Resultaten x
Binnenland

Extra dikke ELF Voetbal: WK '98-special, toen de wereld Oranje vreesde

Met een WK in aantocht zonder het Nederlands elftal schieten onze gedachten terug naar zomers waarin de Oranje-koorts tot grote hoogte steeg. Een daarvan was het memorabele WK van 1998 in Frankrijk, nu twintig jaar geleden. Het Oranje van bondscoach Guus Hiddink boezemde angst in bij tegenstanders, maar strandde in het zicht van de finale. Tot opluchting van de latere wereldkampioen Frankrijk, bleek later. Wij gingen voor onze WK '98-special met betrokkenen terug in de tijd.
17-05-2018 07:00 door Redactie ELF Voetbal

Nog steeds wordt er in Brazilië met groot respect gesproken over het elftal Goddelijke Kanaries dat op het WK van 1982 de wereld met oogstrelend voetbal in vervoering bracht. Toch werd de Mágica Seleção met sterren als De Dokter (Sócrates), De Witte Pelé (Zico), De Achtste Koning van Rome (Falcão) en Het Kanon (Éder) al in de tweede ronde uitgeschakeld. Wij, de redactie van ELF Voetbal, hebben onze eigen Brazilië ’82-ervaring. Wij denken met kippenvel terug aan het Oranje dat in 1998 furore maakte op het WK in Frankrijk. Het toernooi eindigde met twee nederlagen, maar toch waren we o zo dicht bij de wereldtitel. En dat met voetbal waarvan we anno 2018 alleen nog maar durven dromen. Die ploeg verdient twintig jaar later, in een zomer dat Oranje op het WK schittert door afwezigheid, een special. Bij dezen.

INHOUD


Guus Hiddink

Het moderne deuntje van zijn deurbel klonk nog maar net of de loodzware deur van zijn Amsterdamse grachtenpand zwiepte al open. Guus Hiddink had er zin in. Vol passie, zichtbaar plezier en enthousiasme, aangelengd met een tikkeltje weemoed, blikt hij terug op de WK-zomer van 1998. Een zomer waaraan hij met trots terugdenkt. “Rond dat WK had ik echt helemaal niets beter kunnen doen."Dennis Bergkamp

De aanname, de kapbeweging, de volley: zijn doelpunt staat bij iedere Nederlandse voetballiefhebber in het geheugen gegrift. Wat veel minder mensen zich herinneren is dat het weinig had gescheeld of Dennis Bergkamp had zijn memorabele treffer nooit gemaakt. Dat hij in de FA Cup-finale met het WK in zijn achterhoofd liet schieten. "Ik wilde het risico niet nemen het WK te moeten missen door per se op Wembley te spelen."

Pierre van Hooijdonk & Arthur Numan

Het WK van 1998 was niet alleen voor de thuisblijvers in Nederland een groot feest. Ook de spelers zelf vermaakten zich kostelijk. Pierre van Hooijdonk en Arthur Numan vertellen over hun weken aan de zonovergoten Zuid-Franse kust. Over jetski's, helikoptervluchten, stappen in Monte Carlo en dansen met Whitney Houston. "Ik voelde me even een soort John Travolta, maar Whitney had meer oog voor Patrick Kluivert dan voor mij."

Hoe is het met...?

Carlos Roa, Cuauhtémoc Blanco, Cláudio Taffarel en Davor Suker: ze gaven kleur aan een WK dat toch al niet om kleur verlegen zat. Hoe verging het ze sindsdien? Een speurtocht wijst uit dat de levens van de smaakmakers van ‘98 er sinds die zomer niet saaier op werden. De één adopteerde vijftien kinderen, de ander wordt verdacht van moord en weer een ander trok zich terug in de bergen om zich voor te bereiden op de naderende apocalyps.

Patrick Kluivert

Het lievelingetje van het Nederlandse voetbal was niet langer geliefd. Slechte prestaties bij AC Milan, serieuze beschuldigingen en een dodelijk ongeluk. In een gewraakt interview had Patrick Kluivert bovendien aangegeven liever voor Suriname dan voor Nederland te spelen. In Frankrijk begon zijn rehabilitatie. Het Nederlandse publiek zag weer de Kluivert die het publiek zo graag ziet: het natuurtalent.

Bange wereldkampioenen

Het WK ín Frankrijk was net zozeer het WK ván Frankrijk. Voor het eerst in de historie sleepten de Fransen de wereldtitel in de wacht. In de finale tegen een onthoofd BraziIië, waar de meest Goddelijke der Kanaries als een dood vogeltje in de spits stond. Bang voor Ronaldo waren de Fransen toch al niet, bekennen ze jaren na dato. Angst was er wel degelijk, maar voor een land dat de finale níet haalde. Voor Oranje.

Frank en Ronald de Boer

Ze waren op de top van hun kunnen. Wereldtoppers in een selectie met meer sterren dan aan de hemel. Frank en Ronald de Boer blikken terug op het toernooi waarop het had moeten gebeuren voor Oranje. “In 1998 hadden we een beter team dan het Oranje van 2010 en 2014, maar we misten achteraf de echte overtuiging om wereldkampioen te worden.”EN VERDER:

PANINI
OUDE DOOS: WINTER & RONALDO
HARRY VERMEEGEN
ORANJE EN DE MEDIA
MARIO VAN DER ENDE
HET MYSTERIE ROND RONALDO
EDGAR DAVIDS
QUIZ
STATISTIEKEN
ORANJE TOEN EN NU
LEGEND: ZIDANE
VERGETEN MOMENTEN
NIEUWE GENERATIES
RECONSTRUCTIE: NEDERLAND - BRAZILIË
EVERT TEN NAPEL
BOUDEWIJN ZENDEN

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <