Resultaten x
Binnenland

Is Uruguay de dark horse van het WK?

Met een klinkende 3-0 overwinning werden de Russen maandagmiddag door Uruguay verslagen. Daarmee stelde de Zuid-Amerikaanse ploeg, zoals verwacht, de eerste plaats in poule A veilig. Een jonge, frisse lichting van Uruguay heeft tot nu toe een zeer solide indruk achtergelaten. Maar is de WK-campagne van de Zuid-Amerikanen ook goed genoeg voor de titel 'Dark Horse'?
25-06-2018 18:41 door Thijs de Bruijn

Al na 23 minuten werd de wedstrijd tussen Uruguay en Rusland door WK-revelatie Denis Cheryshev in het slot gegooid. De trefzekere Rus, die dit WK al drie keer scoorde, vond het net maandagmiddag opnieuw. Deze keer zorgde hij met zijn doelpunt echter niet tot vreugde onder de thuisfans. Cheryshev werkte de bal namelijk achter zijn eigen doelman en hielp de Uruguayaanse ploeg zodoende verder in het zadel nadat Luis Suarez de 1-0 al tegen de touwen had geschoten. Niet de verrassende Russische ploeg, maar toch favoriet in de poule Uruguay greep hierdoor de hoogste positie.

Solide verdediging

1-0, 1-0 en 3-0. Het zijn de overtuigende cijfers waarmee Uruguay zal afreizen naar Sochi voor de achtste finales. De overwinningen van Uruguay hebben één ding gemeen. De Uruguayanen kregen nog geen enkel doelpunt tegen. Ook tegen het scoorgrage Rusland, dat al acht keer trefzeker was in zijn eerste twee wedstrijden, hoefde doelman Fernando Muslera da bal niet uit het eigen net vissen. Daar moet echter wel bij vermeld worden dat Rusland al na 40 minuten verder moest met tien man. Toch werd de nul gehouden en bewees de Uruguayaanse defensie dat het zeer geconcenteerd en solide kan spelen. 

De verdediging, bestaande uit Diego Godin, José Gimenez en Martin Caceres, speelt dan ook stuk voor stuk bij Europese topclub. De verdedigende kwaliteiten van de driemansverdediging zijn dan ook onmisbaar voor de nationale ploeg. De verdediging kan bovendien tot een van de beste in de competitie worden gerekend. Alleen Kroatië hield zich tot dusver ook vrij van tegendoelpunten, maar de Kroaten hebben in tegenstelling tot Uruguay pas twee wedstrijden op dit WK gespeeld.

Vedettes doen hun werk

Na wat opstartproblemen toonden ook de absolute vedettes uit de Uruguayaanse ploeg maandagmiddag hun klasse. Het spitsenduo Suarez-Cavani was twee keer trefzeker. Suarez tekende voor de 1-0. Tachtig minuten later was Cavani goed voor de 3-0.

De doelpunten van de twee spitsen zijn voor Uruguay net zo belangrijk als de solide defensie. De Uruguayaanse ploeg vond het in de groepsfase namelijk nog niet zo eenvoudig om het net te vinden. Waar Rusland met 5-0 en 3-0 over Saudi-Arabië en Egypte heen walste, won Uruguay met een magere 1-0 score van dezelfde tegenstanders. Dat Cavani én Suarez tegen Rusland een doelpunt wisten te maken, zal de Uruguayaanse voetbalfan goed doen. De doelpunten van de aanvallers zal Uruguay in de volgende ronde hard nodig hebben.

Spanje, Portugal of toch Iran

In de volgende ronde zal namelijk de nummer twee van poule B op de Uruguayanen wachten. Drie teams zijn nog in de race voor deze positie. Portugal, Spanje en Iran hopen nog op plaatsing voor de volgende ronde. Twee van deze drie tegenstanders zijn op papier sterker dan de groepswinnaar uit poule A. Doelpunten van Cavani en Suarez komen dus als geroepen wanneer Uruguay de Spanjaarden of de Portugezen treft.

Meer kapers op de kust

Uruguay is niet het enige land dat zich in de strijd mengt voor de titel 'dark horse van het WK'. Er zijn meer kapers op de kust die dit WK de potentie hebben om een verrassingsploeg te worden. Zo maakte Kroatië in zijn eerste groepswedstrijden een goede indruk, kenden de Mexicanen een droomstart met overwinningen op Duitsland en Zuid-Korea en behaalde underdog Engeland twee prima resultaten na zijn eerste groepswedstrijden.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 2 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Ajax - Real Madrid
transfergeruchten Laatste: 'FC Groningen ziet Mimoun Mahi naar Zwitserse Super League vertrekken'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <