Laatste nieuws
07.30Voetbal op tv: Barcelona staat tegenover Valencia
07.30Hendriks en Vahle kondigen nieuw programma aan met nieuws over Oranje-boycot
07.26Ten Hag tevreden over de bijdrage van Antony
07.14'Geen promotie voor De Lang bij Ajax, mogelijk wel voor Geelen'
07.10De Telegraaf gaat in op Liverpool-bezoek Geertruida: Feyenoorder op Engelse radar
07.02De Telegraaf: Geertruida ‘wil dolgraag naar Liverpool’ en staat ook op de radar
06.51Prachtige beelden: Bizot en co onthaald door fans na mijlpaal
06.45Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
06.20Dumfries maakt richting EK misser bij huldiging Inter: 'Snap dit écht niet'
06.15Vermeulen bevestigt bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op haar na rond'
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
Resultaten x
Binnenland

Olaf Lindenbergh: "Ajax stelt tegen AZ tweede plaats veilig"

Olaf Lindenbergh speelde 135 Eredivisiewedstrijden in het shirt van AZ. Voor Ajax verdedigde de linksback annex linkermiddenvelder in competitieverband 25 keer de clubkleuren. Zondag stuiten zijn twee voormalige werkgevers op elkaar in de Johan Cruijff Arena. "Ik verwacht dat Ajax wint."
27-04-2018 09:00 door Sander Berends

"AZ heeft zondag in de finale van de KNVB Beker een tikkie gekregen en Ajax speelt thuis", vertelt de nu 44-jarige Noord-Hollander tegenover ELF Voetbal. "Ajax zal natuurlijk ook haar tweede plaats en daardoor voorronde Champions League zo snel mogelijk veilig willen stellen. En AZ heeft het sowieso altijd lastig tegen clubs uit de top drie."

De reden daarachter vindt Lindenbergh moeilijk weer te geven. "Het heeft ook een beetje met pech te maken. Misschien ook met extra spanning die wedstrijden tegen PSV, Ajax of Feyenoord oproepen. Ik was dit seizoen bij AZ - Ajax in Alkmaar (1-2 op 17 december 2017, red.). AZ kreeg zeker enkele grote kansen, maar maakte niets af. Tegen PSV vorige maand was AZ zeventig minuten lang de bovenliggende ploeg, maar staat er na afloop toch 2-3 op het scorebord. Op een gegeven moment spreekt iedereen daar ook over en wordt het steeds lastiger om een overwinning te boeken. Maar het is bijzonder. Als speler van AZ heb ik elke club uit de top drie wel een keer verslagen."

Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh leidt het topscorersklassement in de Eredivisie met achttien doelpunten. "Ik zie Wout Weghorst (zestien goals, red.) hem niet meer inhalen. Het is afwachten wat Hirving Lozano van PSV doet. Tegen Ajax zal het moeilijk worden, maar Jahanbakhsh kan anders op de laatste speeldag (thuis tegen PEC Zwolle, red.) nog de beslissende slag slaan."

"In het begin van het seizoen heerste er nog twijfel over zijn positie bij AZ. Ook Calvin Stengs kwam in aanmerking voor rechtsbuiten. Maar nadat hij op de eerste speeldag tegen PSV een ernstige knieblessure opliep (gescheurde kruisband, red.) pakte Jahanbakhsh zijn kans en heeft hij een heel constant seizoen gedraaid. Hij heeft dreiging, komt vaak naar binnen en is doelgericht. Ook geeft hij veel assists. Hij heeft een topseizoen gedraaid tot dusver."

Als speler maakte Lindenbergh de confrontatie tussen Ajax en AZ ook vaak mee. "De meest bijzondere? Dat is de bekerfinale van 2007. Na strafschoppen. Het ging maar door. Pas de negende strafschop bracht de beslissing. Ik benutte mijn penalty ook. Ik kies altijd vooraf voor een hoek en dan zo hard mogelijk trappen. De badjas hangt boven. De gewonnen miniatuurbeker staat in de woonkamer in een kast. Daar staat er nog eentje naast van een seizoen eerder, maar toen speelde ik niet."

Zijn allereerste AZ - Ajax in het andere shirt vergeet hij ook niet snel. "Ik kreeg een rode kaart (na een vermeende tik tegen Shota Arveladze, red.). Eerder in de wedstrijd had ik bijna de 0-2 binnengeschoten, maar trof ik de lat. Nu verloren we in Alkmaar met 4-2." Zondag kan Lindenbergh de wedstrijd niet rechtstreeks bekijken. Hij zal op dat moment op het hoofdveld van VV De Meern actief zijn. "In januari werd ik gevraagd door de hoofdsponsor van OFC, die ik nog ken uit mijn periode als jeugdtrainer van FC Volendam, of ik hen wilde helpen."

Derde Divisie

De ploeg uit Oostzaan, de huidige nummer vijf van de Derde Divisie Zondag, kende vanwege blessuregevallen en schorsingen een smalle selectie. "Ze willen graag naar de Tweede Divisie toe, dus er moest versterking bij. Ze zochten ook iemand die het team kon neerzetten. Eigenlijk zou ik komen als centrale verdediger. Maar ik speel nu als verdedigende middenvelder. Daar moet ik meer meters maken. In het begin was het zeker aanpassen, omdat ik anderhalf jaar lang geen wedstrijden meer had gespeeld. Ik ben diverse keren ingevallen. De laatste twee wedstrijden heb ik weer volledig meegedaan. Beide duels hebben we gewonnen, dus ik mag tevreden zijn."

OFC doet nog mee om de Play-Offs. "Dan moeten we nog Quick voorbij op de ranglijst (vijf punten meer, red.) en hopen dat Jong Vitesse kampioen wordt. Het kan nog, dus we gaan ervoor." De uitslag van Ajax - AZ leest hij daarom vanaf zijn telefoon zondag. "In de rust en na afloop kijk ik altijd direct naar de tussenstanden en uitslagen. Uit onze eigen klasse, maar ook die in de Eredivisie natuurlijk. De wedstrijd ga ik na afloop niet meer volledig terugkijken. Als ik de uitslag weet, vind ik dat niet leuk meer. De beelden zie ik diezelfde avond wel via de diverse zenders terug."

AZ Onder 19

Lindenbergh werkt dit seizoen bij AZ als assistent-trainer van de Onder 19. "Doordat Jong AZ in de Jupiler League uitkomt, is het elke week even kijken welke spelers we kunnen inzetten. Daarom spelen we soms ook maar met twee spitsen bijvoorbeeld. De prestaties dit seizoen zijn niet zo goed als in het vorige. We hebben de kampioenspoule gehaald en staan nu zesde, maar alles staat dichtbij elkaar. We spelen nog vier duels en kunnen nog zomaar derde worden. Dat was onze doelstelling dit jaar."

Welke functie hij volgend seizoen invult, weet hij nog niet. "Daarover moet nog gesproken worden. Het is ook nog niet bekend wie de trainer van AZ Onder 19 wordt. Diegene zal zijn eigen staf meenemen. Ik zal niet doorschuiven. Dat mag niet. Ik heb slechts mijn diploma’s Oefenmeester II en III. Assistent-trainer vind ik voor nu prima. In de toekomst wil ik me wel inschrijven voor Oefenmeester I." Ook bij ASV De Dijk fungeerde hij de afgelopen anderhalf jaar als assistent. "Ik verzamel nu ervaring bij de senioren en junioren. Volgend jaar word ik bij OFC waarschijnlijk ook assistent-trainer. Dan kan ik straks alle kanten op."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <