Resultaten x
Binnenland

Interview Silvester van der Water: laatbloeier bij Heracles Almelo

Heracles Almelo opent het Eredivisieseizoen zaterdag met een uitwedstrijd tegen Ajax. Een van de nieuwelingen bij de Heraclieden is Silvester van der Water (21). De rechtsbuiten heeft Brandley Kuwas nog voor zich, maar zijn ontwikkeling gaat ondertussen gepaard met reuzenstappen.
10-08-2018 16:04 door Tim Beck

Vorig seizoen begon Van der Water nog als reserve bij Almere City en speelde hij zijn wedstrijden voornamelijk bij het tweede in de Derde Divisie. Maar sinds november 2017 is de carrière van de aanvaller gelanceerd als een katapult. Met Almere City was hij dicht bij een historische promotie, zelf scoorde hij over alle competities liefst 23 keer en vaak was hij een ware plaag voor zijn tegenstander.

Anderhalve week na zijn laatste wedstrijd bij Almere City zette hij zijn krabbel onder een contract in Almelo. Tegenover ELF Voetbal: “Ik kan je zeggen: er was echt onwijs veel belangstelling. We werden platgebeld. Nederland, Italië, Spanje, Duitsland... Ik heb niet alles even goed bestudeerd, want ik wist al snel dat ik naar Heracles wilde. De club heeft namelijk een mooie achtergrond en is uitgegroeid tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie.”

Na het drukke seizoen kwam Van der Water op Curaçao tot volledige rust. Met een driejarige verbintenis in de Eredivisie op zak voelden de Caraïbische zonnestralen nog net wat beter. “Op Curaçao heb ik ook echt even mijn rust gepakt. Daardoor heb ik mijn hoofd volledig leeg kunnen maken en mijn spieren de nodige rust gegeven, zodat ik fit aan de start van de voorbereiding zou verschijnen. Het eerste jaar wordt normaliter een leerjaar. Pas daarna zal ik er echt moeten staan.”

In de play-offs om promotie/degradatie maakte Van der Water vorig seizoen grote indruk

Amateurs SDO

Dat Van der Water het nog tot de Eredivisie zou schoppen, was absoluut geen vanzelfsprekendheid. Hij kan moeiteloos in het rijtje Dirk Kuyt, Jens Toornstra en Reuven Niemeijer worden opgenomen. Van der Water is een echte laatbloeier, die pas op achttienjarige leeftijd de overstap maakte naar een proforganisatie. “Ik ben nooit eerder opgevallen, denk ik. Bij mijn amateurclub, SDO uit Bussum, scoorde ik er in de jeugd meestal wel zo’n zeventig per jaar, maar ik heb in mijn jeugd enkel een keertje stage mogen lopen bij Ajax en FC Utrecht. Dat liep echter op niets uit.”

Het was uiteindelijk een scout van Almere City die het talent van Van der Water wel op waarde wist te schatten. “Zelf heb ik altijd geloofd dat ik nog profvoetballer zou kunnen worden. Ik deed een opleiding Sport & Bewegen, maar had niet geweten wat ik precies had gewild als het niet was gelukt bij de profs. Op mijn zestiende speelde ik in het eerste elftal van SDO. Toen Almere City zich in 2014 meldde, wist ik al dat ik zou vertrekken. Ik zou eigenlijk naar IJsselmeervogels gaan.”

Een belletje van Almere City besliste dus anders, want Van der Water zag het als de laatste kans om zijn droom waar te maken. “Ik dacht: wil ik mijn droom vervullen, dan moet ik het nu proberen. De eerste training raakte ik direct geblesseerd. De volgende dag was een wedstrijd tegen Zuidvogels en gelukkig was ik net fit genoeg om mee te kunnen doen. Ik scoorde een keer en gaf twee assists. Ik hoorde meteen na de wedstrijd dat ik na de zomer bij Almere City kon komen voetballen.”

Brandley Kuwas

Van der Water begon in de A1 van trainer en ex-Ajacied Michel Kreek. De weg naar een profbestaan was desondanks allerminst geplaveid met een netjes bestraat pad, eerder met losliggende keien. “Ik heb toentertijd getwijfeld of ik het niveau wel aan zou kunnen. De eerste trainingen bij Almere City waren van zo’n ander niveau. Ik kon het eigenlijk helemaal niet aan. Mijn lichaam moest natuurlijk ook onwijs wennen aan de intensiteit. Het was een hele grote stap om vijf keer in de week te gaan trainen.”

Na verloop van tijd merkte Van der Water dat hij zich begon aan te passen aan het vereiste niveau. In 2016 debuteerde hij onder Jack de Gier, maar pas afgelopen jaar onderscheidde hij zich echt in de Jupiler League. In vier jaar heeft Van der Water zich opgewerkt van amateurspeler tot Eredivisievoetballer. “Op dit moment heb ik Kuwas nog voor me, maar dat wist ik. Dit is de weg die ik heb gekozen, maar eerlijkgezegd loop ik nu al voor op het ontwikkelingsplan dat we voor het seizoen hebben opgesteld. Ik voel me op alle vlakken sterker en sterker worden.”

De kans is groot dat Kuwas ‘gewoon’ op de rechtsbuitenpositie staat komende zaterdag in de ArenA. “Ik zal geduld opbrengen als het nodig is, maar het zou een hele speciale eerste wedstrijd in de Eredivisie zijn. Mijn familie en vrienden zijn haast allemaal voor Ajax. De laatste weken ben ik al flink door ze opgejut. Ze zeiden: je mag drie of vier keer scoren, zolang Ajax maar wint. Ik kijk er in ieder geval onwijs naar uit.”

"Op dit moment heb ik Kuwas nog voor me."Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <