Laatste nieuws
22.55Volgende brief gaat de deur uit bij Ajax: 'Wij geloven in zijn visie en kwaliteiten'
22.55LIVE Champions League | PSG heeft ticket halve finale binnen: Mbappé doet Barça definitief de das om
22.55Borrusia Dortmund bereikt halve finales Champions League na ijzersterke comeback tegen Atlético Madrid
22.51VI Live: Mbappé beslist het in Barcelona
22.45BVB naar halve finale na spektakel tegen Atlético: Maatsen belangrijk met treffer
22.41Spektakelstuk: Sabitzer schiet kiezelhard raak, BVB herstelt marge vliegensvlug
22.39Fans van Barcelona verbranden shirt van uitgekotste Ousmane Dembélé
22.35'Ik voel dat het echt anders is dan bij Ajax, hier is het wat harder trainen'
22.31VI Live: PSG drukt door in Barcelona, snelkookpan in Signal Iduna Park
22.31Wild gerucht: ‘Scouts Ajax zitten op de tribune voor Ecuadoraans international’
22.29Woedende Xavi schopt camerabescherming omver en krijgt rood
22.27PSG slaat toe: rood Xavi, Dembélé verdient penalty en Mbappé scoort
22.22VI Live: Mbappé verdubbelt de marge, Xavi met rood weggestuurd
22.20Ajax verslaat Feyenoord na verlenging en staat in bekerfinale
22.18VI Live: Vitinha zet PSG op voorsprong, Xavi met rood weggestuurd
22.15Sherida Spitse schiet Ajax Vrouwen naar bekerfinale na intense Klassieker tegen Feyenoord
22.10VI Live: Dembélé doet Barça pijn, Atlético vindt aansluiting bij Dortmund
22.10Zenuwslopend duel ten einde: Ajax Vrouwen bekerfinalist na zege op Feyenoord
22.05Ajax bereikt bekerfinale ten koste van Feyenoord
21.48Maatsen maakt Dortmund gek: Nederlander schiet knap raak tegen Atlético
21.48VI Live: Dembélé reageert met doelpunt op fluitconcerten in Barcelona
21.48Pijnlijke vergissing: fans van Barcelona bekogelen eigen spelersbus met vuurwerk
21.45Maatsen zet Dortmund op stelten: BVB op koers voor halve finale
21.45De Boer over Frenkie: 'Dat zakt steeds weg, hoort niet bij de échte grote sterren'
21.45Barça in de problemen tegen PSG: rood Araújo, uitgerekend Dembélé scoort
21.41VI Live: Maatsen schiet Dortmund virtueel naar halve finale Champions League
21.35VI Live: Barça met tien man verder na rood Araújo, Xavi haalt Yamal eraf
21.35'Ajax gecharmeerd van Cercle Brugge-aanvaller, forse concurrentie'
21.31VI Live: Araújo trekt aan de noodrem, Barça verder met tien man
21.22VI Live: PSG moet oppassen voor vroege knock-out van Barcelona
21.19Ongekend: Romário (58) maakt zich op voor terugkeer als voetballer
21.14VI Live: Yamal toont zijn klasse, Raphinha vergroot problemen PSG
21.08Koeman zet z'n schitterende penthouse in Noordwijk voor miljoenen in de verkoop
21.02VI Live: Barça met Frenkie begonnen tegen ultra-aanvallend PSG
20.56Van Gaal-roep wint aan kracht: 'Iedere andere trainer groot risico voor Ajax'
Resultaten x
Binnenland

Hoe verging het de voorgangers van Mbappé als talent van het WK?

De gouden bal zou voor Kylian Mbappé de ultieme bekroning op een uitstekend WK zijn geweest. Deze prijs ging echter net aan zijn neus voorbij. Verliezend finalist Luka Modric mocht met de befaamde trofee op de foto. Toch mocht Mbappé een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. De Fransman werd tot talent van het toernooi bekroond. Hoe verging het zijn voorgangers eigenlijk? ELF Voetbal zocht het uit.
18-07-2018 22:49 door Thijs de Bruijn

2014: Paul Pogba

Alhoewel het toernooi voor de Fransen vier jaar geleden een stuk minder voorspoedig verliep, ging er toch een Fransman met een prijs naar huis. De destijds 21-jarige Paul Pogba werd na een maand bomvol met voetbal in Brazilië beoordeeld als het grootste talent. Het WK was een uitgelezen mogelijkheid om zijn status als toptalent nog maar eens te verbeteren.

Pogba had immers ook al naam gemaakt in Turijn. In het shirt van Juventus was hij al een tijdje een vertrouwd gezicht. Met zijn prachtige doelpunten werd hij ook bekend onder het wereldpubliek. Hij groeide zelfs uit tot de duurste voetballer op dat moment. Toen Manchester United de tweebenige middenvelder in 2016 voor honderd miljoen euro overnam, was hij de duurste voetballer ooit.

In het shirt van Manchester United was de Fransman echter nooit onomstreden. Alhoewel hij een speler was die het verschil kan maken, zie de goal in de Europa League finale tegen Ajax, werd hij vaak besmeurd door de Engelse pers. Zijn potentie leek er nooit helemaal uit te komen. Toch weet Pogba keer op keer weer de monden van de critici te snoeren. Zo ook op het afgelopen WK. In aanloop naar de eindstrijd in Rusland zagen de Fransen Pogba liever thuis op de bank zitten dan voetballend op het veld. Pogba kende echter een uitstekend WK waarin hij onmisbaar bleek voor Frankrijk.

2010: Thomas Müller

Als twintigjarig broekie stond er aan de aftrap in Zuid-Afrika ineens ene Thomas Müller op het veld. Een jeugdproduct van Bayern München die pas een jaar op het hoogste niveau speelt. De eerste WK-wedstrijd tegen Australië was zelfs pas zijn derde A-interland. De Duitsers die twijfelden aan de keuze voor Müller waren er in grote getalen, maar na zijn eerste WK-wedstrijd verdwenen die twijfels voor eens en voor altijd. Müller scoorde en gaf een assist tegen het zwakke Australië.

Müller zou dat WK nog een paar keer scoren en kreeg de prijs voor talent van het WK in zijn handen gedrukt. In de jaren die volgden zou de aanvallende middenvelder een cruciale speler voor Bayern München, maar vooral voor Die Mannschaft, worden. Vooral op WK's blinkt Müller uit. Hij wist, verdeeld over drie WK's, maar liefst tien keer te scoren. Tien van die tien doelpunten maakte hij in 2010 en 2014. In de dramatische WK-campagne in Rusland kwam de Duitser niet tot scoren.

2006: Lukas Podolski

Müller volgde in 2010 een landgenoot op. Het was namelijk Lukas Podolski die er vier jaar eerder met de prijs vandoor ging na een uitstekend WK. Een destijds 21-jarige Podolski was in 2006 een van de uitblinkers bij de Duitsers die de finale nipt misliepen en uiteindelijk genoegen moesten nemen met de bronzen medaille.

Podolski stond in 2006 sowieso te boek als een van de grootste talenten van Europa. Hij had immers al drie jaar ervaring in de Bundesliga achter de rug bij 1. FC Köln. Na het WK schaafde hij zijn status nog wat bij. Hij had de interesse van de gehele Europese top gewekt. Het was uiteindelijk Bayern München die er met de aanvaller vandoor ging.

Podolski kende vervolgens nog een prachtige carrière waarin hij voor topclubs als Arsenal, Internazionale en Galatasaray speelde. Bovendien maakte hij deel uit van het Duitse elftal dat de wereldbeker in 2014 veroverde. Vandaag de dag speelt de 33-jarige spits, in de nadagen van zijn carrière, voor het Japanse Vissel Kobe.

2002: Landon Donovan

Donovan is het bewijs dat niet iedere winnaar van de talent van het toernooi prijs een mooie carrière in de Europese topcompetities in het vooruitzicht heeft. Sterker nog, Donovan speelde slechts een handjevol wedstrijden in Europa. In de rest van zijn loopbaan speelde hij op zijn eigen continent.

In de Verenigde Staten is hij echter wel een icoon op voetbalgebied geworden. De bodem hiervoor werd gelegd op het WK van 2002. Een toernooi waarin Donovan met zijn team niet verder kwam dan de kwartfinale. En ook zijn statistieken zijn niet denderend voor een aanvaller. Hij scoorde twee keer. Toch ging de prijs naar Donovan. En dit was zeker terecht. De Amerikaan liet namelijk aan de wereld zien dat hij over verschrikkelijk veel potentie bezat.

Avonturen in Engeland bij Everton en in Duitsland werden niet wat hij er van verwacht had. Donovan bleef keer op keer terugkeren in zijn thuisland. Het land waar hij een iconische status heeft. Het land waarvoor hij maar liefst 157 wedstrijden speelde en waarvoor hij 57 keer scoorde. Donovan staat simpelweg symbool voor het Amerikaanse voetbal.

1994: Marc Overmars

Voor de laatste speler in deze lijst maken we even een sprongetje. In 1998 was het de Engelsman Michael Owen die er met de prijs vandoor ging, vier jaar daarvoor ging hij naar een Nederlander. Marc Overmars kreeg destijds een onderscheiding voor zijn talent na wederom een uitschakeling tegen Brazilië.

Met een uitstekende selectie trad Nederland in 1994 aan op het WK. De meest opvallende speler aan Nederlandse kant was toch wel Marc Overmars. De jongeling was pas net 21 jaar en kreeg al een basisplaats toegewezen. Dit verdiende de buitenspeler na twee uitstekende seizoenen bij Ajax.

Scoren deed hij op het WK niet. Hij bediende daarentegen wel twee maal een teamgenoot. Oranje haalde bovendien ook de finale niet door een verliespartij tegen Brazilië in de kwartfinale. Toch beloonde de jury Marc Overmars met een prijs. Voor de Nederlander was het een voorbode voor veel moois. Een WK zou hij nooit winnen, maar met clubs als FC Barcelona en Arsenal op je conto doe je het zeker niet verkeerd.

Overige winnaars

1990: Robert Prosinecki    - Joegoslavië

1986: Enzo Scifo               - België

1982: Manuel Amoros       - Frankrijk

1978: Antonio Cabrini        - Italië

1974: Wladyslaw Zmuda   - Polen

1970: Teófilo Cubilas         - Peru

1966: Franz Beckenbauer - Duitsland

1962: Flórián Albert           - Frankrijk

1958: Pelé                         - Brazilië

 

 




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <