Laatste nieuws
18.21AZ komt met geruststellende update na zorgelijke botsing Femke Liefting
18.21Feyenoord krijgt tegenvallend nieuws: ‘Transfertarget kost liefst zeventien miljoen euro’
18.16LIVE buitenlands voetbal | Weghorst belangrijk met goal en assist, Hamer scoort fraai, De Ligt op bank bij Bayern
18.16LIVE FA Cup | Basisplaats voor Aké op Wembley, Haaland ontbreekt bij halve finale Manchester City - Chelsea
18.14VI Live: Manchester City en Chelsea beginnen aan halve finale FA Cup
18.13Sheffield zo goed als gedegradeerd, Brentford haalt uit bij Luton
18.12Haaland zit niet eens op de bank bij FA Cup-kraker Manchester City - Chelsea
18.05Bizar: zeventienjarige Endrick onthult opmerkelijk relatiecontract met vriendin
18.05Minteh en Paixao boeien clubicoon Feyenoord: 'Zij maken het verschil'
17.58Degradatie nabij voor Sheffield ondanks hoogtepunt Hamer: ‘Geweldig afgerond!’
17.56Hoever, Manhoef én Burger zorgen voor Nederlands feestje in Stoke-on-Trent
17.50Hoop 'tegen beter weten in' bij NEC-kamp: 'Heb de 6-0 tegen Ajax gezien...'
17.50LIVE Keuken Kampioen Divisie | ADO incasseert gelijkmaker tegen FC Eindhoven, koploper Willem II treft MVV
17.50Van Russische connecties tot ruzie met Amerikanen: de teloorgang van Vitesse
17.45AZ komt met update over Femke Liefting: keepster heeft hersenschudding, maar mag ziekenhuis alweer verlaten
17.44VI Live: FC Eindhoven knokt zich terug in duel met ADO
17.43AZ meldt positieve update na botsing: 'Liefting is onderzocht en mag naar huis'
17.42AZ komt met goed nieuws na schrikmoment in duel met Ajax Vrouwen
17.40‘Barcelona zet na tien jaar in op hereniging ter waarde van 60 miljoen euro’
17.38From zero to hero: Hart (37) eist hoofdrol op in halve finale beker
17.30Weghorst draagt bij aan doelpuntenfestijn en blijft hopen op Europees voetbal
17.30Weghorst houdt Europese droom van Hoffenheim in leven
17.28VI Live: Simons en Weghorst winnen allebei op valreep
17.26Leipzig dankt Openda en zet stap naar de Champions League; Weghorst trefzeker
17.25Duel Ajax-AZ gestaakt na zware botsing Liefting; AZ-keepster loopt hersenschudding op
17.16Chelsea stunt in Champions League met zege bij bekerhouder en favoriet Barcelona
17.15Aké maakt rentree in bekerkraker, Haaland ontbreekt
17.15Praat mee op VP: Manchester City - Chelsea
16.59Vardy en Ndidi bezorgen Leicester City cruciale zege in jacht op promotie
16.57Geloof het of niet: Braziliaan Endrick onthult ‘relatiecontract’ met clausules
16.57Buitenspel: Telegraaf blundert ludiek bij nieuws potentiële Willem II-directeur
16.51VI Live: Twee Nederlandse doelpunten bij Stoke City
16.50Weghorst laat goede vorm zien aan Koeman met derde goal in laatste vier duels
16.47Ian Maatsen laat Chelsea en Dortmund weten waar hij na de zomer wil voetballen
16.40Carrière Feyenoorder Dávid Hancko verliep niet vlekkeloos: ‘Ik voelde me de flop van de Serie A’
Resultaten x
Binnenland

Gratis longread: Daniel Schwaab over de succesformule van landskampioen PSV

PSV voetbalt dit seizoen zoals Duitsers auto's maken. Oerdegelijk, met aandacht voor functionaliteit en effectiviteit. De personificatie van dat spel, en de landstitel die daaruit voortvloeide: Daniel Schwaab. Een gesprek met de vleesgeworden teamspeler, aan de hand van lof én kritiek van collega's.
02-05-2018 07:15 door Geert Beckers

Aan zijn lijf geen Dolce & Gabbana. Geen geblondeerde gezichtsbeharing of een tattoo van een levensgrote leeuw op zijn rug. Daniel Schwaab draagt zijn haar in coupe volwassenheid. De enige spiegel waarin hij vaker dan één keer per dag kijkt is de binnenspiegel van zijn auto, want ook in het verkeer is Daniel Schwaab de verantwoordelijkheid zelve. 

Hij zou sober zijn, een tikkeltje saai. Waar menig profvoetballer zich in zijn vrije tijd voornamelijk richt op het vullen van een Instagram-account, vond Schwaab tijd om een universitaire opleiding Economie af te ronden. In zijn vrije tijd speelt hij graag met zijn drie kinderen. Voetballen of tennissen in de tuin. Maar wie denkt dat in het leven van de 29-jarige Duitser geen ruimte is voor spanning heeft het mis. Die spanning is er wel degelijk, zij het gedrukt in Times New Roman lettergrootte twaalf. In de boeken van Dan Brown of Don Winslow. “Lezen heb ik altijd al graag gedaan. Vooral thrillers.” 

Springt hij dan nooit uit de band? “Uh, nee niet echt, haha. Weet je? Als vader heb je een voorbeeldfunctie. Als voetballer heb je ook een voorbeeldfunctie. Ik ben mij terdege bewust van de voorbeeldfunctie die ik bekleed. Kinderen kijken naar mijn gedrag. Ik vind dat je je daarnaar moet gedragen. Dat doe ik dus ook.”



Ze zeggen dat jij de belichaming bent van dit PSV.
“Omdat we zo slecht spelen? Haha! Als daarmee bedoeld wordt dat het spel niet altijd aantrekkelijk is, is dat natuurlijk niet zo positief. Maar je kunt het ook anders interpreteren. We spelen effectief. Zo bezien is het juist een compliment. Voor mij gaat het erom dat we bovenaan staan. Dat is waarvoor ik hierheen gekomen ben. Prijzen winnen."

WIE ZEI HET?

Hij is niet de meest besproken of uitgesproken speler in de selectie van PSV. Wel een van de meest gewaardeerde. De complimenten stroomden de voorbije maanden in zijn richting. Wij leggen hem een greep uit het lofrepertoire voor, met het verzoek te raden wie de afzender is.

De eerste uitspraak: “Daniel is een beetje de vader van het team.”
(Nog voordat we de zin kunnen afronden:) “Haha, Steven Bergwijn. Die heb ik al vaak gehoord. Tja, ik heb veel ervaring en houd die ervaring niet graag voor mezelf. Ik wil mijn kennis verspreiden. Delen. Als zich situaties voordoen waarin een speler bijvoorbeeld te zwaar tilt aan kritiek, dan probeer ik hem te helpen.”

Hoe dan?
“Door uit te leggen dat mensen met kritiek niet altijd de intentie hebben om je af te kraken. Jou de schuld te geven. Veel vaker is kritiek bedoeld voor meer toehoorders. Als één iemand bekritiseerd wordt, weten ook alle anderen dat ze scherp moeten zijn. Als team mogen we niet verslappen. Kritiek op een individu geldt vaak voor een heel team. Ik vind het trouwens wel een mooie uitspraak van Steven.”

En wie is dan de moeder van PSV?
“Die hebben we niet, ik ben de alleenstaande vader van de selectie, haha. Zonder dollen: ik ben natuurlijk niet de enige die verantwoordelijkheidsbesef heeft. Er zijn meer spelers die zich opwerpen als leiders. Waarschijnlijk komt Steven tot zijn uitspraak omdat ik drie kinderen heb. Dat is hier natuurlijk een zeldzaamheid, gezien de lage gemiddelde leeftijd van de spelersgroep.”

LEIDER

De volgende uitspraak: “Hij heeft een duidelijke verandering doorgemaakt en is nu een van de leiders binnen de ploeg.” Roept u maar.
“Poeh moeilijk. Een supporter misschien?”

Je kunt hem misschien wel als supporter zien ja. Dat zou in ieder geval verklaren waarom hij je wekelijks opstelt. Het is namelijk een uitspraak van Phillip Cocu.
“Oké, mooi. Als speler hoor je natuurlijk graag dat je belangrijk bent voor het team. Volgens mij kan ik me die uitspraak weer herinneren. Dat was aan het begin van het seizoen hè?”

Klopt.
“Toen bevonden we ons in een dieptepunt. We lagen snel uit Europa en verloren in Heerenveen. We waren belangrijke spelers kwijtgeraakt in de zomer. Leiders. We hebben tijd nodig gehad om als groep sterker te worden. Toen heb ik gemerkt dat er meer van mij gevraagd werd. Dat ik nog meer moet coachen in het veld, wat ik sowieso al veel doe. Ook met lichaamstaal het voortouw nemen. Ook daarmee wil ik weer een voorbeeld zijn. Toen wonnen we van Feyenoord. Die zege heeft ons in de juiste richting gewezen.”

SLIM

Volgende uitspraak: “Andere spelers komen met dure kleding naar de club. Daniel niet. Hij is ontzettend slim. Ik kijk op tegen hem.”
“Haha, Isimat. Ik draag misschien niet de nieuwste mode, geen Louis Vuitton of Dolce & Gabbana, maar heb niet het idee dat ik in lelijke kleren rondloop haha. Zulke dingen zijn voor mij gewoon niet zo belangrijk.”

Hij zegt ook dat hij tegen je opkijkt.
“Ja, mooi om te horen. We hebben veel waardering voor elkaar. Zijn natuurlijk totaal verschillende persoonlijkheden. Maar het werkt gewoon heel goed tussen ons. We hebben elkaar gevonden. Het is fijn om met hem te spelen.”

LUISTEREN

Volgende uitspraak: “Ik hou ervan als mensen goed kunnen luisteren. Daniel is zo iemand.”
“Geen idee.”

Weer Isimat. 
“Ik luister graag ja.”

En hij vertelt graag, dus dat past dan ook weer goed.
“Haha ja, precies. Maar hij luistert ook graag hoor. Al moet ik wel zeggen dat hij meestal het woord voert. Tijdens de lunch zitten we altijd samen aan een tafel. Dan is Isi meestal aan het woord. Waarover? Over alles. Hij kan werkelijk over alles praten. Meestal houd ik me dan afzijdig, maar als het over serieuze onderwerpen gaat meng ik me erin.”

Waarover ging het laatste serieuze gesprek tussen jou en Isimat?
“Als we serieuze gesprekken hebben zitten Steven Bergwijn en Bart Ramselaar er meestal ook bij. De laatste keer ging het over verantwoordelijk rijgedrag in het verkeer. Hoe we op dat onderwerp kwamen? Nou, het begon met een bekeuring. Laat ik maar niet zeggen van wie, haha.”

KRITIEK

Je kreeg dit seizoen natuurlijk niet alleen lof. Zoals in de volgende uitspraak: “Op het middenveld mag Schwaab de veters van Dante Rigo niet eens strikken.
“Geen idee van wie dat afkomstig is.”

Het was Aad de Mos.
(Na een korte pauze:) “En wie is dat?”

Een oud-trainer van onder meer Ajax en PSV.
“Ik weet van mezelf dat ik een centrale verdediger ben. Soms kan ik ook op het middenveld uit de voeten, maar in de verdediging kom ik het best tot mijn recht. En Dante is een supertalent. Hij heeft een goede pass, is erg rustig aan de bal. Misschien heb ik meer ervaring en duelkracht, maar hij is zonder twijfel een van de grootste talenten die hier rondlopen.”

MOE

Laatste uitspraak: “Er zijn bij PSV spelers die ik soms hoor zeggen dat ze moe zijn, maar dat kan ook in het hoofd zitten.”
“Kijk, dat klopt helemaal. Dat heb ik namelijk gezegd, haha.”

Is het verschil in fysieke belasting met Duitsland groot?
“Niet groot, maar er is wel een verschil. In Duitsland wordt harder getraind dan in Nederland. Ik moet wel zeggen dat we dit seizoen al een stuk harder trainen dan vorig seizoen.”

Hoe komt dat zo?
“Sommige spelers die het meest klaagden zijn vertrokken, haha. Ik ga geen namen noemen, maar zo werkt het natuurlijk wel in een team. Als sommige spelers klagen, nemen anderen daaraan een voorbeeld. Zo wordt het steeds erger. Nu die spelers weg zijn luisteren talenten misschien meer naar mij. En als ik dan zeg dat vermoeidheid voor een groot deel tussen de oren zit, nemen ze dááraan een voorbeeld. Het is een kwestie van instelling en gewenning. Als spelers in de jeugd niet gewend zijn om hard te werken, is het natuurlijk lastig om dat bij het eerste ineens wel te doen. Bij gewenning gaat het toch makkelijker.”

Is dat het verschil tussen het succesarme vorige seizoen en het succes van het huidige seizoen?
“Ja. Zonder twijfel. De bereidheid om te knokken kan je kampioen maken. Daarbij moet ik zeggen dat het teamgevoel, het eenheidsgevoel, voor mij het grootste verschil is met vorig seizoen. Daarmee maken wij het verschil.”

Misschien wordt dat bedoeld met de opmerking dat jij de personificatie van dit PSV bent.
“Dat zou goed kunnen ja. Wij weten wat we kunnen en wat we niet kunnen. We stellen ons goed in op de krachten en zwaktes van de tegenstander en proberen daarvoor een oplossing te vinden. Als dat niet met zuiver passspel lukt, dan kan het ook met de lange bal op Luuk. Druk zetten als team.”

Grappig. Wat jij nu over het team zegt, zou je ook van jezelf kunnen zeggen.
“Nu je het zegt... Misschien ben ik inderdaad de personificatie van dit PSV.”

Dit artikel is afkomstig uit de papieren editie van ELF Voetbal. Daarin ook aandacht voor Matthijs de Ligt, Bas Dost, Roy Makaay, Renato Tapia, de AZ-broers Teun en Peer Koopmeiners, NAC'er Umar Sadiq, de eerste onthullingen van Voetballer X en nog veel meer!


 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <