Resultaten x
Binnenland

Wie is de nieuwe Vitesse-spits Oussama Darfalou?

Luc Castaignos kon Tim Matavz vorig seizoen niet echt bedreigen in de punt van de Vitesse-aanval. Om de Sloveen toch wat te prikkelen heeft de Arnhemse club nu alsnog in een waardige uitdager voor Matavz voorzien. Oussama Darfalou, een 24-jarige Algerijn, tekende woensdag voor vier jaar in de Gelredome. Het Algerijnse voetbal niet geweldig gevolgd? ELF Voetbal helpt je op weg.
06-06-2018 15:53 door Jan Willem Spaans

Vorige werkgever

Darfalou komt over van USM Alger, een club uit de Algerijnse hoofdstad Algiers. In de Ligue 1 van Algerije eindigde hij met zijn club op een zesde plaats. Met achttien treffers kroonde hij zich tot topscorer van de competitie. Dat lijkt een karig aantal, maar er moet bij vermeld worden dat doelpunten in Algerije veel zeldzamer zijn dan in Nederland: in hun competitie vielen er gemiddeld 2,20 per wedstrijd – in de Eredivisie ligt die doorsneewaarde op 3,14. Darfalou werd al eens kampioen met Alger. Hij komt nu transfervrij naar Nederland.

Internationale carrière

De spits heeft ruim ervaring opgedaan bij de beloften van Algerije en kwam op de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië ook voor zijn land uit. Hij debuteerde in 2017 tegen Libië in de hoofdmacht van zijn ploeg en scoorde binnen de minuut. Daarna werd hij ook voor een volgende oefenwedstrijd tegen Libië opgeroepen, maar daar bleef het bij. Voorlopig kiest de keuzeheer van de Algerijnen nog voor andere namen om samen te spelen met onder meer Nabil Bentaleb en Riyad Mahrez.

Strijd om zijn handtekening

Er vond al een heel getouwtrek plaats rondom de spits: Algerijnse media meldden enkele weken terug al dat Darfalou vlakbij het ondertekenen van een verbintenis met de Duitse degradant HSV zou staan, terwijl sommige bronnen eveneens onderhandelingen met Grasshoppers uit Zwitserland wisten te melden. Uiteindelijk werd het dus Vitesse, ook de Gelderse club werd al weken in verband gebracht met de topscorer van Algerije.

Speelstijl

In zijn eigen woorden heeft Vitesse met Darfalou een ‘snelle, sterke spits die graag de ruimte op het veld zoekt’. Technisch directeur Marc van Hintum geeft aan dat Darfalou voldoet aan de profielschets en de noodzaak om iedere positie dubbel te bezetten, met het feit dat de portemonnee gesloten kon blijven als fraaie bijkomstigheid. Darfalou roemt Vitesse om zijn geschiedenis alsmede het technisch plan. Hij belooft twee dingen: veel doelpunten en het leren van Engels en Nederlands, daar hij nu alleen het Frans machtig is.

Landgenoten in de Eredivisie

Darfalou wordt pas de derde speler met een Algerijns paspoort die in de Eredivisie komt voetballen. De Frans-Algerijnse buitenspeler Karim Soltani speelde tussen 2005 en 2011 bij VVV-Venlo en ADO Den Haag. In het voorbije seizoen kwam hij uit voor het Griekse PAS Giannina. Karim Bridji werd in Amsterdam geboren, maar bezit ook de Algerijnse nationaliteit. Zijn carrière als voetballer liep langs een handjevol Nederlandse BVO’s en tevens mag hij zich ex-international voor Algerije noemen.

Wat zegt een expert?

ELF Voetbal benaderde DZ Football, een leidend platform over het Algerijnse voetbal en sprak Dean Ammi. Hij beschrijft Darfalou als een ‘hele slimme’ voetballer, die goed zijn loopacties weet te timen binnen het strafschopgebied. Hoewel hij de Eredivisie een stuk hoger inschaalt dan de Algerijnse Ligue 1, verwacht hij dat Darfalou zich spoedig aanpast aan de verbeterde standaard. Hij wil een vergelijking maken met Islam Slimani, een andere aanvaller die in Algerije geboren werd en in Portugal een enorme hoeveelheid goals liet aantekenen. Wat Ammi betreft is er geen enkele reden waarom Darlafou niet ook zoiets kan gaan doen. Dat belooft nogal wat…

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 11 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... John Terry?
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
elf voetbal betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Nederland - Frankrijk
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Sofía Zámolo
transfergeruchten Laatste: 'Liverpool wil meedenken met oud-Vitessenaar Dominic Solanke'
boulevard Laatste: Naaktmodel steunt Real Madrid nog volop
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <