Laatste nieuws
08.23Serie A heeft extra Champions League-ticket binnen, ook Bundesliga dichtbij
08.10Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
08.09Klopp heeft een zorg minder: 'Godzijdank niet mijn probleem meer'
07.58Quiz KNVB Beker | Wat weet jij van de finalisten Feyenoord en NEC?
07.54De Roon na plaatsing voor halve finale Europa League: 'Dan is het hopen...'
07.47Geïmponeerde Romano zet topclubs op scherp met post over Oranje-international
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
07.16Driessen noemt ‘ontbrekende schakel’ die Koeman tot dusver over het hoofd zag
07.12Franse media beleven déjà vu: 'Beul van Les Bleus krabde oude wond open'
07.05Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiakos stoot door
06.54Perez oppert verrassende positie voor Oranje-international: 'Zet hem rechtsbuiten'
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
Resultaten x
Binnenland

Fred Rutten: thuis bij Maccabi Haifa

De laatste trainersklus van Fred Rutten in Nederland was bij Feyenoord. Sindsdien is de Gelderlander enkel werkzaam geweest in het buitenland. Eerst in de Verenigde Arabische Emiraten en vanaf afgelopen januari bij Maccabi Haifa. ELF Voetbal sprak met hem over degradatievoetbal, de Israëlische cultuur en de Giro d’Italia.
24-04-2018 19:00 door Tim Beck

Fred Rutten, 55 jaar oud, neemt de tijd om ELF Voetbal te woord te staan. Op de achtergrond horen we de voorbereidingen op de aanstaande lunch, maar daar laat de coach zich niet door afleiden. Hij vertelt het naar zijn zin te hebben in Israël, hoewel Maccabi Haifa een zeer gecompliceerd voetbaljaar beleeft. Een jaar dat Rutten pas vanaf eind januari meemaakt. “Er was een gebrek aan vertrouwen bij de spelers, want ze hebben dit seizoen niet aan de verwachtingen van de fans kunnen voldoen. Maccabi Haifa is te vergelijken met Feyenoord, met fans over heel het land verspreid. Als het dan minder goed gaat heeft dat zijn werking op de spelers.”

Voetbalniveau

Maccabi Haifa geldt dus als een van de topclubs van Israël, maar speelt momenteel in de degradatiepoule. In die poule zitten acht ploegen waarvan de laatste twee degraderen. Hoewel Rutten zich met zijn team inmiddels verzekerde van handhaving ligt het slechte seizoen nog steeds gevoelig. “We hebben drie wedstrijden gewonnen in de play-offs en één verloren. We hebben nu nog drie wedstrijden te gaan.”

Rutten werd eind januari aangesteld door Mo Allach, de technisch directeur van Maccabi Haifa. “Dat was pas zes wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie. Midden in het seizoen instappen heb ik als erg moeilijk ervaren, dat had ik ook nooit eerder gedaan. Daarnaast treden er andere processen in werking als je om degradatie speelt. Het moeilijke was vooral dat de spelers een bepaald systeem waren gewend. Zonder dat ik mijn voorganger te kort wil doen, spelers vallen toch terug in dat systeem als het even niet loopt.”

Als we vragen naar het voetbalniveau in Israël, laat Rutten een korte stilte vallen. De ervaren trainer vindt het namelijk moeilijk in te schatten. “Het is heel wisselend. Maccabi Haifa is een grote club en als wij tegen een andere topclub spelen is het niveau vrij hoog, maar spelen we tegen een kleinere tegenstander hebben we daar veel moeite mee. Dan neemt ook ons niveau af.”

Als trainer van Feyenoord

Champions League

Voetbal is een belangrijk deel in het leven van menig Israëliër. “Voetbal en basketbal leven enorm in dit land. Die sporten krijgen onwijs veel zendtijd op televisie. Het volk leeft erg mee, zeker in Haifa. Maccabi Haifa is een club met een enorme historie, zo hebben ze in het verleden in de Champions League gespeeld. De mensen zijn erg temperamentvol. Als het goed gaat is het in ons stadion heel moeilijk voor de tegenstander, maar loopt het iets minder kan het ook tegen ons keren.”

Over het algemeen zijn de mensen op straat erg hartelijk en wensen ze Rutten veel succes toe. Hij heeft het naar zijn zin in het buitenland, ook vanwege de leefomstandigheden. Maar benadrukt Rutten stellig: hij is niet in Israël om vakantie te vieren. “Zo veel vrije tijd heb ik ook niet. Ik ben hier allereerst om te presteren met Maccabi Haifa. Er zijn al een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo ontbijten en lunchen we op de club en trainen we meestal twee keer per dag. Hoewel we aan het einde van het voetbaljaar zitten, kunnen we in mijn ogen nog veel progressie boeken door middel van de trainingen.”

FC Twente

Rutten heeft zich naar eigen zeggen makkelijk aangepast aan de gebruiken van het land. Volgens hemzelf de normaalste zaak van de wereld. Nationaliteit speelt namelijk geen rol bij hem. “Of ik nu met een Europeaan, Aziaat of Afrikaan werk, dat maakt me niet uit. Ik spreek met al die jongens de taal van het voetbal. Je krijgt natuurlijk te maken met een andere cultuur, maar als coach dien je je in te lezen en aan te passen. Als ik coaches hoor of zie die zich over iets verbazen in het buitenland dan denk ik: dan heb je je huiswerk niet goed gedaan.”

Nog steeds volgt Rutten het Nederlandse voetbal op de voet. Gezien het feit dat het weekeinde in Israël vanaf vrijdagavond tot en met zaterdagavond is, voetbalt Maccabi Haifa meestal op zaterdag. “Zondag is hier een werkdag. Zondagmorgen lopen we meestal uit en dan heb ik ’s middags alle tijd om Eredivisiewedstrijden te kijken. Vooral de situatie bij FC Twente gaat me natuurlijk aan mijn hart. Zolang handhaving nog mogelijk is, moeten ze er in blijven geloven.”

Tom Dumoulin

Rutten bekijkt zijn oude club op tv in zijn huis in Haifa, een havenstad die gebouwd is op een berg. Het warme weer en de kustlijn maken het leven nog aangenamer in het noordwesten van het land, dicht bij de grens met Libanon. “Het is een prachtige stad. Natuurlijk heb ik naast mijn drukke werkzaamheden ook de toerist uitgehangen. Op de momenten dat er tijd voor was heb ik toeristische plekken bezocht. Ik ben naar Jeruzalem geweest om onder meer de Klaagmuur te zien. Israël is een land met veel geschiedenis. Ik vind het erg interessant om kennis te nemen van de geschiedenis.”

Naast voetbal en basketbal zal begin mei de focus van sportminnend Israël gericht zijn op wielrennen. De Giro d’Italia start dan namelijk in Jeruzalem. Rutten heeft nog niet echt nagedacht over het wielerfestijn. “Wanneer start die precies?”, vraagt hij. “Begin mei? En er start ook een etappe in Haifa? Dat is leuk, dan ga ik wel even kijken als het me uitkomt. Dan zal ik Tom Dumoulin en de andere Nederlanders zeker even aanmoedigen.”

Met Leo Beenhakker bij Jong Oranje




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <