnog van officiële titel
21.24Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit
21.24Milan van Dongen roept Bosz terug voor één vraag, die enigszins misplaatst lijkt
21.23PSV-spelers jonassen met Bosz nu kampioenschap officieus is
21.21Michael van Praag komt tot inkeer en biedt zijn excuses aan
21.20Arne Slot is glashelder over zijn toekomst na vraag over interesse van Liverpool
21.18VI Live: Feyenoord tast af in Deventer, De Bruyne kopt zeldzaam raak bij City
21.16'Van Praag komt terug op harde woorden Kroes en maakt excuses op Ajax-bijeenkomst'
21.16De Jong noemt mogelijk kampioensduel PSV 'beste' van het seizoen: 'Ging zó soepel'
21.15PSV veegt vloer aan met Heerenveen, misstap Feyenoord genoeg voor Eindhovense titel
21.10Jubelende Bosz neemt felicitaties in ontvangst: 'Echt goed, waanzinnig goed'
21.10VI Live: Feyenoord tast nog wat af op de Adelaarshorst
21.06Trotse Peter Bosz: "Ik heb in de rust alleen maar staan klappen"
21.05Giménez haakt vlak voor de aftrap geblesseerd af bij Feyenoord
21.05Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Het zal de komende dagen duidelijk worden’
21.00Slot: 'Duidelijk dat ik naar Liverpool wil, ik heb alle vertrouwen in een deal'
21.00Feyenoord moet opstelling door blessure vlak voor aftrap nog wijzigen
Resultaten x
Binnenland

Dit zijn de mooiste KNVB-bekerfinales van de eeuw!

Vandaag is het dan eindelijk zover: de bekerfinale tussen AZ en Feyenoord staat op het programma. Om een beetje in de stemming te kopen doen wij een greep uit de mooiste Nederlandse bekerfinales van de eeuw. Van de ultieme Amsterdamse vernedering tot een legendarische heldenrol.
21-04-2018 21:00 door Krist Stoelwinder

Ultieme vernedering na vuurwerkincident

Een uitslag die surrealistisch oogt, zeker gezien de vroege voorsprong van Ajax en daarmee extra pijnlijk is. In de absolute openingsfase schoot Ricardo van Rhijn de Amsterdammers prachtig op voorsprong, maar wat daarna gebeurde klinkt te bizar om waar te zijn. Eerst werd de wedstrijd stilgelegd omdat Ajax-fans vuurwerk op het veld gooiden, daarna hadden beide ploegen een metamorfose ondergaan. Ajax leek verlamd en PEC Zwolle speelde de beste wedstrijd in jaren. Ajax werd van het veld gewalst waarna de recordkampioen binnen vijftig minuten al vijf tegendoelpunten om de oren hadden gekregen. Ryan Thomas en Guyon  Fernandez maakten ieder twee doelpunten waren daarmee meest opvallende spelers van het veld.

'Mister bekervoetbal' verslaat topclub in spe

Uiteraard mag een bekerwinst van Gerald Sibon niet ontbreken. De spits won met vijf verschillende clubs in totaal zes beker, daardoor heeft hij de bijnaam 'mister bekervoetbal'. Die bijnaam doet hij in 2009 weer eer aan door met sc Heerenveen FC Twente in de strafschoppenreeks te verslaan. Vanzelfsprekend werd Sibon de held door de beslissende strafschop te maken.  Naast Sibon was ook Youssouf Hersi na de wedstrijd onderwerp van gesprek. De middenvelder zorgde er eerst vlak voor tijd met een doelpunt voor dat FC Twente in de race bleef, maar mistte kort daarna de beslissende strafschop. Waar Hersi dus de held leek te worden, ging die titel naar Sibon en werd de speler van FC Twente de schlemiel.

Thriller na teleurstelling

Het verdriet was nog altijd groot bij de supporters van Ajax en AZ. Beide ploegen hadden op dramatische wijze de titel verspeelt aan PSV. AZ had de beste papieren en was bij winst kampioen, maar verloor dramatisch tegen Excelsior en Ajax kwam slechts één doelpunt tekort voor de landstitel. De ploegen wilden het seizoen alsnog met glans afsluiten en dat leek AZ goed te lukken. De Alkmaarders begonnen uitstekend aan de finale en speelden Ajax van het kastje naar de muur in de eerste helft. Het was dan ook volkomen verdiend dat Mousa Dembélé zijn club op voorsprong zette. Maar kort na rust zorgde Klaas-Jan Huntelaar voor de gelijkmaker en ging Ajax op jacht naar de voorsprong. Die werd niet gepakt waarna erin de verlenging een totaal ander spelbeeld te zien was. Na de rode kaart van Gabri was AZ de betere en was het wachten op een treffer. Na een spannende strafschoppenserie trok Ajax aan het langste eind dankzij een treffer van Edgar Davids.

Wamberto dankt grensrechter

De bekerfinale tussen FC Utrecht en Ajax uit 2002 is er één die de supporters van de Domstedelingen niet snel zullen vergeten. FC Utrecht had in de halve finale van het bekertoernooi Jong Ajax uitgeschakeld en leek ook het 'grote Ajax' te gaan verslaan. Achmed Hossam Mido had de Amsterdammers nog wel op voorsprong gezet, maar na rust was het Utrecht wat de klok sloeg en dat resulteerde in twee doelpunten van Igor Gluš?evi?. Ajax kon geen vuist maken en leek in niets op de ploeg die na een goede tweede seizoenshelft de titel had gepakt. Toch viel de gelijkmaker nog. Wamberto zorgde voor de treffer die nooit gemaakt had mogen worden. Volgens eigen zeggen stond hij drie meter buitenspel, maar de grensrechter had niks in de gaten en scheidsrechter René Temmink keurde het doelpunt goed. Daarna ene Zlatan Ibrahimovic in de verlenging voor de golden goal. Voor Ibrahimovic betekende het zijn definitieve doorbraak in Amsterdam. Een jaar haalden FC Utrecht en Gluscevic overigens revanche. De ploeg won de beker overtuigend tegen Feyenoord en de spits scoorde twee keer in de 4-1 zege.

Boschker voorkomt bekerwinst PSV

Dat PSV in 2001 niet de dubbel pakte komt volledig op het conto van Sander Boschker. De ervaren doelman wist in 120 minuten al te voorkomen dat PSV wist te scoren, maar hij stond helemaal op in de penaltyreeks. FC Twente leek verslag na twee gemiste strafschoppen, maar toen pakte Boschker de strafschoppen van zowel John de Jong, Ronald Waterreus en Joonas Kolkka. Daarmee zorgde hij ervoor dat niet PSV, maar zijn FC Twente de beker won. Dat FC Twente de doelman die twintig jaar lang bij de club speelde dankbaar is voor de triomf, blijkt wel uit een een beeld voor het stadion. Daarin staat Boschker met de beker in zijn handen, de 'Boschker-show' zal daarmee nooit vergeten worden.