Laatste nieuws
12.30Camera's van ESPN vangen één woord op van Arne Slot in minuut 69
12.30Het Liverpool van Slot: Klopp-opvolger erft topselectie, maar impulsen gewenst
12.18Unieke beslissing in Zweden: clubs blokkeren invoering VAR
12.10Kroes reageert voor het eerst op onderhandelingen Ajax en Potter: 'Moet blijken'
12.05Swart kan rekenen op Eindhovens belletje: 'Deden we ook toen Ajax laatste stond'
12.00LIVE Keuken Kampioen Divisie | Willem II kan zich in kraker tegen FC Groningen verzekeren van promotie
12.00Promotie op het spel voor Willem II tegen Groningen: zo worden de kansen ingeschat
11.57Rashford is online beledigingen zat: 'Genoeg is genoeg'
11.49‘Galatasaray wil zich versterken en is van plan om toe te slaan bij Man United’
11.45Slot is overtuigd dat hij manager van Liverpool wordt en benoemt waarom
11.42PSV op recordjacht: de landstitel is officieus binnen, maar dit staat er ook nog op het spel in Eindhoven
11.40De Bruyne zorgt voor enorme verbazing in Engeland: 'Niet verwacht van hem'
11.31Hake baalt van VAR: 'Onbegrijpelijk dat dat niet teruggedraaid wordt'
11.20Hedwiges Maduro op weg terug naar Almere City: Ajax-assistent moet Alex Pastoor opvolgen
11.17Veerman en co. kregen 'échte klap' te verwerken: 'Stond er precies achter...'
11.15Van Gaal helpt Ajax-duo bij lastige keuzes: 'Geeft gevraagd en ongevraagd mening'
11.15Machtsvertoon PSV is wereldnieuws: 'Aanvallend vuurwerk, rivalen verwoest'
11.15Financiële situatie voetbalclubs niet florissant: 'Te veel focus op korte termijn'
11.12'AZ spot nieuwe linksback in Zweden: prijskaartje van twee tot drie miljoen euro'
11.10Speler-voorzitter Romário: 'Als de trainer me niet opstelt, gooi ik hem eruit'
11.02Maduro op weg terug naar Almere City, moet Pastoor opvolgen als hoofdtrainer
11.00VP-voetbalkantine: ‘Ajax moet stoppen met het wachten op Ten Hag’
10.50Van Beek weet het zeker: 'Dit PSV de beste ploeg waar we tegen gespeeld hebben'
10.48PSV passeert Ajax op ranglijst van tv-gelden Eredivisie en krijgt mooi bedrag
10.45Braziliaans voetbalicoon Marta bezig aan laatste maanden als international
10.30Kuijt legt uit waarom hij Slot en Liverpool een goede match vindt
10.12Dit zijn de mooiste beelden van het officieuze kampioenschap van PSV
10.09Lovende Vink benoemt gedrag PSV tijdens recordzege: 'Wordt niet geaccepteerd'
10.05'Oud-speler De Graafschap verdachte in 'megaproces' tegen plofkraakbende'
10.00Kuyt enthousiasmeert Engeland voor Slot: 'Laat spelers geloven wat hij gelooft'
09.53PSV excelleert, maar Feyenoord wint ook, Ajax struikelt: samenvattingen eredivisie
09.50Go Ahead kiest bijzonder moment voor bevestiging contractverlenging van clubicoon
09.50'Feyenoord pakt miljoenen: Liverpool breekt Nederlands record voor Slot'
09.48Van Bommel deelt chocolade met Blessin: 'Ik heb je ook al drie punten gegeven'
09.47Marcus Rashford bijt op X van zich af: ‘Het gaat al maanden op deze manier’
Resultaten x
Binnenland

Interview Léon Bergsma: bij AZ op jacht naar zijn Eredivisiedoorbraak

Léon Bergsma (21) maakte deze zomer de overstap van Ajax naar AZ. De verdediger zag in Amsterdam onder trainer Erik ten Hag geen toekomst meer weggelegd voor zichzelf. Bij AZ hoopt hij de volgende stap in zijn ontwikkeling wel te zetten. Bergsma heeft een helder doel voor ogen: “Ik ben naar Alkmaar gekomen voor een basisplaats.”
06-07-2018 14:30 door Tim Beck

Als jonge jongen heeft Bergsma er alles voor over om te debuteren in het eerste elftal van Ajax, net als zijn vader Hans in de jaren zeventig. Pa breekt echter zijn scheenbeen op het moment dat hij op het punt staat door te breken, zoon Léon ziet zijn wens uiteenspatten door de trainerswissel vorig seizoen. “Het was altijd mijn droom om te debuteren, want Ajax was van jongs af aan mijn club. Het is helaas niet gelukt”, vertelt de verdediger tussen twee trainingen door aan ELF Voetbal. “Maar ik ben er de persoon niet naar om daar lang in te blijven hangen.”

Eind vorig jaar schrijft De Volkskrant nog een uitgebreid artikel over de opmars van de speler van Jong Ajax. Bergsma klopt steeds harder op de deur van toenmalig trainer Marcel Keizer, maar na het ontslag van Keizer en de aanstelling van Ten Hag draait de speeltafel 180 graden voor het talent. “Onder Keizer trainde ik altijd mee en zat ik soms bij de wedstrijdselectie. Het zag er rooskleurig uit. Onder Ten Hag stond ik in het begin nog wel op het trainingsveld, maar merkte ik al dat mijn rol minder groot werd. Ik wilde deze transferperiode dan ook koste wat het kost weg, want ik zag geen perspectief meer.”

Praten over de situatie doet Bergsma niet met de nieuwe coach. Sowieso is Ajax communicatief minder vaardig vergeleken met andere clubs, beaamt hij. “Maar een gesprek was voor mij op een gegeven moment ook niet meer nodig. Er was geen vertrouwen van de trainer en ook de clubleiding sprak het vertrouwen niet in me uit, want ze lichtte enkel de eenjarige optie in mijn contract. Ze boden me geen meerjarige verbintenis aan. Dat was voor mij de nekslag.”

Onzekerheid op Zakynthos

Bergsma maakt het seizoen bij Jong Ajax met glans af. Als aanvoerder van het team staat hij eind april te pronken met de kampioensschaal van de Jupiler League. Desondanks brandt bij hem dan al de onweerstaanbare ambitie om zijn kwaliteiten te tonen in de Eredivisie. “Ik wilde per se die stap naar het hoogste niveau zetten, want ik was al eerste en tweede geworden in de Jupiler League. Ik ben heel benieuwd hoe ik het in de Eredivisie ga doen.”

Hoewel er een hoop interesse is voor Bergsma, gaat hij een onzekere zomer tegemoet. Met zijn vriendin blaast hij op het Griekse eiland Zakynthos even uit na een intensief seizoen. “Daar waren ook andere voetballers, zoals Teun Bijleveld en Kaj Sierhuis. Het was erg gezellig, maar het was ook moeilijk voor me omdat ik niet wist wat er zou komen. Het was een zomer als een flipperkast. De ene dag van de vakantie dacht ik daar heen te gaan, de dag daarop was ik ervan overtuigd weer ergens anders te gaan voetballen. Ik was blij en opgelucht toen de overstap naar AZ uiteindelijk was afgerond.”

AZ is absoluut niet de enige club uit de Eredivisie die hengelt naar de diensten van de voetballende verdediger. Welke clubs concreet waren, vindt Bergsma niet relevant om te melden. “Ik verzeker je dat er in ieder geval veel interesse voor me was. Met een aantal clubs heb ik daadwerkelijk gesproken. Er was ook wat sluimerende belangstelling vanuit het buitenland, maar dat was nooit een optie voor me. Het was niet goed geweest voor mijn carrière. Dan was ik voor het geld gegaan. Ik ben nog jong, dus ik wil me de komende jaren ontwikkelen en gewoon lekker voetballen.”

Onder Marcel Keizer zat Bergsma nog vaak op de bank bij Ajax 1, hier naast Siem de Jong

Basisplaats

Zaakwaarnemer Peter R. de Vries drukt Bergsma eveneens op het hart dat voetballen in het buitenland niet zaligmakend is. “Peter zit al wat jaren in het voetbal en heeft enorm veel passie voor het spelletje. Vooral qua onderhandelingen heb ik een goede aan hem, want hij heeft in zijn werk als misdaadverslaggever natuurlijk al zoveel meegemaakt. Hij raakt niet snel onder de indruk en is mede daardoor ijzersterk in de contractbesprekingen.”

De Vries regelt een contract bij AZ waar veel vertrouwen uit spreekt, want Bergsma tekent voor vier seizoenen in Alkmaar. Dat betekent niet dat hij rustig gebracht wil worden, want hij gaat vol voor een basisplaats dit seizoen. “Het gesprek met trainer John van den Brom en technisch directeur Max Huiberts voelde direct heel goed. AZ wil enkele punten doorvoeren in hun spel en binnen dat plaatje pas ik. Ik moest terechtkomen bij een club die wil voetballen en de jeugd de kans geeft, dat is gelukt. Mijn doel is om dit jaar in ieder geval veel speelminuten te maken en eigenlijk gewoon om basisspeler te worden.”

AZ startte de voorbereiding op 24 juni. Na bijna twee weken training kan Bergsma inmiddels enkele verschillen tussen AZ en Ajax aanstippen. “We doen bij AZ weliswaar al veel met de bal, maar eindigen meestal met een aantal intensieve sprintjes. Er wordt meer aandacht besteed aan het fysieke aspect van voetbal. Zo hopen we de tegenstander te kunnen overlopen, door meer te geven.”

Uithuilen

De intensiteit, het negentig minuten lang druk zetten, is net het gedeelte waar Bergsma naar eigen zeggen nog stappen in moet maken. “Ik ben gehaald vanwege mijn voetballende kwaliteiten. Ik kan door middel van een goede pass tussen de linies AZ nog beter laten voetballen van achteruit. Verdedigend, dat is altijd al zo geweest, kan het nog beter. Tactisch sta ik vaak wel goed, maar qua duelkracht en intensiteit zit er nog vooruitgang in.”

Het schort er weleens aan in de voetbalwereld, maar Bergsma kun je geen zelfkritiek ontzeggen. Hij maakt een stabiele indruk tijdens het interview: vertrouwen in eigen kunnen, maar tegelijkertijd oog voor verbetering. Daar hebben zijn ouders, en dan vooral zijn vader, een belangrijk aandeel in gehad. “Voordat ik op mijn achtste naar Ajax ging, trainde mijn vader me. Dat was niet altijd een pretje, haha. Ik was de laatste voor wie hij het opnam. Hij kon heel hard tegen me zijn op het veld. Achteraf ben ik hem daar heel dankbaar voor.”

Maar toen, als achtjarig jochie, kwam het weleens voor dat de kleine Bergsma zijn vader vervloekte. “Dat uitte ik door boos te worden of te gaan huilen, maar uiteindelijk besef ik dat het goed voor me is geweest. Alleen op het moment zelf is het niet leuk en ging ik uithuilen bij m’n moeder. Aan de ene kant heb je een lieve moeder die het voor je opneemt en aan de andere kant een lieve vader die je uit goedheid harder probeert te maken. Dat zal herkenbaar zijn voor veel voetbalfamilies en ik zou het later ook doen zoals mijn vader. Het heeft me namelijk verder gebracht.”

Tijdens de eerste oefenwedstrijd van AZ van dit seizoen




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <